KAWA - baza wiedzy

Kawa latte - przepis od Konesso.pl

Latte to mleczny specjał kawowy, którego przygotowanie jest bajecznie proste. Klasyczna wersja kawy latte to połączenie spienionego mleka z porcją kawy espresso, jednak coraz częściej można spotkać różne wariacje latte z dodatkami: syrop do kawy, cynamon, miód.
 
Dominującym składnikiem w kawie latte jest mleko, jednak najważniejsza jest odpowiednio dobrana i zaparzona kawa. W zależności od tego jaką mieszankę kawy użyjemy otrzymamy napój o delikatnym, subtelnym smaku lub nieco mocniejszym z wyczuwalnym "kawowym charakterem"

Przeczytaj więcej
Jak wykorzystać fusy kawowe?

Kawa to napój, który większość z nas spożywa codziennie. Większość sposobów parzenia kawy sprawia, że po jej przygotowaniu i wypiciu pozostają fusy kawowe, które można wykorzystać na kilka ciekawych sposobów. 
 
Dziś chcielibyśmy przedstawić kilka bardzo prostych i przydatnych sposobów na wykorzystanie fusów z kawy. 
O tym, że kawa może stać się doskonałym domowym kosmetykiem przekonało się już bardzo wiele osób. Idealnie sprawdza się jako maseczka do twarzy i ciała, a także odżywka do włosów. 

Przeczytaj więcej
Espresso z tonikiem i sokiem pomarańczowym

Bardzo prosty przepis na orzeźwiającego drinka kawowego - espresso z tonikiem oraz sokiem pomarańczowym. 

Ostatnio w całym świecie kawowym zrobiło się głośno o kawie z tonikiem, postanowiliśmy sprawdzić ten wynalazek i dziś przedstawiamy Wam przepis na kawę z tonikiem i sokiem pomarańczowym. Dodatek soku pomarańczowego sprawia, że przygotowany napój ma przyjemny aromat i delikatnie cytrusowy smak. 

Przygotowanie tego drinka na bazie kawy espresso jest banalnie proste i nie wymaga dużych nakładów pracy.  

Przeczytaj więcej
Kawiarka co i jak?

Kawiarka często nazywana również kafetierką lub czajniczkiem moka stała się bardzo popularnym urządzeniem do przygotowania kawy w domowym zaciszu. 

Pochodzące z Włoch urządzenie do parzenia kawy zyskało ogromną sławę nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Bardzo proste w użyciu kawiarki pozwalają na przygotowanie intensywnej, aromatycznej kawy przypominającej nieco espresso. 

Przeczytaj więcej

Ekstrakcja kawy

Ekstrakcja kawy

Ekstrakcja kawy to proces podczas którego ze zmielonych ziaren kawy wypłukiwane są najcenniejsze smaki i aromaty, które później znajdują się w naszej filiżance.

 

Czas ekstrakcji kawy ma znaczący wpływ na jej smak, każda kawa wymaga indywidualnego potraktowania. Czas ekstrakcji kawy wpływa również na zawartość kofeiny w podanym napoju, im dłuższa ekstrakcja tym kofeiny więcej

Przeczytaj więcej

Kawowiec

Kawowiec

Kawowiec to rodzaj wiecznie zielonych krzewów i drzew z rodziny marzanowatych. Obejmuje 104 gatunki drzew kawy. W większości pochodzą one z terenu Afryki, niektóre z Azji. 

Kawowce uprawiane są od ok. 575 roku n.e. na plantacjach w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Najczęściej są to gatunki kawy Arabica (80-90% produkcji światowej) i kawa robusta – ok. 10% światowej produkcji kawy.

Przeczytaj więcej
Ranking kawy ziarnistej - druga edycja

Druga edycja pomocnego przy zakupie kawy rankingu kaw. Przedstawiamy 5 najlepszych kaw z oferty sklepu Konesso.pl 

 

Podczas tworzenia rankingu braliśmy pod uwagę opinie naszych klientów, naszą opinię oraz stosunek ceny do jakości kawy. Zobacz które kawy zostały najlepiej ocenione.

Przeczytaj więcej
Przepis na espresso z cytryną

Egzotyczny, orzeźwiający smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Espresso romano to bardzo prosta w przygotowaniu kawa, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Do prawidłowo przygotowanego espresso wystarczy wrzucić plastrek cytryny lub skórkę sparzonej cytryny

Przeczytaj więcej
Czym jest kawa rozpuszczalna?

Nazwa kawa rozpuszczalna u osób, które lubują się w świeżo zmielonej, parzonej w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym kawie wywołuje odrazę i zniesmaczenie.
Ciężko w kawie rozpuszczalnej doszukiwać się jakichś specjalnie przyjemnych doznań smakowych czy też czerpać radość z jej parzenia - szybka i prosta w przygotowaniu, ale nie do końca smaczna i dobrej jakości.
 

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę z miodem

Bardzo prosty i przyjemny przepis na kawę z miodem. Jeżeli znudził Ci się smak tradycyjnej kawy cappuccino to koniecznie spróbuj kawy cappuccino z miodem według naszego przepisu. 

Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel