Herbata - podstawowe informacje

2014-08-12
Herbata - podstawowe informacje

Herbata to napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach. Herbata powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność. Wszystkie te cechy oraz pora zbioru wpływają na smak i aromat przygotowywanego później naparu herbacianego.  

Napój ten w zależności od regionu, gdzie jest spożywany otaczany jest swoistymi zwyczajami i ceremoniami związanymi z jego piciem. Najstarszą tradycję związaną z piciem naparu z liści herbaty mają Chiny, Korea i Japonia. 

Wyróżnia się następujące rodzaje herbat:   

  • czarna;
  • zielona;
  • biała;
  • żółta;
  • Pu-erh (czerwona);
  • Oolong;
  • aromatyzowana;
  • prasowana;
  • owocowa;
Każdy z tych rodzajów herbat charakteryzuje się różnymi właściwościami, składem oraz sposobem zaparzania. Więcej na ten temat znajdziecie w kolejnych artykułach. 
   
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2014

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel