Cascara, czyli suszone owoce kawowca
MUHABURA CASCARA 200g - suszone owoce kawowca
Muhabura Cascara to suszone owoce rwandyjskiego kawowca, które z powodzeniem przygotujemy w zaparzaczu french press. Cascara ma bardzo słodki smak z wyczuwalną nutą owoców.
Przeczytaj dalej- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Pomarańcze Czerwone winogrona Nugat Melasa Kwiaty Owoce cytrusowe
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Średnia
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Rwanda
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
COFFEE PLANT CASCARA Hacienda Sonora 180g
Coffee Plant Cascara Hacienda Sonora to suszone owoce kostarykańskiego kawowca, które z powodzeniem przygotujemy w zaparzaczu french press. Cascara ma bardzo słodki smak z wyczuwalną nutą owoców.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 180g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Melon Mirabelka Miód Jaśmin
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Kostaryka
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Java Cascara Panama Finca Hartmann 200g
Java Cascara Panama Finca Hartmann to suszone owoce panamskiego kawowca, które z powodzeniem przygotujemy w zaparzaczu french press. Cascara ma bardzo słodki smak z wyczuwalną nutą owoców.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 200g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Zielone jabłko Suszona żurawina Rodzynki
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Panama
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Paloma Cascara Nikaragua 200g
Paloma Cascara Nikaragua to suszone owoce kawowca, które z powodzeniem przygotujemy w zaparzaczu french press. Cascara ma bardzo słodki smak z wyczuwalną nutą kakao, jabłka, rodzynek i truskawek.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 200g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Rodzynki Kakao Jabłko Truskawki
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Nikaragua
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Kawa ziarnista Roastains Costa Rica Cascara 250g
Roastains Costa Rica Cascara to suszone owoce kostarykańskiego kawowca, które z powodzeniem przygotujemy w zaparzaczu french press. Cascara ma bardzo słodki smak z wyczuwalną nutą owoców.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 250g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Jabłko Jagody Czereśnie
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Kostaryka
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Kawa ziarnista Roastains Colombia Cascara 250g
Roastains Colombia Cascara to suszone owoce kolumbijskiej arabiki, które z powodzeniem przygotujemy w zaparzaczu french press. Cascara ma kwaskowy smak z wyczuwalną nutą owoców i miodu.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 250g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Wiśnia Żurawina Jabłko
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Mocna
- Słodycz: Średnia
- Pochodzenie ziaren: Kolumbia
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Figa Coffee Cascara Nikaragua Los Pinos 200g
Cascara z Nikaragui o wyraźnie słodkim smaku z nutami suszonych owoców i cytrusów.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 200g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Owoce cytrusowe Suszone owoce
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Nikaragua
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Momento Cascara Rwanda Muhabura 150g
Cascara to suszona skórka owocu kawowca, z której możemy przygotować wyśmienity, słodki napar. Zaparzona cascara przypomina kompot z suszonych owoców lub czarną herbatę z nutą jaśminu.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 150g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Poziomki Owoce cytrusowe Nugat Miód
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Rwanda
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Coffeelab Cascara Finca Santa Sofia 200g
Coffeelab Cascara Finca Santa Sofia jest skórką peruwiańskiej arabiki odmian Typica i Caturra z Regionu Villa Rica, która przeszła obróbkę naturalną. Wyczujemy w niej nuty brzoskwini, miodu i poziomki.
Przeczytaj dalej- Opakowanie: 200g
- Sposób przygotowania: French Press Aeropress Tradycyjny
- Wyczuwalne smaki: Poziomki Miód Brzoskwinie
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Mocna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Peru
- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Cascara
Podczas uprawy i obróbki kawy na plantacji efektem jest nie tylko ziarno, ale także cascara! Czym jest cascara, jak smakuje, jakie ma właściwości i jak ją przygotować?
Cascara to wysuszone owoce kawowca, które jeszcze jakiś czas temu traktowane były jako efekt uboczny produkcji kawy. Obecnie jednak dzięki rozwijającej się kulturze kawy speciality cascara jest przetwarzana i bardzo chętnie wybierana przez miłośników alternatywnych metod parzenia kawy.
Czym jest cascara?
Słowo cascara w języku hiszpańskim oznacza skórkę i faktycznie jest to skórka owocu kawowca otaczająca pestki, czyli ziarna. Obróbka kawy wymaga oddzielenia ziaren i miąższu, który pozostawia się na słońcu do wyschnięcia. Skórka kawowca ma czerwony kolor, jednak po wyschnięciu staje się czarna i jest gotowa do spakowania.
Jak smakuje cascara?
Cascara ma intensywny, owocowy smak z delikatną nutą kwasowości przypominający smak suszu owocowego. Oczywiście w zależności od kraju pochodzenia oraz od tego z jakich owoców kawowca została pozyskana jej smak może być bardziej lub mniej słodki czy też kwasowy. Najczęściej w smaku cascary wyczuć można delikatne nuty miodowe, suszony śliwki, jabłka czy też kwasowość pomarańczy wpadającą w w słodycz.
Jak zaparzyć cascare?
Przygotowanie cascary jest banalnie proste i nie wymaga od Ciebie konieczności posiadania specjalistycznego sprzętu ani ogromnej wiedzy. Odmierzoną porcję suszu wystarczy zalać gorącą wodą, odczekać i przelać do ulubionej filiżanki. Propozycji parzenia cascary jest tak wiele jak jej odmian i ciężko o jedną złotą regułę. Warto jednak wiedzieć, że zarówno ilość zastosowanego suszu jak i czas parzenia będą wpływały na intensywność jej smaku.
Dwa najczęściej wykorzystywane przez nas przepisy na przygotowanie cascary to:
Ilość cascary: 20 g | Ilość cascary: 15 g |
Ilość wody: 300 ml | Ilość wody: 300 ml |
Czas parzenia: 3 minuty | Czas parzenia : 6 minut |
Jak widać wraz ze wzrostem ilości wykorzystywanego suszu skracamy czas parzenia. Jednak warto eksperymentować i szukać własnego przepisu, który przeniesie najbardziej zadowalające rezultaty w postaci wyjątkowego smaku cascary.
Do zaparzenia cascary świetnie sprawdzają się french pressy oraz różnego rodzaju zaparzacze do herbaty czy cold brew. Co więcej cascarę również możemy przygotować w formie cold brew, czyli zalewając zimną wodą i pozostawiając na kilka - kilkanaście godzin.
Czy cascara ma kofeinę?
Tak! Cascara zawiera niewielką ilość kofeiny co może być ogromną zaletą dla osób lubiących owocowe smaki i szukających delikatnego pobudzenia.
Cascara różne rodzaje
W ofercie naszego sklepu znajdziesz różne rodzaje cascary. Oferujemy susze różnych producentów pochodzące z różnych zakątków świata. Sprawdź naszą ofertę, wybierz cascarę dla siebie i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.