Artykuły i ciekawostki o kawie

Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane. 

W ostatnich dniach mieliśmy przyjemność odwiedzić naszych przyjaciół z tarnowskiej palarni kawy Mott Coffee Company. Zapraszam do naszej relacji z odwiedzin palarni kawy Mott Coffee Company, w której postaram się ukazać w pełni klimat tego fascynującego miejsca.

Przeczytaj więcej

Kawa mrożona to coś więcej niż zwykły napój dodający energii. Aż trudno uwierzyć, że jego historia rozpoczęła się dopiero w drugiej połowie XX wieku! Poznaj rodzaje kawy mrożonej, zobacz, jak powinna być podawana i kiedy smakuje najlepiej.

Przeczytaj więcej

Aromat kawy przygotowanej ze świeżo zmielonych ziaren, pochodzących z dobrej palarni, palonych kilka tygodni temu i prawidłowo przechowywanych to nasza kawowa nirwana. Co zrobić, abyśmy jak najczęściej mogli cieszyć się całą głębią aromatów i smaków ukrytą w ziarnie, czy ziarna kawy można mrozić?

Przeczytaj więcej

Koneserzy kawy na pewno znają określenie Omniroast, a ci, którzy odwiedzają sklepy kawowe okazjonalnie, z pewnością też spotkali się z nim przynajmniej raz. Czym są kawy Omniroast? W jaki sposób się je wypala? I co nam to właściwie daje? Czas na podróż przez świat kaw Omniroast.

Przeczytaj więcej

Pomimo tego, że właściwie nie jest kawą, to jej smak i aromat do złudzenia przypomina to, co znamy z filiżanki czarnego, pobudzającego naparu. Chociaż nie zawiera kofeiny, to posiada wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dowiedz się czym jest kawa z cykorii.

Przeczytaj więcej

Kuchnia hiszpańska większości kojarz się z takimi daniami, jak paella, gazpacho, czy kiełbasa chorizo. Nie wolno nam jednak zapomnieć o tym, że Hiszpanie mają swoje kawowe tradycje i to im zawdziczamy wiele niezwykłych specjałów. Jednym z nich jest słodkie Cafe Bombon, które jest połączeniem skondensowanego mleka i wyrazistego espresso.

Przeczytaj więcej

We włoskiej palarni kawy Pellini właśnie zakończył się audyt przeprowadzony przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez The British Retail Consortium. Słynna palarnia uzyskała najwyższą możliwą ocenę AA+, co oznacza, że jest jedyną włoską palarnią kawy i jedną z sześciu na świecie, które mogą pochwalić się tym osiągnięciem.

Przeczytaj więcej

Poranna mała czarna nie zawsze jest czarna. Często dodaje się do niej mleka i cukru, czasem mleka skondensowanego lub śmietanki do kawy. I w tym momencie kawa przestaje być napojem fit. Z drugiej strony – czy faktycznie kawa z cukrem to grzech osób na diecie? Sprawdzamy, ile kalorii ma kawa.

Przeczytaj więcej
pixel