KAWA - baza wiedzy

Jak zaparzyć kawę w chemeksie?

Kawa zaparzona w chemeksie posiada niepowtarzalny smak i intensywny aromat. Chemex należy do najpopularniejszych, alternatywnych metod parzenia kawy. Odpowiednio przygotowany napar pozwala na uwolnienie z ziaren kawy to co najlepsze. Pamiętać musimy jednak o wielu szczegółach, takich jak dobranie odpowiednich proporcji, właściwa temperatura wody czy czas parzenia.

Jeśli zastanawiałeś się w jaki sposób przyrządzić kawę doskonałą, chemex jest świetną opcją. Dzięki naszej pomocy uda Ci się przyrządzić niesamowity napar, którym zaimponujesz swoim znajomym i rodzinie.

Przeczytaj więcej
Doppio, czyli podwójna porcja espresso

Doppio to rodzaj kawy powstający na bazie espresso. Kawa doppio to nic innego jak po prostu podwójne espresso, czyli dwie porcje kawy espresso podane w jednej nieco większej filiżance. Doppio to kawa idealna na intensywne rozpoczęcie dnia. 

Przeczytaj więcej
Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku to przysmak wielu milionów ludzi na całym świecie. Kawa po wiedeńsku jest połączeniem mocnego ekstraktu kawowego z czekoladą oraz dodatkiem bitej śmietany. Przygotowanie kawy po wiedeńsku jest banalnie proste, a jej niesamowite walory smakowe i wspaniały wygląd z pewnością oczarują Twoje zmysły. Do przygotowania kawy po wiedeńsku potrzebujesz porcji kawy, mleka, czekolady oraz bitej śmietany, a dodatkowo możesz wykorzystać posytpkę w postaci kakao, cynamonu lub startej czekolady.  

Przeczytaj więcej
10 ciekawostek o kawie #1

Kawa to chwila reklasu i odpoczynku, codzienna dawka kofeiny czy po prsotu sposób na życie. Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym elementem każdego dnia i bez niej ciężko sobie wyobraźić funkcjoniwanie. Na całym świecie kawa cieszy się ogromną popularnością i wiąże się z nią naprawdę wiele ciekawostek. Dziś prezentujemy porcję 10 ciekawostek o kawie, które każdy miłośnik kawy powinien znać. 
  

Przeczytaj więcej
Kawa affogato, czyli kawa z lodami

Kawa affogato to połączenie kawy espresso z gałką lodów. W klasycznym przepisie na kawę affogato znajdziemy infomrację o lodach waniliowych, jednak z pełnym powodzeniem możemy do przygotowania tego specjału kawowego wykorzystać lody czekoladowe czy orzechowe. Cafe affogato to orzeźwiające, intensywne połączenie zimnych lodów i gorącej, aromatycznej kawy - idealne na upalne dni. 

Przeczytaj więcej
Praktyczny i smaczny prezent świąteczny

Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a wraz z nimi czas wręczania i otrzymywnia prezentów. Jaki prezent podarować swoim bliskim by sprawić im prawdziwe szczęście i radość? Najlepszymi prezentami są zawsze prezenty praktyczne, bowiem przydają się na co dzień i przypominają o sobie. Ekspres do kawy, zaparzacz do kawy, kawa ziarnista czy herbata to prezenty, któe z pewnością doceni każdy. Praktyczne i smaczne będą przypominać o sobie zawsze w momencie chwili wytchnienia przy filiżance aromatycznej kawy lub herbaty oraz podczaj jej parzenia.  

Przeczytaj więcej
Rzemieślnicza jakość kawy prosto z Triestu - Kawy Bazzara

Włoska kawa dla wielu jest synonimem najlepszej kawy, wśród włoskich palarni znaleźć możemy te gorsze jak również takie, które jakością swoich produktów zadowalają miłośników kawy na całym świecie. Jedną z takich palarni z całą penowścią jest Bazzara

Kawy Bazzara charakteryzują się bardzo wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. Rzemieślniczy proces produkcji oraz wybór ziaren kawy z najlepszych plantacji na świecie sprawiają, że kawy Bazzara to zdecydowanie jedne z najlepszych włoskich kaw. Popularne mieszanki takie jak Piacerepuro czy Doddicigrancru zdobyły serca miłośników kawy nie tylko w naszym sklepie, ale na całym świecie. 

Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w dripperze?

Drip to urządzenie dzięki któremu będziesz w stanie przygotować smaczną kawę bez ekspresu do kawy. W naszym sklepie oprócz tradycyjnych urządzeń do parzenia kawy znajdują się również przyrządy do tzw. alternatywnego parzenia kawy. Jedną z takich metod jest dripper. Klasyczna, przelewowa metoda parzenia kawy, któa pozwala przygotować kawę o naprawdę bardzo ciekawym smaku. Do przygotowania kawy w dripperze potrzebne są chęci, trochę wiedzy i kilka koniecznych elementów: świeżo mielona kawa, dripper, gorąca woda oraz papierowe filtry. 

Przeczytaj więcej
Filiżanki do kawy, czyli w czym podawać kawę?

Wybór odpowiednich filiżanek do kawy jesyt bardzo istotny i może mocno wpływać na smak kawy w filiżance. Każdy rodzaj kawy wymaga nieco innego naczynia, w którym powinniśmy ją podać i nie chodzi tu tylko o kwestie wizualną estetyczną czy kulturową, ale o sam smak kawy który w zależności od wybranego naczynia może się zmieniać. Kształt, materiał i kolor to podstawowe cechy na które powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze naczynia na swoją ulubioną kawę. Filiżanki do kawy espresso oraz filiżanki do kawy cappuccino mają ściśle określone cechy z którymi się warto zapoznać by osiągnąć jak najlepsze rezultaty i nie strzelić gafy wśród znajomych.

Przeczytaj więcej
Kawa z kardamonem? Czemu nie!

Kawa z kardamonem to bardzo ciekawy przepis na kawę, który szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-ziomwym, ponieważ kardamon rozgrzewa i wzmacnia organizm. 
  
Przygotowanie kawy z kardamonem jest bajecznie proste, a efekty są naprawdę zaskakujące bo kawa ma naprawdę wyjątkowy smak, który charakteryzuje się nieco słodkim smakiem i mocnym, intensywnym aroamtem. Do przygotowania kawy z kardamonem najlepiej użyć kawiarki lub tygielka do przygotowywania kawy po turecku, ponieważ te sposoby najlepiej oddają pełnie smaku idelanego połaczenia kawy i kardamonu. 

Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel