Artykuły i ciekawostki o kawie

Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane. 

Czy ziarna do espresso muszą być koniecznie ciemno palone? A gdyby tak spróbować shota z jasno palonej kawy? Oczywiście, że się da! Moje niedawne testy udowodniły, że w moim wypadku takie ziarna o wiele bardziej mi smakują. Nie każdy jednak lubi takie smaki, ale chociaż raz warto spróbować.

Przeczytaj więcej

Systemy kapsułkowe cieszą się coraz to większym zainteresowaniem. Jeśli planujesz zakup ekspresu kapsułkowego i zastanawiasz się pomiędzy tymi dwoma markami – pomożemy Ci w podjęciu decyzji. Wybór powinien być dobrze przemyślany, bowiem kapsułki Dolce Gusto nie będą pasować do ekspresu Nespresso – i na odwrót. Sprawdź nasze porównanie!

Przeczytaj więcej

Szukając w sklepie Konesso.pl dobrej kawy dla siebie, warto kierować się doświadczeniem innych klientów, którzy swoimi wielokrotnymi wyborami utarli pewne ścieżki. Wykorzystując informacje dotyczące Waszych zakupów i pochlebnych opinii w ubiegłym roku, stworzyliśmy ranking kawy ziarnistej do espresso.

Przeczytaj więcej

Cześć! Jeśli ktoś czyta moje wpisy na blogu Konesso, to wie, że niedawno miałem u siebie zaparzacz Trinity Zero. Tym razem na blat mojej kuchni trafił kolejny kieszonkowy sprzęt do parzenia kawy. Nanopresso, które jak podaje producent, jest w stanie z naszą pomocą uraczyć nas aromatycznym espresso.

Przeczytaj więcej

Automatyczny ekspres w sposób szybki i łatwy przygotuje nam kawę, jednak nie każdy ma możliwość, miejsce i środki na taki sprzęt. Nie martwcie się, nie potrzebujecie ekspresu, żeby przygotować sobie wyśmienitą kawę niczym z modnej kawiarni. Poniżej podpowiem Wam, jak w prosty i tani sposób możecie stworzyć domową kawiarnię z kawiarką, french pressem oraz AeroPressem.

Przeczytaj więcej

Ziarno kawy, zanim trafi do naszej filiżanki, przechodzi bardzo długą drogę. Już na etapie zbioru i wyboru metody obróbki daje nam informację, czego możemy się spodziewać. Każdy proces, któremu jest poddane ziarno kawowca, wpłynie na końcowy smak i aromat kawy. Dowiedz się, jaki wpływ na smak kawy ma proces palenia ziaren.

Przeczytaj więcej

Jesienna aura i przesilenie niezbyt dobrze na mnie wpłynęły. Czułam, że potrzebuję czegoś mocniejszego niż 100% arabica - szczególnie po południu. Tom Caffe Black Label to mieszanka arabiki i robusty w proporcjach 65/35, którą postanowiłam przetestować w ekspresie automatycznym.

Przeczytaj więcej
pixel