Cascara, czyli suszone owoce kawowca

ilość znalezionych towarów: 7
Sortuj:

      Podczas uprawy i obróbki kawy na plantacji efektem jest nie tylko ziarno, ale także cascara! Czym jest cascara, jak smakuje, jakie ma właściwości i jak ją przygotować? 

      Cascara to wysuszone owoce kawowca, które jeszcze jakiś czas temu traktowane były jako efekt uboczny produkcji kawy. Obecnie jednak dzięki rozwijającej się kulturze kawy speciality cascara jest przetwarzana i bardzo chętnie wybierana przez miłośników alternatywnych metod parzenia kawy. 

      Czym jest cascara?

      Słowo cascara w języku hiszpańskim oznacza skórkę i faktycznie jest to skórka owocu kawowca otaczająca pestki, czyli ziarna. Obróbka kawy wymaga oddzielenia ziaren i miąższu, który pozostawia się na słońcu do wyschnięcia. Skórka kawowca ma czerwony kolor, jednak po wyschnięciu staje się czarna i jest gotowa do spakowania. 

      Jak smakuje cascara? 

      Cascara ma intensywny, owocowy smak z delikatną nutą kwasowości przypominający smak suszu owocowego. Oczywiście w zależności od kraju pochodzenia oraz od tego z jakich owoców kawowca została pozyskana jej smak może być bardziej lub mniej słodki czy też kwasowy. Najczęściej w smaku cascary wyczuć można delikatne nuty miodowe, suszony śliwki, jabłka czy też kwasowość pomarańczy wpadającą w w słodycz.  

      Jak zaparzyć cascare? 

      Przygotowanie cascary jest banalnie proste i nie wymaga od Ciebie konieczności posiadania specjalistycznego sprzętu ani ogromnej wiedzy. Odmierzoną porcję suszu wystarczy zalać gorącą wodą, odczekać i przelać do ulubionej filiżanki. Propozycji parzenia cascary jest tak wiele jak jej odmian i ciężko o jedną złotą regułę. Warto jednak wiedzieć, że zarówno ilość zastosowanego suszu jak i czas parzenia będą wpływały na intensywność jej smaku.

      Dwa najczęściej wykorzystywane przez nas przepisy na przygotowanie cascary to: 

      Ilość cascary: 20 g   Ilość cascary: 15 g 
      Ilość wody: 300 ml   Ilość wody: 300 ml 
      Czas parzenia: 3 minuty Czas parzenia : 6 minut

       Jak widać wraz ze wzrostem ilości wykorzystywanego suszu skracamy czas parzenia. Jednak warto eksperymentować i szukać własnego przepisu, który przeniesie najbardziej zadowalające rezultaty w postaci wyjątkowego smaku cascary. 

        

      Do zaparzenia cascary świetnie sprawdzają się french pressy oraz różnego rodzaju zaparzacze do herbaty czy cold brew. Co więcej cascarę również możemy przygotować w formie cold brew, czyli zalewając zimną wodą i pozostawiając na kilka - kilkanaście godzin.   

      Czy cascara ma kofeinę? 

      Tak! Cascara zawiera niewielką ilość kofeiny co może być ogromną zaletą dla osób lubiących owocowe smaki i szukających delikatnego pobudzenia. 

      Cascara różne rodzaje

      W ofercie naszego sklepu znajdziesz różne rodzaje cascary. Oferujemy susze różnych producentów pochodzące z różnych zakątków świata. Sprawdź naszą ofertę, wybierz cascarę dla siebie i ciesz się jej wyjątkowym smakiem. 

      Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
      pixel