Kawa Speciality do ekspresu i alternatywnych metod parzenia

ilość znalezionych towarów: 778
Kawa speciality

Kawa naturalnie posiada wyjątkowy smak, który od wieków zachwyca ludzi na całym świecie. Warto wiedzieć o tym, że smak kawy jest bardzo różnorodny i wpływ na niego ma wiele czynników, a najważniejszym z nich jest jakość ziaren. Pasjonaci kawy doskonale wiedzą, jak odróżnić wysokiej jakości kawę od tej przeciętnej lub słabej, ale osoby, które nie znają kawowego świata na wylot, mogą mieć z tym problem. Na pomoc przychodzi nam światowa organizacja kawowa SCA, która od lat promuje wysokiej jakości kawy znane jako kawy Speciality.

Kawa Speciality - co to jest?

Najprościej mówiąc, kawy Speciality, to kawy najwyższej jakości. To, czy dane ziarna zasługują na tytuł Speciality, zależy od wnikliwej i rygorystycznej oceny profesjonalnych degustatorów nazywanych Q-graderami. Takie osoby muszą specjalizować się w ocenie sensorycznej arabiki oraz muszą posiadać certyfikat przyznawany przez Coffee Quality Institute. Każda kawa Speciality przechodzi zatem rygorystyczną degustację i musi uzyskać odpowiednią ilość punktów, a dokładniej, musi otrzymać przynajmniej 80 punktów w 100 punktowej skali. Kawy jakości Speciality składają się wyłącznie z najlepszych ziaren pozbawionych defektów, które są równo wypalone. Stu gramowa kawa Speciality nie może zawierać quakersa, czyli niedojrzałego ziarna, które po wypaleniu ma jaśniejszą barwę od pozostałych ziaren, a po skruszeniu ma zapach orzechów ziemnych.

Kawy Speciality są przeznaczone do różnych metod parzenia, a to, w jaki sposób najlepiej przygotować daną kawę zależy od jej stopnia wypalenia. Rozróżniamy kawy Speciality przeznaczone do espresso oraz do przelewowych metod parzenia.

Kawa Speciality do ekspresu

Kawy Speciality do espresso, to kawy, które najlepiej sprawdzą się po przygotowaniu w ekspresie ciśnieniowym. Takie kawy zazwyczaj są palone średnio, co sprawia, że parzenie pod wyższym ciśnieniem wyciągnie z nich ich najlepsze właściwości smaku i aromatu. Kawa Speciality do ekspresu przygotowana jako espresso posiada naturalny smak, w którym możemy wyczuć nuty smakowe charakterystyczne dla danej odmiany ziaren bez poczucia nadmiernej goryczy, która pochodzi z ciemnego wypalenia. Ziarniste kawy Speciality do ekspresu możemy przygotować w postaci intensywnego espresso, ale także kaw mlecznych przyrządzanych na bazie espresso, czyli cappuccino i latte macchiato z aksamitną mleczną pianką.

Kawa Speciality pod przelew

Bardzo popularne o ostatnich latach stały się alternatywne metody parzenia, które działają na zasadzie przelewu. Jasno palone kawy Speciality doskonale sprawdzają się do wszystkich przelewowych metod parzenia. Jasny stopień wypalenia sprawia, że ziarna pozwalają nam uzyskać napar o naturalnym smaku, w którym dominuje słodycz lub kwasowość. Takie kawy bardzo często posiadają przyjemny owocowy lub delikatnie czekoladowy smak, a metody przelewowe, w których kawa ma dłuższy kontakt z wodą, pozwalają nam uzyskać ich najlepsze właściwości. Kawy Speciality pod przelew na opakowaniach zazwyczaj mają wypisane najważniejsze informacje dotyczące swojego pochodzenia i metody obróbki, dzięki czemu mamy gwarancję najwyższej jakości produktu.


W sklepie Konesso.pl znajdziesz szeroką ofertę kawy Speciality. Są to wysokiej jakości kawy ziarniste pod przelew oraz do ekspresu, które pochodzą z najlepszych palarni na świecie.

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel