Przepisy na kawę

Baza wiedzy Konesso.pl

Kategoria w której znajdziesz ciekawe przepisy na kawę oraz informację jak poprawnie przygotować kawę w alternatywnych metodach parzenia. Smak kawy można urozmaicać na różne sposoby uzyskując naprawdę ciekawe rezultaty - sprawdź sprawdzone przez nas przepisy na kawę. 

Jak urozmaicić smak kawy - syropy sosy dodatkiJak urozmaicić smak kawy - syropy sosy dodatki
Kawa posiada niepowtarzalny smak, który jednak wiele osób stara się urozmaicać na różne sposoby. Jednym z prostszych jest stosowanie dobrze nam znanych przypraw. Jeśli chcemy kawie nadać smak naszych ulubionych owoców lub słodkich deserów, to w tym celu możemy użyć sosów i syropów do kawy. Jest to ciekawa metoda i jednocześnie alternatywa dla dobrze nam znanego mleka i cukru.
Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w chemeksie?Jak zaparzyć kawę w chemeksie?

Kawa zaparzona w chemexie posiada niepowtarzalny smak i intensywny aromat. Chemex należy do najpopularniejszych, alternatywnych metod parzenia kawy. Odpowiednio przygotowany napar pozwala na uwolnienie z ziaren kawy to co najlepsze. Pamiętać musimy jednak o wielu szczegółach, takich jak dobranie odpowiednich proporcji, właściwa temperatura wody czy czas parzenia.

Jeśli zastanawiałeś się w jaki sposób przyrządzić kawę doskonałą, chemex jest świetną opcją. Dzięki naszej pomocy uda Ci się przyrządzić niesamowity napar, którym zaimponujesz swoim znajomym i rodzinie.


Przeczytaj więcej
Doppio, czyli podwójna porcja espressoDoppio, czyli podwójna porcja espresso
Doppio to rodzaj kawy powstający na bazie espresso. Kawa doppio to nic innego jak po prostu podwójne espresso, czyli dwie porcje kawy espresso podane w jednej nieco większej filiżance. Doppio to kawa idealna na intensywne rozpoczęcie dnia. 
Przeczytaj więcej
Kawa po wiedeńskuKawa po wiedeńsku
Kawa po wiedeńsku to przysmak wielu milionów ludzi na całym świecie. Kawa po wiedeńsku jest połączeniem mocnego ekstraktu kawowego z czekoladą oraz dodatkiem bitej śmietany. Przygotowanie kawy po wiedeńsku jest banalnie proste, a jej niesamowite walory smakowe i wspaniały wygląd z pewnością oczarują Twoje zmysły. Do przygotowania kawy po wiedeńsku potrzebujesz porcji kawy, mleka, czekolady oraz bitej śmietany, a dodatkowo możesz wykorzystać posytpkę w postaci kakao, cynamonu lub startej czekolady.  

Przeczytaj więcej
Kawa affogato, czyli kawa z lodamiKawa affogato, czyli kawa z lodami
Kawa affogato to połączenie kawy espresso z gałką lodów. W klasycznym przepisie na kawę affogato znajdziemy infomrację o lodach waniliowych, jednak z pełnym powodzeniem możemy do przygotowania tego specjału kawowego wykorzystać lody czekoladowe czy orzechowe. Cafe affogato to orzeźwiające, intensywne połączenie zimnych lodów i gorącej, aromatycznej kawy - idealne na upalne dni. 
Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w dripperze?Jak zaparzyć kawę w dripperze?
Drip to urządzenie dzięki któremu będziesz w stanie przygotować smaczną kawę bez ekspresu do kawy. W naszym sklepie oprócz tradycyjnych urządzeń do parzenia kawy znajdują się również przyrządy do tzw. alternatywnego parzenia kawy. Jedną z takich metod jest dripper. Klasyczna, przelewowa metoda parzenia kawy, któa pozwala przygotować kawę o naprawdę bardzo ciekawym smaku. Do przygotowania kawy w dripperze potrzebne są chęci, trochę wiedzy i kilka koniecznych elementów: świeżo mielona kawa, dripper, gorąca woda oraz papierowe filtry. 
Przeczytaj więcej
Kawa z kardamonem? Czemu nie! Kawa z kardamonem? Czemu nie!
Kawa z kardamonem to bardzo ciekawy przepis na kawę, który szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-ziomwym, ponieważ kardamon rozgrzewa i wzmacnia organizm. 
  
Przygotowanie kawy z kardamonem jest bajecznie proste, a efekty są naprawdę zaskakujące bo kawa ma naprawdę wyjątkowy smak, który charakteryzuje się nieco słodkim smakiem i mocnym, intensywnym aroamtem. Do przygotowania kawy z kardamonem najlepiej użyć kawiarki lub tygielka do przygotowywania kawy po turecku, ponieważ te sposoby najlepiej oddają pełnie smaku idelanego połaczenia kawy i kardamonu. 

Przeczytaj więcej
RistrettoRistretto
Kawa dla koneserów, którzy potrafią docenić pełnie smaku zawartą w malutkiej porcji kawy. Ristretto bo o tym rodzjau kawy dziś piszemy jest nieco mniejszą wersją kawy espresso. Przygotowanie kawy ristretto wygląda identycznie jak kawy espresso jednak używamy nieco mniej wody i skaracamy czas ekstrakcji, tak by finalnie w naszej filiżance znalazło się około 15-20 ml esencjonalnej, gęstej kawy. Skrócenie czasu parzenia kawy sprawia, że ristretto ma jeszcze mniej kofeiny niż espresso, a przy tym zachowuje pełnie smaku i aromatu. 
Przeczytaj więcej
Kawa po tureckuKawa po turecku

Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności. 

Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej. 


Przeczytaj więcej
Jak zrobić kawę mrożoną? Jagodowa, mrożona kawaJak zrobić kawę mrożoną? Jagodowa, mrożona kawa
Kawa mrożona to idealny sposób na orzeźwienie w letnie dni, każdy miłośnik kawy ma własny przepis na ten specjał kawowy. Przepisów na kawę mrożoną oraz metod na jej przygotowanie jest bardzo wiele, dziś chcielibyśmy Wam zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą bez większych problemów można przygotować w domowym zaciszu. 
 
Do przygotowania tej wersji kawy mrożonej potrzebnę będą: mleko, jagody,lody waniliowe oraz porcja espresso.  

Przeczytaj więcej
12

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel