Włoska kawa - czy jest najlepsza?

2016-07-07
Włoska kawa - czy jest najlepsza? Kawa to zdecydowanie jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie jak również w Polsce. Rynek kawy i jego rozwój na przestrzeni lat to niesamowite i bardzo ciekawe zjawisko, jednak warto zwrócić szczególną uwagę na bardzo popularne, często wyszukiwane i omawiane hasło włoska kawa
  
Mimo tego iż we Włoszech kawa przecież nie rośnie to właśnie tam powstały pierwsze ekspresy do kawy, które ewoluowały do maszyn z którymi dziś mamy do czynienia, stamtąd wywodzi się espresso, a samo hasło "włoska kawa" niektórych wprawia w zachwyt. Czy naprawdę włoska kawa jest najlepsza? Skąd tak naprawdę wzięła się cała historia słynnej, włoskiej kawy?

Skąd kawa we Włoszech? 


Przede wszystkim trzeba zacząć od bardzo ważnej, mam nadzieje wszystkim znanej informacji mówiącej o tym, że krzewy kawowca nie rosną we Włoszech! Spotkać je można w tzw. coffee belt (grafika poniżej) gdzie są uprawiane, a następnie zbiera się ziarna i transportuje do różnych krajów na świecie.  
   
Coffee belt, czyli miejsca uprawy kawowca 
Włosi kupują zieloną kawę i wypalają ją według własnych receptur tak jak Polacy, Anglicy czy Hiszpanie, ale dlaczego to właśnie włoska kawa stała się tak popularna? Moim zdaniem wynika to z faktu, iż we Włoszech kultura picia kawy rozwijała się w bardzo szybkim tempie i osiągnęła poziom, którego do tej pory w niektórych krajach nie ma. We Włoszech mało kto pija kawę w domu, wszyscy chodzą do kawiarni nawet przed zjedzeniem śniadania. Pierwszy ekspres do kawy oraz słynne włoskie "espresso italiano" zgodne z recepturą opracowaną przez Narodowy Instytut Espresso rozprzestrzeniło się na cały świat i przez to włoska kawa często uważana jest za tą najlepszą...
    

Czy włoska kawa jest najlepsza?

Włoska kawaDo tego zagadnienia trzeba podejść bardzo ostrożnie i najpierw zastanowić się czym charakteryzują się włoskie kawy i co mamy na myśli mówiąc włoska kawa.  
   
Większość włoskich palarni oferuje kawy wypalone w nieco ciemniejszy sposób z przeznaczeniem do espresso i kaw tworzonych na jego bazie - bo jak wiadomo espresso to istny symbol Włoch. Bardzo ciekawy jest fakt, iż Włochy możemy podzielić na dwie strefy, ponieważ północne palarnie palą kawy nieco jaśniej i z reguły wykorzystują ziarna 100% arabiki (czasami z niewielkimi domieszkami robusty) z kolei palarnie znajdujące się na południu Włoch wypalają kawy dość ciemno, w niektórych przypadkach za ciemno, bo kawa zaczyna przypominać węgiel :) Podążając w stronę południa Włoch i znajdujących się tam palarni kawy musimy się również liczyć z tym, że w kawie może być spora ilość robusty 50%, 60%, a nawet 90%. 
   

Tak jak w każdej gałęzi przemysłu tak i w gronie włoskich palarni kawy są one lepsze i gorsze, a oznacza to że włoska kawa może być wyśmienita jak również słaba. Bardzo często pojęcie włoska kawa kojarzone jest z jedną konkretną marką pochodzącą z Włoch lub regionem, w którym akurat byliśmy i piliśmy włoską kawę. W zależności od tego jak ona nam smakowała teraz możemy mieć różne zdanie na temat włoskiej kawy. Podejście takie niestety w żaden sposób nie odzwierciedla stwierdzenia, że "włoska kawa jest najlepsza" lub "włoska kawa jest najgorsza". 
  

Mnogość palarni kawy we Włoszech sprawia, że możemy tam znaleźć duże, przemysłowe palarnie które w żaden sposób nie dbają o jakość oferowanych produktów i faktycznie ich kawy nie smakują zbyt dobrze. Możemy również znaleźć średniej wielkości palarnie, które starają się cały czas udoskonalać swoje produkty i zdecydowanie widać ich rozwój na przestrzeni lat - kawy z takich palarni zdecydowanie warto spróbować. Zostały jeszcze małe palarnie, które bardzo często określane są mianem rzemieślniczych. Kawy z takich palarni bardzo często charakteryzują się naprawdę wysoką jakością i wtedy faktycznie można stwierdzić, że "ta włoska kawa jest najlepsza" 
    

Podsumowanie

Krótko podsumowując określenie włoska kawa odnosi się do kawy dobrej jak również bardzo słabej, w żaden sposób nie określa umiejętności osoby zajmującej się wypalaniem kawy czy też jakości zastosowanego surowca. Ogólne hasło włoska kawa dla jednych może oznaczać ohydną, spaloną smołę, której nigdy więcej nie chcieliby spróbować, a dla innych wyśmienitą kawę którą pili podczas ostatnich wakacji i było to dla nich wspaniałe przeżycie, które chcieliby powtarzać każdego dnia. 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel