KAWA - baza wiedzy

Kawa to napój przygotowywany z owoców kawowca, które po zebraniu poddawane są procesom obróbki dzięki którym jej smak jest tak wyjątkowy. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz wiele cennych informacji i ciekawostek związanych z kawą oraz jej odpowiednim przygotowywaniem i podawaniem. 

Koneserzy kawy na pewno znają określenie Omniroast, a ci, którzy odwiedzają sklepy kawowe okazjonalnie, z pewnością też spotkali się z nim przynajmniej raz. Czym są kawy Omniroast? W jaki sposób się je wypala? I co nam to właściwie daje? Czas na podróż przez świat kaw Omniroast.

Przeczytaj więcej

Pomimo tego, że właściwie nie jest kawą, to jej smak i aromat do złudzenia przypomina to, co znamy z filiżanki czarnego, pobudzającego naparu. Chociaż nie zawiera kofeiny, to posiada wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dowiedz się czym jest kawa z cykorii.

Przeczytaj więcej

Cynamonowa mocha to dosknonała propozycja dla miłośników słodkich specjałów kawowych. Połączenie włoskiej kawy, czekolady deserowej i spienionego mleka daje nam aksamitną i pobudzającą kompozycję, a dodatek cynamonu zapewnia wspaniały aromat. Korzystając z naszego przepisu, cynamonową mochę przygotujesz w swoim domu w zaledwie kilka minut.

Przeczytaj więcej

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na kawę z cynamonem, którą możecie przygotować w domu w zaledwie kilka minut. Sos z białej czekolady i syrop o smaku orzechowych ciasteczek nada kawie wyraźnej słodyczy, a cynamon poprawi jej aromat i rozgrzeje nasze zmysły. Przed Wami kawa z cynamonem.

Przeczytaj więcej

Kawa po bawarsku to jeden z najpopularniejszych na świecie słodkich specjałów kawowych. Korzystając z naszego przepisu na kawę po bawarsku z dodatkiem sosu smakowego Monin, z łatwością przygotujesz ją w swoim domu w zaledwie kilka minut.

Przeczytaj więcej

Kuchnia hiszpańska większości kojarz się z takimi daniami, jak paella, gazpacho, czy kiełbasa chorizo. Nie wolno nam jednak zapomnieć o tym, że Hiszpanie mają swoje kawowe tradycje i to im zawdziczamy wiele niezwykłych specjałów. Jednym z nich jest słodkie Cafe Bombon, które jest połączeniem skondensowanego mleka i wyrazistego espresso.

Przeczytaj więcej

We włoskiej palarni kawy Pellini właśnie zakończył się audyt przeprowadzony przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez The British Retail Consortium. Słynna palarnia uzyskała najwyższą możliwą ocenę AA+, co oznacza, że jest jedyną włoską palarnią kawy i jedną z sześciu na świecie, które mogą pochwalić się tym osiągnięciem.

Przeczytaj więcej
pixel