Włoskie kawiarka stalowe oraz aluminiowe

( ilość towarów: 120 )

Jedną z najprzyjemniejszych chwil o poranku jest filiżanka dobrej kawy, która stawia na nogi i dodaje pozytywnej energii. Poranny kubek kawy to dla wielu z nas codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawę pija się od wieków, zatem nic dziwnego, że od setek lat ludzie próbowali znaleźć sposoby na ułatwienie jej przygotowania. Wszystko po to, aby wydobyć z niej jeszcze więcej smaku i aromatu. Jednym z wynalazków, który pomoże nam przygotować kawę w domowym zaciszu jest kawiarka. Kawiarki to urządzenia składające się z kilku części - bardzo proste w obsłudze i działaniu.  

Skąd wzięła się kawiarka? 

Kawiarka to urządzenie służące do przygotowania kawy opatentowane we Włoszech w 1933 roku. To właśnie we Włoszech kawiarki zyskały największą popularność, zdobyły serca wielu Włochów, narodu który kawę otacza swoistym kultem. Bardzo często nazwa kawiarka jest zmieniana na kafetiera lub czajniczek moka.

Pierwotnie kawiarki wykonywane były z aluminium, dziś coraz częściej można spotkać kawiarki stalowe oraz kawiarki stalowo-porcelanowe i aluminiowo-porcelanowe, w których porcelanowa część to dzbanek na gotowy napar. Kawiarki czy jeżeli ktoś woli kafetierki zyskały ogromną popularność nie tylko we Włoszech. Bardzo dużą popularnością cieszą się również w USA i Szwecji, a także w Polsce. Stale rosnąca popularność kawiarek jest spowodowana zapewne tym, że w dość szybki i prosty sposób dzięki nim jesteśmy w stanie przygotować naprawdę dobrą kawę.      

Jak zbudowana jest kawiarka? 

Większość kawiarek składa się z co najmniej 3 głównych części: dolnego zbiorniczka na wodę, sitka do którego wsypujemy kawę oraz górnego zbiornika w którym gromadzi się gotowy napar.

Jaka kawiarka jest najlepsza?

Najlepsza kawiarka to taka, która w pełni spełnia nasze oczekiwania zarówno pod względem smaku parzonej kawy jak i wyglądu zewnętrznego, który dla wielu osób jest naprawdę bardzo ważny. Na rynku dostępnych jest bardzo wielu producentów i wiele rodzajów kawiarek, jesteśmy przekonani że w naszym sklepie znajdziesz kawiarkę, która spełni Twoje oczekiwania.  

Jaka kawiarka jest lepsza stalowa czy aluminiowa?

Jak powszechnie wiadomo najpopularniejsze kawiarki wykonywane są z aluminium lub stali nierdzewnej, o tym które z nich są lepsze nie będziemy dyskutować - to kwestia indywidualna. Warto pamiętać że aluminiowe kawiarki są z reguły bardziej kanciaste i można w nich parzyć od 1 do 18 porcji espresso. Z kolei kawiarki stalowe charakteryzują się nieco bardziej okrągłym, finezyjnym kształtem i mniejszą pojemnością - od 2 do 10 porcji espresso. Jeżeli chodzi o sam smak przygotowywanej kawy w kawiarce aluminiowej lub stalowej to ciężko jest ocenić, która kawa jest lepsza. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i przekonań.    

Jaka kawiarka na indukcje? 

Wraz z rozwojem techniki i powstawaniem dużej liczby kuchenek indukcyjnych producenci zmuszeni byli wprowadzić do produkcji nowy produkt w postaci kawiarek na kuchenki indukcyjne.

Kawiarki na indukcje różnią się od tradycyjnych kawiarek dolną częścią, która jest specjalnie przystosowana do używania na kuchenkach indukcyjnych. W ofercie naszego sklepu znaleźć można zarówno tradycyjne kawiarki jak i kawiarki na indukcje znanych i cenionych producentów

Jak działa kawiarka? 

Para wodna, która powstaje podczas podgrzewania wody w dolnym zbiorniczku zostaje wypchnięta pod ciśnieniem do górnego zbiornika na gotowy napar. Ze względu na to, że pomiędzy tymi dwoma zbiornikami znajduje się sitko, w którym umieszcza się zmieloną kawę woda wypłukuje z niej cenne smaki i aromaty, a do górnego zbiornika trafia gotowa, gęsta i aromatyczna kawa.

O tym jaką kawiarkę wybrać możecie przeczytać w naszej bazie wiedzy, serdecznie zapraszamy do zapoznania się z tym krótkim poradnikiem.   

Kawiarka czyszczenie 

Regularna konserwacja i czyszczenie kawiarki mają ogromny wpływ na smak parzonej kawy oraz żywotność urządzenia. Odpowiednio czyszczona kawiarka bez najmniejszych problemów posłuży nam przez kilka, a może nawet kilkanaście lat. Poniżej przedstawimy kilka ważnych wskazówek do których warto się stosować chcąc jak najlepiej zadbać o swoją kawiarkę:

  • kawiarki nie myjemy w zmywarce;
  • do mycia kawiarki nie używamy żadnych detergentów;
  • po każdym przygotowaniu kawy kawiarkę rozkręcamy (wyciągamy również uszczelkę) i myjemy każdy element pod bieżącą wodą;
  • do przygotowania kawy stosujemy zawsze wodę filtrowaną by ograniczyć osadzanie się kamienia i poprawić smak kawy;
  • w zależności od twardości stosowanej wody kawiarkę raz na jakiś czas powinniśmy odkamienić;
  • w zależności od częstotliwości użytkowania powinniśmy wymienić gumową uszczelkę. 

Co lepsze kawiarka czy ekspres?

Pytanie na które wiele osób szuka odpowiedzi, czy istnieje jedna dobra odpowiedź? Naszym zdaniem nie. W zależności od tego jaką kawę lubisz najbardziej, Twojego budżetu czy miejsca w kuchni oba rozwiązania mogą okazać się dobre dla Ciebie. Zarówno z kawiarki jak i z ekspresu będziesz w stanie przygotować smaczną kawę, a to które urządzenie wybierzesz pozostaje w Twojej kwestii. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel