Kawa do ekspresu przelewowego

ilość znalezionych towarów: 413

Przelewowy ekspres do kawy przygotowuje kawę na zasadzie filtracji i w odróżnieniu od klasycznych ekspresów ciśnieniowych nie potrzebuje do tego wysokiego ciśnienia. Takie ekspresy posiadają zbiornik na zmieloną kawę, w którym umieszcza się papierowy filtr. Specjalny prysznic zalewa kawę gorącą wodą, która przenika przez przemiał i w postaci naparu skapuje bezpośrednio do podstawionego dzbanka. Dzięki temu otrzymujemy czysty napar pozbawiony fusów. W ekspresie przelewowym możemy przygotować każdą kawę, ale dobierając odpowiednie ziarna, możemy przygotować doskonały napar, który zachwyci smakiem i aromatem.

Ekspres przelewowy kawa

Ekspres przelewowy należy do urządzeń, które parzą kawę na zasadzie filtracji. Takie metody pozwalają wydobyć z kawy jej naturalne właściwości smaku i aromatu, które są charakterystyczne dla danej odmiany. Uważa się, że kawa do ekspresu przelewowego powinna być jasno lub średnio palona. Jaśniejszy stopień palenia ziaren powoduje, że w smaku takiej kawy nie czuć gorzkiego posmaku spalenizny, który jest wyczuwalny w kawach ciemno palonych.

Do ekspresu przelewowego poleca się stosowanie 100% arabik, czyli kaw, które składają się wyłącznie z ziaren jednej odmiany kawy. Arabika to odmiana, która uważana jest za szlachetną i charakteryzuje się bogatym smakiem z wyczuwalną wyraźną słodyczą oraz przyjemną kwasowością. Szczególnie dobrze, jako kawa do ekspresu przelewowego sprawdzi się kawa jakości Speciality, czyli najwyższej klasy arabika składająca się z ziaren, które przechodzą rygorystyczną ocenę, a w teście jakości przeprowadzanym przez Q-graderów otrzymały odpowiednią liczbę punktów.

Pomimo tego, że w ekspresie przelewowym parzy się przede wszystkim jasno i średnio palone arabiki, to wcale nie znaczy to, że należy korzystać wyłącznie z nich. Równie dobrze możemy korzystać z blendów, czyli mieszanek ziaren różnych odmian i gatunków. Bardzo popularne są mieszanki arabiki i robusty, które są dostępne w najróżniejszych proporcjach. Dodatek robusty sprawia, że kawa posiada intensywniejszy smak i charakteryzuje się wyższą goryczą. Takie mieszanki są idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią mocne kawy ze zdecydowanym smakiem i wyższą zawartością kofeiny, niż 100% arabiki.

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Do parzenia w ekspresach przelewowych poleca się jasno i średnio palone arabiki, ale tak na prawdę, jaka to jest dobra kawa do ekspresu przelewowego i jak wybrać odpowiednie ziarna dla siebie? Jeśli jesteśmy miłośnikami kawowej słodyczy i delikatnej kwasowości z wyczuwalnymi nutami owoców, to najlepiej sprawdzą się afrykańskie kawy pochodzące np. z Kenii, Rwandy czy Etiopii. Jeżeli jednak w kawie szukamy czekoladowej słodyczy z nutami orzechów i kakao, to powinniśmy zwrócić uwagę na kawach pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Szczególnie dobrze sprawdzą się ziarna pochodzące z plantacji Kolumbii, Brazylii czy Gwatemali. Jeśli jesteśmy amatorami kaw o cięższym smaku z wyczuwalnymi nutami ziemistymi i orzechowymi, to do ekspresu przelewowego polecamy kawy z Azji, np. z Indii lub Indonezji.

W sklepie Konesso.pl znajdziesz szeroką ofertę kaw do ekspresu przelewowego dostosowanych do gustu każdego użytkownika. Średnio i jasno palone kawy wysokiej jakości pochodzące z najlepszych plantacji oraz palarni cenionych na całym świeci. Jesteśmy przekonani, że wśród naszej oferty kawy do ekspresu przelewowego każdy znajdzie ziarna, które spełnią jego oczekiwania. Wśród oferty kawy do ekspresów przelewowych znajdziesz kawy z polskich palarni, jak również z tych zagranicznych.

Sprawdź naszą ofertę i wybierz najlepszą kawę do ekspresów przelewowych!

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel