Artykuły i ciekawostki o kawie

Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane. 

Mały drogowskaz, jaką kawę ziarnistą HAYB wybrać. Jeśli szukasz idealnej kawy dla siebie i nie wiesz, które ziarna z palarni HAYB Ci posmakują, postanowiliśmy przygotować Wam małą ściągę, z której dowiesz się, czy dana kawa jest dla Ciebie.

Przeczytaj więcej

Palarnię BAZZARA znam nie od dziś i lubię z nią eksperymentować, jednak dziś chciałabym podzielić się z Wami odczuciami klasycznego naparu, jakim jest espresso. Kawę Bazzara Nicaragua Matagalpa przygotowałam w ekspresie JURA E8 (EB), który najczęściej użytkuję.

Przeczytaj więcej

Kawa z miodem to doskonała alternatywa dla osób, które lubią słodkie napoje, ale chcą unikać sztucznych słodzików i cukru. Jeśli szukasz czegoś nowego, wyjątkowego i smacznego, koniecznie spróbuj kawy z miodem. Nie tylko wybornie smakuje, ale także wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie i samopoczucie.

Przeczytaj więcej

Obecnie bardzo popularna staje się kawa bez kofeiny. Wyeliminowanie tej substancji z ziaren umożliwia dekofeinizacja. Jak wygląda ten proces? Dla kogo kawa bez kofeiny okaże się dobrym rozwiązaniem? Sprawdź!

Przeczytaj więcej

Nie wyobrażam sobie, by w Niedzielę Wielkanocną na moim stole zabrakło mazurka do kawy. Dlatego dzielę się z wami swoim przepisem na takie ciasto, ale z dodatkiem espresso. Poznaj mój przepis na mazurek kawowy.

Przeczytaj więcej

Każdy, kto trochę liznął temat kaw specialty ten wie, jak ważnym urządzeniem jest waga. Mierzenie dozy ziaren, czy też wlewanej wody, bardzo wpłyną na smak naszego naparu, dlatego dziś porównam kilka wag dostępnych w sklepie Konesso. Niektórzy może stwierdzą "po co mi waga za blisko 200 zł?". Taki sprzęt jest o wiele dokładniejszy, czulszy i ma więcej funkcji niż standardowy kuchenny odpowiednik.

Przeczytaj więcej
pixel