Espresso - włoska kawa z zasadami

2015-09-11
Espresso - włoska kawa z zasadami
Espresso to kawowy napar powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy - esencja smaku zawarta w niewielkiej porcji aromatycznego naparu. Nazwa espresso doskonale odzwierciedla sposób przygotowania tej kawy, błyskawiczny, ekspresowy przepływ wody przez zmielone ziarna. Jednak nazwa espresso nie do końca pochodzi właśnie stąd - prawdopodobnie wzięła się od włoskiego przymiotnika espressivo co oznacza wyrazisty
    
Poprawnie zaparzona kawa espresso na powierzchni ma orzechowo - brązową piankę nazywaną cremą. 

Jak zaparzyć espresso? Zasady przygotowania i podawania:

Poprawnie przygotowana kawa espressoKlasyczną kawę espresso parzy się z około 7 gram świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody przepływającej przez drobinki kawy powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura powinna być w granicach 88 - 92 °C. W ciągu około 25 sekund ekstrakcji kawy powinniśmy uzyskać 25 ml gęstego naparu w filiżance. 
Kawę espresso serwuje się w podgrzanych, niewielkich filiżankach o pojemności około 70 ml. 
   
Bardzo często w kawiarni czy restauracji do filiżanki espresso otrzymamy dodatkowo szklaneczkę wody, która ma za zadanie oczyszczenie kubków smakowych przed skosztowaniem kawy. Przepłukanie kubków smakowych jamy ustnej ma pozwolić na rozkoszowanie się pełnią smaku esencjonalnego espresso. Usunięcie wszelkich pozostałości innych substancji smakowych pozwoli na odkrycie prawdziwego, pełnego smaku kawy. 

Espresso i wariacje kawowe na jego bazie: 

Espresso jest bazą do większości napojów kawowych, chociażby do takich jak cappuccino czy latte. Na przestrzeni lat pojawiło się kilka wariacji kawy espresso:
  • Ristretto - nazywane również "corto" to bardziej intensywna, mniejsza pojemnościowo kawa o objętości około 15 ml, 
  • Espresso lungo - to przedłużone espresso o zwiększonej objętości,
  • Coretto - espresso "wzmocnione" dodatkiem alkoholu, zazwyczaj grappy, brandy lub whisky,
  • Espresso doppio - to podwójne espresso, dwie porcje kawy podane w jednej, nieco większej filiżance,
  • Espresso Macchiato - porcja kawy espresso z niewielkim dodatkiem spienionego mleka.     

Ocena kawy espresso:

Poprawnie zaparzone espresso ocenia się w czterech podstawowych testach:  

  1. Ocena wzrokowa - polega na ocenie jakości powstałej na powierzchni cremy, która powinna mieć orzechowy kolor z widocznymi ciemnoczerwonymi smugami. Grubość cremy na powierzchni kawy espresso powinna wynosić około 3 mm. Pianka powstała na powierzchni kawy powinna być trwała i powinna zachować swój wygląd przez kilka minut. 
  2. Ocena zapachu - to określenie aromatu unoszącego się z filiżanki. Kawa espresso powinna mieć intensywny, przyjemny aromat. W zależności od rodzaju kawy z której zostało przygotowane espresso może on być np. winny, kwiatowy, orzechowy, czekoladowy. 
  3. Ocena smaku - powinna być przeprowadzona w dwóch filiżankach - jedna porcja kawy posłodzona, a druga o naturalnym smaku. Głównym celem tej oceny jest określenie czy kawa ma przyjemny czy raczej nieprzyjemny smak. Ocena smaku wiąże się z określeniem tego co wyczuwamy w naszej filiżance: nuty słodkie, owocowe, cytrusowe, czekoladowe, a czasem nieprzyjemne defekty kawy.
  4. Ocena ogólna - to podsumowanie wszystkich poprzednich ocen. Krótko mówiąc określenie czy kawa jest dobra i czy jej wygląd i aromat odpowiadają pewnym standardom. 
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2015

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij