Tamper

2016-01-28
Tamper
Tamper to przedmiot służący do ugniatania kawy w portafiltrze (kolbie). Jest podstawowym przedmiotem pomagającym odpowiednio przygotować kawę w ciśnieniowych ekspresach kolbowych. 
   
Tamper wykorzystywany jest do ubicia i wyrównania poziomu kawy przed założeniem kolby do grupy. Jest bardzo wiele technik wykorzystywania tego przedmiotu. Jedni bariści naciskają dość mocno, a inni tylko przykładają, wyrównują poziom i delikatnie kładą na kawie i wykorzystując siłę grawitacji delikatnie ją ubijają. To w jak sposób ubijemy kawę mocno rzutuje na jej smak i proces parzenia (długość ekstrakcji). Im lżejsze ubicie kawy tym woda ma łatwiejszą drogę do przedostania się i odwrotnie im mocniej ubijemy kawę tym wodzie ciężej będzie się przebić przez zbite cząsteczki kawy, przez co czas parzenia się wydłuży. 
  
W dzisiejszych czasach tampery występują w naprawdę wielu wersjach kolorystycznych, materiałowych oraz wielkościowych. 
Dwa pierwsze parametry mają znaczenie wizualne oraz w pewnym stopniu techniczne, jednak najważniejsza jest wielkość tampera, a w zasadzie jego średnica. Dobierając tamper powinniśmy dokładnie zmierzyć średnice sitka naszego ekspresu wykorzystując do tego suwmiarkę. Pozwoli to na odpowiednie dobranie tampera i wykorzystanie go odpowiedni sposób. 
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel