Blog

Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych surowców handlowych na świecie, uprawiana jest w blisko 70 krajach na świecie. W tym artykule przedstawimy Wam krótką charakterystykę największych producentów kawy.

Przeczytaj więcej

Kim jest barista?

Zawód baristy wymaga ogromnej wiedzy oraz bardzo długiej praktyki w parzneiu kawy. Każdy barista powinien umieć:
 
  • prawidłowo przyrządzić każdy rodzaj kawy
  • rozróżniać różne rodzaje i gatunki kawy
  • odpowiednio spienić mleko i przygotować artystyczne kawy (latte art)
  • doradzić klientowi przy wyborze kawy
  • dbać o ekspres do kawy

Przeczytaj więcej

Biała herbata to wśród koneserów najbardziej ceniony, najrzadziej spotykany i co za tym idzie najdroższy gatunek herbaty. Produkcja tego gatunku herbaty jest głownie w Chinach i przebiega według starej, chińskiej metody

Przeczytaj więcej

Napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do
 sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność

Przeczytaj więcej

Poszukując najlepszej dla siebie kawy (mieszanki) należy wziąć pod uwagę głównie to, w jaki sposób będzie ona przyrządzana. Dostępne na rynku kawy różnią się nie tylko jakością ziaren czy proporcją użytych odmian, ale też sposobem prażenia (wypalenia ziaren).

Przeczytaj więcej

Aby zapewnić doskonałą jakość kawy za każdym razem należy dbać o ekspres do kawy i od czasu do czasu go wyczyścić oraz odkamienić. Jak wiadomo kamień w ekspresach osadza się bardzo szybko i konieczne jest jego usuwanie. Aby zapobiedz osadzaniu się kamienia należy używać filtrów do wody, wtedy proces odkamieniania ekspresu będzie rzadką czynnością. Czyszczenie ekspresu to czynność niezależna od filtrów wody i powinniśmy ją okresowo wykonywać.

Przeczytaj więcej
pixel