Sezon wakacyjny trwa w najlepsze, a wiąże się to zarówno ze spacerami po szlakach, wspinaczkami górskimi, jak i podziwianiem widoków z dala od zgiełku cywilizacji. Poznaj akcesoria, z którymi napijesz się wyśmienitej kawy w górach.
Artykuły i ciekawostki o kawie
Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane.
Jak spienić mleko roślinne? Dowiedz się, jak uzyskać gęstą i aksamitną piankę z mleka sojowego, migdałowego, owsianego lub kokosowego. W czym zrobić piankę z napoju roślinnego i jakich błędów unikać.
Włoska palarnia kawy illy jako pionier innowacji i nowatorskich rozwiązań. O marce illycaffè z Triestu, jej niepowtarzalnej filozofii i kawie illy, która jest symbolem doskonałości na całym świecie.
Czy dzieci mogą pić kawę? Od kiedy można podać dzieciom kawę? Poznajcie zalecenia i wskazówki co zrobić, kiedy pociecha pragnie skosztować tego wspaniałego napoju.
MRC. & Konesso Kolumbia Excelso to kawa ziarnista wypalona metodą omniroast, co pozwala na parzenie jej różnymi metodami, w ekspresie ciśnieniowym czy w dripie. Czy to się opłaca i czy warto jej spróbować?
Idzie nowe! Timemore wprowadza ulepszone wersje młynków C3 - C3S i C3 ESP. Jak szybko i dokładnie mielą, czy zmielą idealnie pod espresso, dowiesz się tego w naszym teście.
Bycie less waste to świadomy wybór dbania o naszą planetę. Czy bycie kawiarnią less waste jest łatwe i co można zrobić, żeby zredukować odpady i pomóc ziemi.
Bagdrip to wyjątkowa kawa w formie kieszonkowego dripa. Idealna na podróże i szybkie parzenie. Ciesz się wyśmienitym smakiem kawy, gdziekolwiek jesteś.
Ziarna z Nikaragui postanowiłam zaparzyć AeroPressie, licząc na wyciągnięcie z kawy jak najwięcej kwasowości, poniżej podaję przepis na kawę YoCo Coffee Nicaragua La Bendicon.
Podczas parzenia kawy należy zwrócić uwagę na wiele czynników. Ostateczny smak naparu determinuje m.in. rodzaj kawy, sposób jej zaparzania, a także długość całego procesu. Czy jednak wiedziałeś, że grubość mielenia kawy jest równie istotna?