Jak parzyć czarną herbatę?

2016-07-14
Jak parzyć czarną herbatę?

Co to jest czarna herbata?

Powszechnie wiadomo, że rodzajów i gatunków herbat na świecie jest naprawdę dużo. Dziś zajmiemy się czarną herbatą i jej parzeniem, bo jak wiadomo dwa pierwsze kroki to zakup dobrej jakościowo herbaty i jej odpowiednie przechowywanie, a trzeci krok który daje wiele radości to właśnie jej parzenie.
  
  
Czarna herbata wydaje się być najczęściej używaną odmianą tego popularnego naparu. Odpowiednio przygotowana czarna herbata ma jasno lub ciemnoczerwony kolor o bardzo przyjemnym, jednak bardzo ulotnym aromacie. Czarna herbata najlepiej smakuje ciepła, tylko wtedy ma właściwy sobie smak i właśnie w taki sposób powinniśmy ją spożywać. Gatunków czarnej herbaty jest naprawdę bardzo dużo, najpopularniejsze z nich to: Assam, Cejlon, Dareeling. 
  
Bardzo ciekawy jest fakt iż czarne herbaty są wytwarzane z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy którym są poddawane liście herbaty są różne w zależności od regionu i gatunku, w ten sam sposób my musimy podejść do parzenia herbaty. Oznacza to że w zależności od pochodzenia i gatunku powinniśmy się stosować do nieco innych parametrów. 
 

Parzenie czarnej herbaty

 
Aby zachować najlepsze właściwości smakowe oraz unikalny aromat czarnej herbaty powinniśmy ją parzyć w ogrzanym wcześniej porcelanowym czajniczku, wytartym do sucha. Warto pamiętać o użyciu miękkiej, przefiltrowanej wcześniej wody.
 
Jeden z najistotniejszych elementów podczas parzenia czarnej herbaty to temperatura wody. Temperatura wody powinna być dobierana indywidualnie, w zależności od tego z jakim gatunkiem herbaty mamy do czynienia i powinna wynosić około 95 stopni Celsjusza. Aby poprawić nieco smak herbaty warto stosować wodę przefiltrowaną, pozbawioną dodatkowych minerałów.
 
Do przygotowania swojej ulubionej herbaty możesz użyć czarnej herbaty liściastej lub herbaty ekspresowej. W pierwszym przypadku po zalaniu liści wodą musisz odczekać kilka chwil, a następnie odcedzić liście od gotowego naparu wykorzystując sitko lub specjalny zaparzacz. W przypadku zastosowania herbaty ekspresowej po określonym czasie wystarczy z filiżanki czy czajniczka wyjąć torebkę z herbatą i cieszyć się smakiem gotowej zielonej herbaty, warto jednak pamiętać że ekspresowe herbaty bardzo często są słabej jakości, ale o tym w innym wpisie. 
 
Sam proces parzenia czarnej herbaty nie powinien trwać zbyt długo (od 3 do 4,5 minut) i jest on uwarunkowany gatunkiem herbaty, rozdrobnieniem suszu oraz twardością wody. Ilość suszu jaką powinieneś wykorzystać do parzenia czarnej herbaty z reguły znajduje się na opakowaniu, jednak jeśli producent jej nie podał warto zastosować się do zasady około 1,5 do 2,5 grama na każde 100 ml wody. 

Odpowiednio zaparzona czarna herbata ma na powierzchni charakterystyczną pianę, wspaniały aromat i smak prawie całkowicie pozbawiony goryczy. Czarna herbata ma działanie pobudzające, ze względu na zawartą w niej teinę, obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie, a dodatkowo hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym.  
 

plantacja herbaty
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel