Jaką kawiarkę wybrać i czym różnią się od siebie kawiarki ?

2014-10-06
Jaką kawiarkę wybrać i czym różnią się od siebie kawiarki ?

Kawiarka to jeden z najpopularniejszych i najlepszych sposobów na przygotowanie wyśmienitej kawy w domowym zaciszu. 

   
Kawiarka to bardzo proste w użyciu urządzenie wyglądem nieco przypominające czajnik, bardzo popularne we Włoszech i USA - zdobywają coraz większą popularność w Polsce. Wszystkie kawiarki składają się z 3 elemtów: 
  
  • dolnego zbiorniczka na wodę
  • lejka z sitkiem 
  • górnego zbiorniczka na gotową kawę

 
   

Czym różnią się od siebie kawiarki?

Główne różnice między kawiarkami to materiał z którego zostały wykonane, wygląd, jakość wykonania, pojemność czy po prostu marka. W zależności od naszych preferencji oraz ilości przygotowywanych w kawiarce kaw powinniśmy wybrać odpowiednio dopasowaną do swoich potrzeb kawiarkę.  

  

 

Jaką kawiarkę wybrać ? - stalowa czy aluminiowa? 

  

Pierwsza włoska kawiarka została wykonana z aluminium, w dzisiejszych czasach panuje błędne przekonanie że aluminiowe kawiarki są gorsze.

 

Kawiarki aluminiowe produkowane w dzisiejszych czasach są wykonywane ze stopu certyfikowanego aluminium, który w żaden sposób nie psuje smaku kawy ani nie zagraża naszemu życiu czy zdrowiu. Należy jednak pamiętać by aluminiowych kawiarek nie myć środkami chemicznymi, ponieważ wtedy mogą wydzielać się niebezpieczne dla nas związki. 

  

Kawa z kawiarki aluminiowej i stalowej może smakować nieco inaczej, spowodowane jest to nieco innym kształtem kawiarki oraz materiałem wykonania (Kawiarki aluminiowe zazwyczaj mają klasyczny, kanciasty kształt, zaś stalowe są gładkie). 

     
   

Jaką pojemność kawiarki wybrać ?

 

Kawa z kawiarki to bardzo mocna, aromatyczna kawa o niewielkiej pojemności. Zazwyczaj producenci na opakowaniach kawiarki podają ilość filiżanek espresso jaką możemy przygotować w danej kawiarce. Jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni do picia kawy w dużym kubku czy szklance to powinniśmy zaopatrzyć się w kawiarkę o pojemności 3 lub 4 espresso. Możemy również do pojedynczej porcji kawy dolać gorącej wody, jednak  tak przygotowana kawa nie będzie już tak mocna i aromatyczna. 




Zobacz także:

Pokaż więcej wpisów z Październik 2014

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij