KAWA - baza wiedzy

Kawa to napój przygotowywany z owoców kawowca, które po zebraniu poddawane są procesom obróbki dzięki którym jej smak jest tak wyjątkowy. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz wiele cennych informacji i ciekawostek związanych z kawą oraz jej odpowiednim przygotowywaniem i podawaniem. 

Poznaj przepis na kawę Tonic Espresso z różowym pieprzem i przygotuj je w zaledwie kilka minut. Niezwykłe połączenie wytrawnego toniku, kostek lodu, aromatycznej kawy oraz syropu z różowego pieprzu od Monin przyniesie nam skuteczne ochłodzenie, a dodatek przyprawy pozwoli poczuć prawdziwy indyjski klimat.

Przeczytaj więcej

W ostatnich dniach mieliśmy przyjemność odwiedzić naszych przyjaciół z tarnowskiej palarni kawy Mott Coffee Company. Zapraszam do naszej relacji z odwiedzin palarni kawy Mott Coffee Company, w której postaram się ukazać w pełni klimat tego fascynującego miejsca.

Przeczytaj więcej

Kawa mrożona to coś więcej niż zwykły napój dodający energii. Aż trudno uwierzyć, że jego historia rozpoczęła się dopiero w drugiej połowie XX wieku! Poznaj rodzaje kawy mrożonej, zobacz, jak powinna być podawana i kiedy smakuje najlepiej.

Przeczytaj więcej

Połączenie intensywnej, aromatycznej kawy, zimnego mleka migdałowego i soczystych truskawek daje nam orzeźwiającą, wiosenną kompozycję, która zachwyca smakiem. Poznaj nasz przepis na Truskawkową Poezję i przygotuj ją w domu w zaledwie kilka minut.

Przeczytaj więcej

Jednym ze sposobów na przetrwanie słonecznych upałów może być Tonic Aeropress, czyli kawa na zimno, która zapewni niezapomniane doznania smakowe i skutecznie orzeźwi organizm. Poznaj nasz przepis na Tonic Aeropress i przygotuj go w swoim domu w zaledwie kilka minut.

Przeczytaj więcej

Doskonałym dodatkiem do ciepłych wiosennych poranków z pewnością będzie różowe latte, które pozwoli Ci pysznie i kolorowo rozpocząć każdy dzień. Różowe latte to słodka kawa mleczna z dodatkiem syropu smakowego Monin i soku z buraka, którą przygotujesz w domu w zaledwie kilka minut.

Przeczytaj więcej

Aromat kawy przygotowanej ze świeżo zmielonych ziaren, pochodzących z dobrej palarni, palonych kilka tygodni temu i prawidłowo przechowywanych to nasza kawowa nirwana. Co zrobić, abyśmy jak najczęściej mogli cieszyć się całą głębią aromatów i smaków ukrytą w ziarnie, czy ziarna kawy można mrozić?

Przeczytaj więcej

Koneserzy kawy na pewno znają określenie Omniroast, a ci, którzy odwiedzają sklepy kawowe okazjonalnie, z pewnością też spotkali się z nim przynajmniej raz. Czym są kawy Omniroast? W jaki sposób się je wypala? I co nam to właściwie daje? Czas na podróż przez świat kaw Omniroast.

Przeczytaj więcej

Pomimo tego, że właściwie nie jest kawą, to jej smak i aromat do złudzenia przypomina to, co znamy z filiżanki czarnego, pobudzającego naparu. Chociaż nie zawiera kofeiny, to posiada wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dowiedz się czym jest kawa z cykorii.

Przeczytaj więcej

Cynamonowa mocha to dosknonała propozycja dla miłośników słodkich specjałów kawowych. Połączenie włoskiej kawy, czekolady deserowej i spienionego mleka daje nam aksamitną i pobudzającą kompozycję, a dodatek cynamonu zapewnia wspaniały aromat. Korzystając z naszego przepisu, cynamonową mochę przygotujesz w swoim domu w zaledwie kilka minut.

Przeczytaj więcej
pixel