KAWA - baza wiedzy

Kawiarka co i jak?

Kawiarka często nazywana również kafetierką lub czajniczkiem moka stała się bardzo popularnym urządzeniem do przygotowania kawy w domowym zaciszu. 

Pochodzące z Włoch urządzenie do parzenia kawy zyskało ogromną sławę nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Bardzo proste w użyciu kawiarki pozwalają na przygotowanie intensywnej, aromatycznej kawy przypominającej nieco espresso. 

Przeczytaj więcej

Ekstrakcja kawy

Ekstrakcja kawy

Ekstrakcja kawy to proces podczas którego ze zmielonych ziaren kawy wypłukiwane są najcenniejsze smaki i aromaty, które później znajdują się w naszej filiżance.

 

Czas ekstrakcji kawy ma znaczący wpływ na jej smak, każda kawa wymaga indywidualnego potraktowania. Czas ekstrakcji kawy wpływa również na zawartość kofeiny w podanym napoju, im dłuższa ekstrakcja tym kofeiny więcej

Przeczytaj więcej

Kawowiec

Kawowiec

Kawowiec to rodzaj wiecznie zielonych krzewów i drzew z rodziny marzanowatych. Obejmuje 104 gatunki drzew kawy. W większości pochodzą one z terenu Afryki, niektóre z Azji. 

Kawowce uprawiane są od ok. 575 roku n.e. na plantacjach w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Najczęściej są to gatunki kawy Arabica (80-90% produkcji światowej) i kawa robusta – ok. 10% światowej produkcji kawy.

Przeczytaj więcej
Ranking kawy ziarnistej - druga edycja

Druga edycja pomocnego przy zakupie kawy rankingu kaw. Przedstawiamy 5 najlepszych kaw z oferty sklepu Konesso.pl 

 

Podczas tworzenia rankingu braliśmy pod uwagę opinie naszych klientów, naszą opinię oraz stosunek ceny do jakości kawy. Zobacz które kawy zostały najlepiej ocenione.

Przeczytaj więcej
Przepis na espresso z cytryną

Egzotyczny, orzeźwiający smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Espresso romano to bardzo prosta w przygotowaniu kawa, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Do prawidłowo przygotowanego espresso wystarczy wrzucić plastrek cytryny lub skórkę sparzonej cytryny

Przeczytaj więcej
Czym jest kawa rozpuszczalna?

Nazwa kawa rozpuszczalna u osób, które lubują się w świeżo zmielonej, parzonej w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym kawie wywołuje odrazę i zniesmaczenie.
Ciężko w kawie rozpuszczalnej doszukiwać się jakichś specjalnie przyjemnych doznań smakowych czy też czerpać radość z jej parzenia - szybka i prosta w przygotowaniu, ale nie do końca smaczna i dobrej jakości.
 

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę z miodem

Bardzo prosty i przyjemny przepis na kawę z miodem. Jeżeli znudził Ci się smak tradycyjnej kawy cappuccino to koniecznie spróbuj kawy cappuccino z miodem według naszego przepisu. 

Przeczytaj więcej
Jaką kawiarkę wybrać i czym różnią się od siebie kawiarki ?

Kawiarka to jeden z najpopularniejszych sposóbów na przygotowanie kawy w domowym zaciszu. Bardzo proste, a jednocześnie funkcjonalne urządzenie, które zdobyło ogromną popularność i uznanie na całym świecie. 

Czym różnią się od siebie kawiarki dostępne na rynku? Czy lepsze są kawiarki aluminiowe czy stalowe? Jaką kawiarkę wybrać? 

Przeczytaj więcej
Plantacje kawy na świecie

Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych surowców handlowych na świecie, uprawiana jest w blisko 70 krajach na świecie. W tym artykule przedstawimy Wam krótką charakterystykę największych producentów kawy.

Przeczytaj więcej
Kim jest barista?

Zawód baristy wymaga ogromnej wiedzy oraz bardzo długiej praktyki w parzneiu kawy. Każdy barista powinien umieć:
 
  • prawidłowo przyrządzić każdy rodzaj kawy
  • rozróżniać różne rodzaje i gatunki kawy
  • odpowiednio spienić mleko i przygotować artystyczne kawy (latte art)
  • doradzić klientowi przy wyborze kawy
  • dbać o ekspres do kawy

Przeczytaj więcej
pixel