Kawy do dripa

ilość znalezionych towarów: 175

Drip to zaparzacz do kawy, który przygotowuje kawę metodą przelewową. Urządzenie to może być wykonane z różnych materiałów. Rozróżniamy drip plastikowy, drip miedziany, drip stalowy, szklany oraz drip ceramiczny. Każdy z nich ma kształt stożka i działa na takiej samej zasadzie, wykorzystując papierowy filtr. W dripie możemy przygotować każdą kawę, ale dbając o odpowiednie ziarna, możemy przygotować doskonały napar, który zachwyci smakiem i aromatem.

Kawa dripa

Drip zalicza się do tak zwanych alternatywnych metod parzenia, które zawładnęły kawową trzecią falę. Takie metody wydobywają z kawy jej naturalne właściwości smaku i aromatu, dzięki czemu przygotowany napar jest delikatny i charakteryzuje się wyraźną słodyczą oraz kwasowością, ale głównie zależy to od wykorzystywanych ziaren. Uważa się, że kawa do dripa powinna być jasno lub średnio palona. Jaśniejszy stopień palenia ziaren powoduje, że w smaku kawy czuć naturalne smaki bez gorzkiego posmaku spalenizny, który jest charakterystyczny dla ciemno palonych ziaren.

Do drippera poleca się przede wszystkim stosowanie wysokiej jakości ziaren arabiki. Arabika to gatunek kawy, który powszechnie uznawany jest za szlachetny i charakteryzuje się bogatym smakiem z wyraźnymi nutami słodyczy lub kwasowości. Wyjątkowo dobrze, jako kawa do dripa sprawdzi się kawa jakości Speciality, czyli najwyższej klasy arabika składająca się z ziaren, które przechodzą rygorystyczną ocenę i mogą pochwalić się odpowiednią ilością punktów przyznawanych w teście przeprowadzanym przez Q-graderów.

Pomimo tego, że w dripie parzy się przede wszystkim jasno palone arabiki segmentu Speciality, to wcale nie znaczy to, że należy korzystać wyłącznie z nich. Wzrost popularności wysokiej jakości robusty w ostatnich latach sprawił, że gatunek ten został doceniony przez miłośników alterantywnych metod parzenia kawy. Robusta jest uznawana za gorszą odmianę, niż arabaika, a to ze względu na jej intensywny smak, w którym dominuje gorycz. Jest to zasługa kofeiny, która ma gorzki smak, a robusta posiada jej zdecydowanie więcej, niż arabika. Z gustami się nie dyskutuje, ale nie wszyscy uwielbiają słodkie i kwasowe kawy, dlatego też robusta ma swoich zwolenników. Robusta to doskonała propozycja dla osób, które cenią kawy z charakterem i szukają skutecznego pobudzenia.

Jaka kawa do dripa?

Do parzenia w dripie poleca się jasno palone arabiki jakości Speciality, ale jaka to jest dobra kawa do dripa i jak wybrać odpowiednie ziarna dla siebie? Jeśli należymy do sporego grona fanów słodkich kaw o wyczuwalnych owocowych nutach, to doskonale sprawdzą się kawy pochodzące z Afryki. Ziarna Etiopii, Kenii czy Rwandy bardzo często wyróżniają się orzeźwiającą kwasowością z wyraźnym posmakiem owoców cytrusowych. Jeżeli jednak w kawie szukamy słodyczy przypominającej czekoladę, orzechy lub kakao, to powinniśmy skupić się na kawach pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Szczególnie dobrze sprawdzą się ziarna pochodzące z plantacji Kolumbii, Brazylii czy Gwatemali. Jeśli wolimy kawy o cięższym smaku, w którym wyczujemy nuty ziemiste lub intensywnie orzechowe, to do Dripa polecamy kawy pochodzące z Azji, np. pochodzące z Chin oraz Indonezji.

W sklepie Konesso.pl znajdziesz szeroką ofertę kaw do dripa dostosowanych do każdego użytkownika. Są to średnio i jasno palone kawy jakości Speciality pochodzące z najlepszych plantacji oraz palarni cenionych na całym świeci. Jesteśmy przekonani, że wśród naszej oferty kawy do dripa każdy znajdzie ziarna, które spełnią jego oczekiwania. Wśród oferty kawy do dripa znajdziesz kawy z polskich palarni, jak również z tych zagranicznych.

Sprawdź naszą ofertę i wybierz najlepszą kawę do dripa!

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel