Herbata zielona

ilość znalezionych towarów: 69

Ze względu na swój wyjątkowy smak oraz właściwości zielona herbata posiada swoich zwolenników na całym świecie. Przez nazwę zielona herbata rozumie się całą gamę przeróżnych herbat powstających z liści, a także szypułek czy łodyżek wiecznie zielonego krzewu herbacianego Camellia sinensis var. sinensis. Zerwane liście zielonej herbaty przechodzą kilka etapów specjalnej obróbki. Na samym początku są suszone, aby zatrzymać proces utleniania i zachować najcenniejsze składniki zawarte w jej liściach. Następnie są rolowane i nadaje się im odpowiedni kształt. Na sam koniec liście są ponownie suszone i w ten właśnie sposób powstaje najlepsza zielona herbata.

 

Poszczególne etapy produkcji zielonej herbaty różnią się w zależności od regionu, w którym powstaje. Dzięki temu obecnie mamy dostęp do setek odmian zielonej herbaty, które mogą różnić się smakiem, aromatem oraz barwą. Największymi producentami zielonej herbaty są Chiny oraz Japonia, które picie zielonej herbaty traktują jako swoisty rytuał.

 

 

Właściwości zielonej herbaty

 

Na temat właściwości zielonej herbaty powiedziano i napisano już wiele, ale jedno jest pewne - zalety zielonej herbaty doceni każdy, kto po nią sięgnie. Jeżeli się tutaj znalazłeś, to pewnie zastanawiasz się jakie właściwości ma zielona herbata. Wiele przeprowadzonych badań wykazało, że spożywanie zielonej herbaty m.in. wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu LDL i całkowitego cholesterolu, ale także obniża ciśnienie. Zielona herbata jest również znana z poprawy metabolizmu oraz pozytywnego wpływu na skórę. Zielona herbata bogata w przeciwutleniacze opóźnia starzenie skóry, a wysoka zawartość fluoru chroni zęby i przeciwdziała próchnicy.  

 

Jak parzyć zieloną herbatę?

 

Jeżeli chcesz cieszyć się jej wspaniałym smakiem oraz czerpać z jej właściwości, to musisz wiedzieć, jak parzyć zieloną herbatę. Metoda parzenia zielonej herbaty różni się w zależności od jej pochodzenia, rozdrobnienia oraz odmiany liści. Większość producentów informacje o sposobie parzenia zielonej herbaty podaje na opakowaniu, dlatego warto uważnie czytać etykiety zakupionych produktów.

 

Ogólnie przyjęte normy mówią, że zieloną herbatę powinniśmy parzyć w wodzie o temperaturze 60-85°C. Zielona herbata pochodząca z Japonii najlepiej będzie smakowała, gdy zaparzymy ją w wodzie sięgającej temperatury 60-75°C, a chińska zielona herbata najlepiej sprawdzi się w wodzie o temperaturze 75-85°C. Na każde 100-150 ml powinniśmy użyć 1 łyżeczki suszu.

 

Zaparzając zieloną herbatę w czajniczku, warto dosypać 1 łyżeczkę więcej. Czas parzenia zielonej herbaty powinien wynosić między 2, a 4 minutami. Warto jednak eksperymentować i według własnego smaku zdecydować, jak długo parzona herbata będzie nam najbardziej smakować. Najlepsze zielone herbaty mogą być parzone nawet kilkukrotnie. Z każdym kolejnym przygotowaniem należy wydłużyć czas parzenia o około 30 sekund. 

 

Zielona herbata w sklepie Konesso.pl

 

Sklep internetowy Konesso.pl posiada bogatą ofertę herbat zielonych, z której każdy znajdzie dla siebie odpowiednią. Sypana zielona herbata jest odpowiednia dla największych smakoszy, którzy celebrują każdą chwilę z nią od procesu zaparzania, aż do wypicia. Zielona herbata liściasta wymaga od nas szczególnego podejścia do samego przygotowania, ale jest w stanie dać nam o wiele więcej, niż mogłoby się wydawać.

Zielona herbata w saszetkach to idealna propozycja dla osób, które cenią wygodę i czas. Herbata zamknięta w szczelnych woreczkach jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pozwala zaoszczędzić sporo cennego czasu. 

 

   

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel