kawy z włoskich palarni

ilość znalezionych towarów: 468

Pomimo tego, że naturalne uprawy kawy nie występują we Włoszech, to właśnie kraj z Półwyspu Apenińskiego głównie kojarzy nam się z kawą wysokiej jakości. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ kawa jest mocno zakorzeniona we włoskiej kulturze i to głównie Włosi stoją za popularyzacją napoju z ziaren kawowca w całej Europie. Dlaczego jednak wielu ludzi wciąż uważa, że włoska kawa jest najlepsza?

Włoska kawa

Włosi nie hodują kawy i tak, jak reszta europejskich narodów importują ją z krajów znajdujących się w tzw. Pasie kawowym, gdzie rośliny kawowca mają idealne warunki do funkcjonowania. Sprowadzane zielone ziarna kawy są wypalane we Włoszech i tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Włoska kawa to przede wszystkim ciemne palenie ziaren, które są przeznaczone do espresso i kaw przygotowywanych na jego bazie. Jednak Włochy możemy podzielić na dwie strefy kawowe: północ i południe. Kawy pochodzące z północy Włoch są palone nieco jaśniej i często składają się z samych ziaren arabiki. Zmierzając na południe Włoch, w składzie kawy znajdziemy coraz większą domieszkę ziaren robusty i z reguły bardzo ciemno palone ziarna.

Włoska kawa ziarnista

Włoska kawa ziarnista swoją ogromną popularność zdobyła dzięki ogromnej modzie na włoskie specjały kawowe przygotowywane w ekspresach ciśnieniowych. Prawdziwa włoska kawa espresso oraz cappuccino, latte macchiato bądź americano to napoje, które wymyślili Włosi, przygotowując je ze swoich mieszanek. Nie powinno więc nas to dziwić, że oryginalny smak najpopularniejszych kawiarnianych specjałów kojarzy nam się przede wszystkim z włoską kawą. Dzisiaj włoskie kawy ziarniste są obecne nie tylko w renomowanych kawiarniach, ale także w naszych domach oraz biurach.

Tradycja kawowa we Włoszech jest tak ważna, że aktualnie istnieje tam ogromna ilość palarni. Najpopularniejsze z nich są znane na całym świecie, a ich produkty możemy kupić w niemal każdym sklepie. Doskonałym tego przykładem jest włoska kawa Lavazza, która jest uznawana za synonim prawdziwej włoskiej kawy. Natłok włoskich palarni nie ma dużego wpływu na poprawę jakości ich produktów. Bardzo często zdarza się, że małe rzemieślnicze palarnie oferują nam znacznie lepszy produkt niż ogromne koncerny kawowe, które produkują kawę na znacznie większą skalę. Włoska kawa ziarnista jest doskonale przystosowana do najpopularniejszych metod parzenia. Włoska kawa do ekspresu sprawia, że możemy przygotować tradycyjne napoje kawowe, czyli:

  • Espresso
  • Americano
  • Cappuccino
  • Latte macchiato

Włoska kawa mielona

Kawa mielona to doskonała propozycja dla osób, które stawiają na wygodę i szybkość przygotowywania kawy. Taka kawa nie wymaga dodatkowego mielenia i od razu jest gotowa do parzenia w preferowany przez nas sposób. Włoska kawa mielona to również bardzo popularny produkt, który jest ogólnie dostępny na całym świecie. Włoskie palarnie bardzo często produkują te same mieszanki w wersji ziarnistej oraz mielonej, dlatego ich jakość jest bardzo do siebie zbliżona. Najlepszym tego przykładem jest włoska kawa illy, której wszystkie mieszanki są dostępne w wersji ziarnistej oraz mielonej.

Włoska kawa mielona doskonale posłuży wszystkim użytkownikom ekspresów automatycznych oraz kolbowych, ale nie tylko. Kawa mielona jest bardzo prosta w przygotowaniu i na dobrą sprawę do jej zaparzenia nie potrzebujemy żadnego dodatkowego urządzenia. Możemy ją przygotować w sposób tradycyjny, zalewając wodą, ale także świetnie sprawdzi się do parzenia w kawiarkach lub zaparzaczach french press.

Najlepsza włoska kawa

Włoska kawa z pewnością ma swoich miłośników na całym świecie, ale przy tak wielu jej rodzajach nasuwa się jedno ważne pytanie: która włoska kawa jest najlepsza? Jeżeli uświadomimy sobie to, dlaczego pijemy kawę, to odpowiedź nasunie nam się sama. Dzięki zawartości kofeiny kawa posiada właściwości pobudzające i świetnie sprawdza się o poranku, gdy szukamy skutecznego postawienia na nogi. Jednak kawę pijemy także dla jej niepowtarzalnego smaku, dlatego najlepsza włoska kawa ziarnista oraz mielona to bez wątpienia ta, która najbardziej nam smakuje.

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel