Jak zaparzyć TRIP COFFEE Gwatemala?

Jak zaparzyć TRIP COFFEE Gwatemala?
Jak zaparzyć TRIP COFFEE Gwatemala?

Kawa uprawiana w Gwatemali jest znana na całym świecie ze swojej wysokiej jakości i wyjątkowego profilu smakowego. Tam warunki do uprawy kawy są idealne dzięki kombinacji wysokości, klimatu i bogatych, wulkanicznych gleb, które przyczyniają się do tworzenia głębokich, złożonych smaków w ziarnach. Zazwyczaj ziarna z Gwatemali są dobrze zbalansowane z przyjemną kwasowością, często z nutami czekolady, karmelu, orzechów, a także owoców jak jagody i cytrusów. Typowe dla gwatemalskiej kawy jest również to, że tworzy gęstą, kremową cremę, co jest szczególnie cenione przez miłośników espresso.

Może kiedyś życie mnie poniesie w te strony, jednak póki co, w podróż do tego niezwykłego kraju wybrałam się z kawą do ekspresu TRIP COFFEE Gwatemala. Postanowiłam sprawdzić, co sprawia, że gwatemalskie ziarno jest tak wyjątkowe i jak możemy najlepiej wydobyć jej potencjał podczas parzenia.



TRIP COFFEE Gwatemala

    Trip Coffee Gwatemala - ekspres kolbowy

    • Kawa: Trip Coffee Gwatemala
    • Skład: 100% arabika
    • Pochodzenie ziaren: Gwatemala
    • Stopień palenia: Średni
    • Profil smakowy: Czekolada deserowa, żółte owoce, orzechy
    • Ekspres kolbowy: Lelit Bianca
    • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
    • Przygotowany napój: Flat white
    • Pojemność: 160 ml
    • Mielenie: Drobne
    • Czas parzenia: 28 sekund
    • Doza: 20 g
    • Uzysk: 36 g
    • Temperatura wody: 94°C
    • Preinfuzja: 5 sekund
Kawa ziarnista Trip Coffee

Efekt i opinia

Kawa ziarnista TRIP COFFEE Gwatemala to ziarna wysokiej jakości. Można ją przygotować w ekspresie kolbowym, automacie lub w kawiarce. Tym razem przygotowałam intensywną w smaku kawę mleczną flat white w ekspresie kolbowym Lelit Bianca, aby podpowiedzieć Wam czy to kawa dla Was.

Podwójne espresso było bazą do mojej kawy. Stopień zmielenia był idealnie usawiony w młynku i espresso parzyło się rewelacyjnie. Po prefinfuzji, kawa cieniutkim strumieniem sączyła się do filiżanki. Gęsta i brązowa - przyjemność dla oczu. Całość dopełniłam delikatnie spienionym mlekiem, aby dodać kawie wyjątkowej kremowości i lekkości.

Pierwsze wrażenia to dominująca, przyjemna goryczka gorzkiej czekolady, która stanowi główny element smakowy tej kawy. W tle delikatnie wyczuwalne są nuty owocowe, które wprowadzają pewną świeżość i lekkość. Chociaż czekolada zdecydowanie przeważa, to owocowe akcenty dodają kawie ciekawego charakteru.

Mleczna kawa z Trip Coffee Gwatemala to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodycz kawy jest wyraźna, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób szukających słodkiej kawy, ale "nie kwaśnej". Gładkość mleka doskonale komponuje się z bogactwem smaków, tworząc harmonijną całość, która zachwyca przy każdym łyku.

Jeśli szukacie czekoladowej, słodkiej kawy to Trip Gwatemala Wam posmakuje. Polecanko!

Polecane produkty w tym artykule
Ekspres do kawy Lelit Kate PL82T
Przecena
( Brak opinii ) Ekspres do kawy Lelit Kate PL82T
3 901,63 zł netto 5 699,00 zł 4 799,00 zł brutto 4 799,00 zł 5 699,00 zł 95980 pkt.
Kawa ziarnista Trip Coffee Gwatemala 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Trip Coffee Gwatemala 1kg
89,42 zł netto 109,99 zł brutto 109,99 zł 2199.80 pkt.
Kawa ziarnista Trip Coffee Gwatemala 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Trip Coffee Gwatemala 250g
26,82 zł netto 32,99 zł brutto 32,99 zł 659.80 pkt.
Kubek termiczny Trip Coffee Brazylia - Kambukka Olympus 300 ml
( Brak opinii ) Kubek termiczny Trip Coffee Brazylia - Kambukka Olympus 300 ml
110,56 zł netto 135,99 zł brutto 135,99 zł 2719.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2024
pixel