Kawa ziarnista - najlepsze kawy do ekspresu!

ilość znalezionych towarów: 1947
Kawa ziarnista


Kawa bardzo często nazywana jest czarnym złotem - zapewne dlatego, że dla wielu osób dobra kawa jest po prostu bardzo cenna. Każdego dnia na całym świecie miliony ludzi delektują się wspaniałym smakiem i aromatem świeżo mielonej kawy ziarnistej, która jest jedną z form, w której kupić możemy owoce kawowca. Kawa ziarnista to zdecydowanie najlepsza i najczęściej wybierana forma kawy - świeżo zmielone ziarna charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem oraz pełnią smaku. Powinniśmy pamiętać o tym, aby po zmieleniu kawy nie przechowywać jej zbyt długo, bo bardzo szybko straci ona swoje cenne walory - najlepiej kawę ziarnistą mielić bezpośrednio przed parzeniem.

Kawa ziarnista do domu, biura i kawiarni

W Polsce kultura picia kawy z dnia na dzień się rozwija, a w ostatnim czasie znacząco podniosła swój poziom. Coraz częściej przykładamy uwagę do jakości kupowanej kawy ziarnistej i jej smaku zwracając przy tym uwagę na kraj pochodzenia, stopień wypalenia czy gatunek kawy. Sposób palenia kawy, pochodzenie ziaren czy sposób tworzenia mieszanki przez producenta oraz sposób jej parzenia mają ogromny wpływ na finalny smak kawy w naszej filiżance. Warto szukać, próbować, odkrywać nowe smaki i poszerzać swoją wiedzę na temat kawy tak, aby stawać się świadomym konsumentem. 

Kawa ziarnista parzona jest w kawiarniach, biurach czy po prostu w domach, a jej pobudzające, orzeźwiające działanie w połączeniu ze zniewalającym zmysły aromatem wprawiają w zachwyt każdego. Kto z nas w przerwie w pracy nie pije kawy? Albo kto z nas nie lubi spotkać się przyjacielem lub przyjaciółką na rozmowę i przysłowiową kawę? Niezależnie od tego czy wyjdziesz do ulubionej kawiarni czy przygotujesz kawę w domu niezbędna będzie kawa ziarnista, która jest najczęściej używaną formą kawy do ekspresu.

Kawa ziarnista do ekspresu oraz alternatywnych metod parzenia

Oferta naszego sklepu to najlepsze kawy ziarniste nadające się do wszelkich metod parzenia. Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem ekspresu do kawy, to bardzo dobrze się składa, bo nasza oferta jest bardzo bogata w kawy do ekspresów zarówno automatycznych jak i kolbowych. Może jesteś miłośnikiem alternatywnych metod parzenia kawy? U nas na pewno znajdziesz kawę ziarnistą dla siebie! Zapewne wiesz, że kawa do drippa czy Aeropressu powinna być nieco jaśniej wypalona - nie ma najmniejszego problemu, taką kawę ziarnistą również u nas znajdziesz.

Kawa do ekspresu nie może być aromatyzowana i zbyt tłusta, ponieważ wnętrze ekspresu bardzo szybko może ulec zniszczeniu. Odpowiednia kawa ziarnista do ekspresu pozwoli Ci przygotować filiżankę aromatycznej kawy, niczym w najlepszej kawiarni. W naszym sklepie z kawą mamy szeroki wybór kawy ziarnistej o różnym stopniu wypalenia oraz składzie arabiki i robusty, co finalnie wraz z wybranym sposobem przygotowania kawy wpływa na ilość kofeiny w naszej filiżance.

Włoska kawa synonim najlepszej kawy ziarnistej

Mówiąc ogólnie kawa ziarnista, nie można zapominać o Włochach i włoskiej kawie, która dla wielu jest synonimem najlepszej kawy. Zdania są podzielone i dla wielu osób włoska kawa to nic specjalnego, a dla innych to kawa, która ma w sobie to coś. W ofercie naszego sklepu znajdziesz kawy ziarniste z wielu włoskich palarni - popularnych i cenionych oraz tych mniejszych cechujących się rzemieślniczą jakością swoich produktów. Spróbuj sam którejś z włoskich kaw dostępnych w naszym sklepie i przekonaj się, jak smakuje prawdziwa włoska kawa. Włoskie kawy ziarniste charakteryzują się różnym stopniem wypalenia, bardzo często warunkowanym umiejscowieniem palarni. Na południu Włoch kawy zazwyczaj pali się zdecydowanie ciemniej niż na północy, co może przekładać się na większą gorycz wyczuwalną w ich smaku.

Kawa ziarnista - Sklep z kawą

W ofercie naszego sklepu znajdziesz naprawdę szeroki wybór kaw ziarnistych przeznaczonych do różnych metod parzenia, pochodzących z różnych miejsc na świecie i co najważniejsze o różnych cechach charakterystycznych. Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem kawy ziarnistej i potrzebujesz fachowej porady, koniecznie się z nami skontaktuj lub skorzystaj z tekstów w naszej bazie wiedzy. Wybór odpowiedniej kawy ziarnistej jest bardzo ważny dla Twojego zadowolenia i odczuć smakowych. Bardzo wiele zależy od tego w jaki sposób przygotowujesz kawę oraz jakie są Twoje preferencję smakowe. Czy w kawie wolisz odczuć nuty czekolady, orzechów, kakao? Czy może zdecydowanie bardziej szukasz kawy ziarnistej o owocowym, kwasowym smaku? Czy zazwyczaj pijesz kawę czarną czy kawy z mlekiem? Czy ilość kofeiny w kawie ma dla Ciebie znaczenie? To i wiele innych pytań dotyczących wyboru kawy ziarnistej ma ogromne znaczenie podczas poszukiwania najlepszej kawy ziarnistej.



Często zadawane pytania z kategorii kawa ziarnista

Kawa ziarnista - jaka najlepsza?

Chociaż wielu próbowało odpowiedzieć na to pytanie, to jeszcze nikt nie potrafił przekonać wszystkich do swojej racji. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ najlepsza kawa na świecie to ta, która najbardziej nam smakuje. Gust jest kwestią subiektywną, dlatego dla każdego najlepsza kawa może być zupełnie inna. Warto szukać najlepszej kawy, a gdy już ją znajdziemy, po prostu będziemy o tym wiedzieć. Szukając najlepszej kawy z całą pewnością warto bazować na opisach zawartych na naszej stronie oraz na opakowaniach wybierając te kawy, których nuty smakowe najbardziej nam odpowiadają. Podczas oceny kawy bardzo istotne jest to, aby w poprawny sposób ją przygotować. Tylko wtedy nasza ocena kawy może mieć sens i odzwierciedlać jej realne walory.

Kawa ziarnista - jaką wybrać?

Kupując kawę ziarnistą, musimy wybrać przede wszystkim kawę dostosowaną do naszych potrzeb. Jeżeli jesteśmy użytkownikami ekspresu ciśnieniowego i przygotowujemy w nim napoje typu espresso i cappuccino, to najlepiej sprawdzi się ciemno i średnio palona kawa ziarnista. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami przelewowych metod parzenia, to najlepsza będzie jasno palona kawa ziarnista najlepiej jakości specialty. Główne czynniki na które warto zwrócić uwagę podczas wyboru kawy ziarnistej to: stopień palenia, zawartość arabiki i robusty, kraj pochodzenia ziaren, przeznaczenie oraz zawartość kofeiny.

Kawa ziarnista - jak przechowywać?

Źle przechowywana kawa ziarnista bardzo szybko traci swoją świeżość, a co za tym idzie, swoje najlepsze właściwości smaku i aromatu. Otwartą już kawę ziarnistą należy trzymać w szczelnych opakowaniach, które ograniczą do niej dostęp powietrza oraz światła. Dzięki temu przez dłuższy czas będziemy cieszyć się świeżością naszej kawy ziarnistej.

Kawa ziarnista jak zaparzyć?

Przed zaparzeniem kawy ziarnistej musimy ją zmielić. Może to za nas zrobić automatyczny młynek wbudowany w ekspresie do kawy lub wolnostojący młynek automatyczny lub ręczny. Grubość mielenia kawy ziarnistej powinniśmy dostosować do rodzaju sposobu jej parzenia np. ekspres ciśnieniowy, ekspres przelewowy, kawiarka, dripper, aeropress, chemex.

Kawa ziarnista - jak zmielić?

Do mielenia kawy ziarnistej służą nam młynki do kawy. Rozróżniamy ręczne i automatyczne młynki do kawy, których zastosowanie jest różne. Automatyczne młynki to urządzenia pozwalające nam bardzo szybko zmielić dużą ilość kawy ziarnistej, dlatego świetnie sprawdzą się w kawiarniach i restauracjach. Ręczne młynki do kawy to urządzenia, które swoje zastosowanie znajdą głównie w naszych domach.

Kawa ziarnista z dużą zawartością kofeiny?

Jeśli szukasz kawy ziarnistej z dużą zawartością kofeiny powinieneś wybrać mieszankę arabiki z robustą z przewagą tej drugiej. Pamiętaj jednak że zawartość kofeiny w kawie w dużym stopniu uzależniona jest od sposobu zaparzenia kawy i czasu kontaktu wody ze zmieloną kawą.

Kawa ziarnista na ile starcza?

Wiele osób zastanawia się na ile wystarcza opakowanie kawy ziarnistej. Oczywiście nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości to opakowanie, jak często pijemy kawę i w jaki sposób ją przygotowujemy. W przypadku metod alternatywnych możemy przyjąć około 6-7 gram na każde 100 ml wody używanej do przygotowania kawy. W przypadku ekspresów do kawy to około 7-8 gram na porcję espresso, ilość ta może być nieco większa w przypadku ekspresów automatycznych.

Kawa ziarnista cena za kg

Cena kg kawy ziarnistej może wahać się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych, wszystko zależy od jakości, składu, odmiany kawy oraz kraju pochodzenia i przeznaczenia kawy. Najtańsze kawy ziarniste, których kg kosztuje około 20-30 zł niestety nie są wysokiej jakości, a w ich smaku próżno szukać czegoś przyjemnego. Cena kg kawy kształtująca się na poziomie około 50 zł może nam mówić o całkiem przystępnej jakości w dobrej cenie. Kilogramowe kawy kosztujące w granicach 100 zł to zazwyczaj dobre 100% arabiki, a jeszcze wyższa cena zazwyczaj oznacza ich wyższą jakość i szlachetniejsze smaki.

Dlaczego kawa ziarnista jest droższa od mielonej?

Kawy ziarniste zazwyczaj są kawami wyższej jakości, których jakość możemy ocenić jeszcze przed przygotowaniem oceniając wygląd ziaren: ich kolor, kształt czy wielkość. W przypadku kawy mielonej niestety nie mamy takiej możliwości i bardzo często zdarzyć się może, że dana kawa mielona została stworzona z ziaren niezbyt wysokiej jakości co ciężko zweryfikować już po zmieleniu.

Kiedy kawa zaczyna działać?

Wielu osobom wydaje się, ze kawa działa od razu - działa bardzo szybko, bo już po około 10 minutach, ale największe stężenie kofeiny we krwi uzyskuje się między 30 a 60 minutą od momentu wypicia kawy. Stan największego stężenia kofeiny we krwi po spożyciu kawy może utrzymywać się nawet do 2 godzin, z kolei stan delikatnego pobudzenia możesz odczuwać nawet do 4 godzin po spożyciu kawy.

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel