Najlepsze kawy ziarniste oraz mielone w najnowszym zestawieuniu pt. "Ranking kawy 2016". Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem kawy, która spełni nasze oczekiwania i nie będziemy żałować wydanych pieniędzy. Zauważyliśmy że wielu naszych klientów korzysta ze stworzonych przez nas rankingów, dlatego postanowiliśmy stworzyć nową, uaktualnioną wersje, w której prezentujemy 5 kaw ziarnistych oraz 5 kaw mielonych. W rankingu znalazły się kawy bardziej i mniej popularne oceniane pod względem kilku parametrów.
Blog
Nie samą kawą człowiek żyje więc dziś coś o herbacie. Dokładniej o jednej z najpopularniejszych herbat, czyli o herbacie czarnej i o tym jak powinniśmy ją parzyć. Zakup herbaty i jej odpowienie przechowywanie to dwa pierwsze kroki, nastepnym jest jej odpowiednie zaparzenie. Szczególną uwagę musimy zwrócić na wodę oraz jej temperaturę, a także na czas parzenia i ilość wykorzystywanego suszu.
Włoska kawa może być synonimem doskonałej jakości kawy, ale również kiepskiej, spalonej smoły. Do oceny ogólnej zagadnienia włoska kawa trzeba podejść bardzo ostrożnie i najpierw zwrócić uwagę na to co mamy na myśli mówiąc włoska kawa.
Włochy to kraj w którym palarni kawy jest naprawdę bardzo dużo i można trafić na takie, które oferuję bardzo dobre kawy jak również na takie, których jakość jest naprawdę podła. W zależności od tego co mieliśmy okazję próbować i jak nam to smkaowało teraz możemy określać "włoską kawę" najgorszą lub najlepszą na świecie. Bardzo ważne jest to, aby sobie uświadomić, że "włoska kawa" nie określa w żaden sposób konkretnego produktu, a jest jedynie synonimem wielu palarni czy regionów włoskich, które mogą się kojarzyć pozytywnie jak również negatywnie.
Kawa dla koneserów, którzy potrafią docenić pełnie smaku zawartą w malutkiej porcji kawy. Ristretto bo o tym rodzjau kawy dziś piszemy jest nieco mniejszą wersją kawy espresso. Przygotowanie kawy ristretto wygląda identycznie jak kawy espresso jednak używamy nieco mniej wody i skaracamy czas ekstrakcji, tak by finalnie w naszej filiżance znalazło się około 15-20 ml esencjonalnej, gęstej kawy. Skrócenie czasu parzenia kawy sprawia, że ristretto ma jeszcze mniej kofeiny niż espresso, a przy tym zachowuje pełnie smaku i aromatu.