Przepisy na kawę

The Gabi Master A - koreańskie cudo

Najnowszy zaparzacz The Gabi Master A bardzo szybko znalazł uznanie miłośników alternatywnych metod parzenia kawy. Czym jest to innowacyjne koreańskie urządzenie i na jakiej zasadzie przygotowuje kawę? Konesso przedstawia instrukcję obsługi i recenzje najnowszego krzyku mody.

Przeczytaj więcej
Przepis na mleczną kawę z cynamonem

Mleczna kawa z dodatkiem sosu milk chocolate oraz cynamonu jest doskonałą propozycją dla każdego smakosza kawy. Bardzo prosty i szybki sposób na wyśmienitą kawę. Do przygotowania tej kawy wystarczy porcja espresso, spienione mleko, cynamon, sos Monin oraz odrobina wolnego czasu.

Przeczytaj więcej
Jak urozmaicić smak kawy - syropy sosy dodatki

Kawa posiada niepowtarzalny smak, który jednak wiele osób stara się urozmaicać na różne sposoby. Jednym z prostszych jest stosowanie dobrze nam znanych przypraw. Jeśli chcemy kawie nadać smak naszych ulubionych owoców lub słodkich deserów, to w tym celu możemy użyć sosów i syropów do kawy. Jest to ciekawa metoda i jednocześnie alternatywa dla dobrze nam znanego mleka i cukru.

Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w chemeksie?

Kawa zaparzona w chemeksie posiada niepowtarzalny smak i intensywny aromat. Chemex należy do najpopularniejszych, alternatywnych metod parzenia kawy. Odpowiednio przygotowany napar pozwala na uwolnienie z ziaren kawy to co najlepsze. Pamiętać musimy jednak o wielu szczegółach, takich jak dobranie odpowiednich proporcji, właściwa temperatura wody czy czas parzenia.

Jeśli zastanawiałeś się w jaki sposób przyrządzić kawę doskonałą, chemex jest świetną opcją. Dzięki naszej pomocy uda Ci się przyrządzić niesamowity napar, którym zaimponujesz swoim znajomym i rodzinie.

Przeczytaj więcej
Doppio, czyli podwójna porcja espresso

Doppio to rodzaj kawy powstający na bazie espresso. Kawa doppio to nic innego jak po prostu podwójne espresso, czyli dwie porcje kawy espresso podane w jednej nieco większej filiżance. Doppio to kawa idealna na intensywne rozpoczęcie dnia. 

Przeczytaj więcej
Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku to przysmak wielu milionów ludzi na całym świecie. Kawa po wiedeńsku jest połączeniem mocnego ekstraktu kawowego z czekoladą oraz dodatkiem bitej śmietany. Przygotowanie kawy po wiedeńsku jest banalnie proste, a jej niesamowite walory smakowe i wspaniały wygląd z pewnością oczarują Twoje zmysły. Do przygotowania kawy po wiedeńsku potrzebujesz porcji kawy, mleka, czekolady oraz bitej śmietany, a dodatkowo możesz wykorzystać posytpkę w postaci kakao, cynamonu lub startej czekolady.  

Przeczytaj więcej
Kawa affogato, czyli kawa z lodami

Kawa affogato to połączenie kawy espresso z gałką lodów. W klasycznym przepisie na kawę affogato znajdziemy infomrację o lodach waniliowych, jednak z pełnym powodzeniem możemy do przygotowania tego specjału kawowego wykorzystać lody czekoladowe czy orzechowe. Cafe affogato to orzeźwiające, intensywne połączenie zimnych lodów i gorącej, aromatycznej kawy - idealne na upalne dni. 

Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w dripperze?

Drip to urządzenie dzięki któremu będziesz w stanie przygotować smaczną kawę bez ekspresu do kawy. W naszym sklepie oprócz tradycyjnych urządzeń do parzenia kawy znajdują się również przyrządy do tzw. alternatywnego parzenia kawy. Jedną z takich metod jest dripper. Klasyczna, przelewowa metoda parzenia kawy, któa pozwala przygotować kawę o naprawdę bardzo ciekawym smaku. Do przygotowania kawy w dripperze potrzebne są chęci, trochę wiedzy i kilka koniecznych elementów: świeżo mielona kawa, dripper, gorąca woda oraz papierowe filtry. 

Przeczytaj więcej
Kawa z kardamonem? Czemu nie!

Kawa z kardamonem to bardzo ciekawy przepis na kawę, który szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-ziomwym, ponieważ kardamon rozgrzewa i wzmacnia organizm. 
  
Przygotowanie kawy z kardamonem jest bajecznie proste, a efekty są naprawdę zaskakujące bo kawa ma naprawdę wyjątkowy smak, który charakteryzuje się nieco słodkim smakiem i mocnym, intensywnym aroamtem. Do przygotowania kawy z kardamonem najlepiej użyć kawiarki lub tygielka do przygotowywania kawy po turecku, ponieważ te sposoby najlepiej oddają pełnie smaku idelanego połaczenia kawy i kardamonu. 

Przeczytaj więcej

Ristretto

Ristretto

Kawa dla koneserów, którzy potrafią docenić pełnie smaku zawartą w malutkiej porcji kawy. Ristretto bo o tym rodzjau kawy dziś piszemy jest nieco mniejszą wersją kawy espresso. Przygotowanie kawy ristretto wygląda identycznie jak kawy espresso jednak używamy nieco mniej wody i skaracamy czas ekstrakcji, tak by finalnie w naszej filiżance znalazło się około 15-20 ml esencjonalnej, gęstej kawy. Skrócenie czasu parzenia kawy sprawia, że ristretto ma jeszcze mniej kofeiny niż espresso, a przy tym zachowuje pełnie smaku i aromatu. 

Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel