Aktualności
Crema to wierzchnia warstwa kawy espresso, powstająca w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym. Jej głównym zadaniem jest ochrona aromatu kawy skrywającego się pod jej powierzchnią, tak aby dopiero po jej rozdzielniu aromat mógł się w pełni ulotnić z filiżanki. Crema na kawie powinna być równomierna, tj. powinna pokrywać całą powierzchnię kawy, mieć jasno brązowy kolor oraz charakterystyczne ciemnejsze przebarwienia nazywane tygrysimi cętkami. Crema to bardzo ważny element kawy espresso po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa zostala poprawnie przygotowana.
Przeczytaj więcejWłoska kawa z kawiarki w Twoim domu? Czemu nie, dziś w skrócie opiszemy jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce i na co warto zwrócić uwagę podczas jej parzenia.
Dzięki prostocie użycia i niskiej cenie kawiarki zdobyły ogromną sławę wśród smakoszy kawy, to doskonała alternatywa dla kawy z kawiarni czy ekspresu ciśnieniowego. Poprawnie zaparzona kawa z kawiarki nieco przypomina espresso - to intensywny, aromatyczny napar o niewielkiej pojemności.
Przeczytaj więcej
Latte art to sztuka malowania na kawie spienionym mlekiem, dzięki której możemy stworzyć niepowtarzalne, artystyczne pejzaże na powierzchni zwykłej kawy. Wbrew pozorom malowanie na kawie nie jest trudną czynnością, wymaga jednak sporo cierpliwości, poświęcenia i chęci.
Kluczowym elementem stworzenia ładnego wzoru na powierzchni kawy jest odpowiednie spienienie mleka i wlanie go w odpowiedni sposób do filiżanki z kawą. Latte art to sztuka, która coraz częściej spotykana jest nie tylko na zawodach kawowych. ale także w kawiarniach i u domowych baristów.
Przeczytaj więcej