Dripper zaparzacz do kawy

ilość znalezionych towarów: 195

Dripper to niewielkie, pomysłowe urządzenie, w którym można ławo przygotować filiżankę ulubionej kawy lub herbaty. Dripper do kawy jest niezastąpiony w torbie każdego miłośnika kawy, który wybiera się w podróż, ponieważ jest lekki i nie zajmuje dużo miejsca. Poza tym, daje możliwość rozkoszowania się dobrą kawą w każdym miejscu. Dripper do kawy składa się z porcelanowego, plastikowego, metalowego lub szklanego naczynia, na które nakładany jest papierowy filtr. Jego zadaniem jest przytrzymanie kawy, lub herbaty tak, aby cały aromat, moc i smak mógł swobodnie przejść do wody, a następnie do filiżanki. Jednocześnie filtr nie pozwala na mieszanie się fusów z naparem. Filtry do dripa zazwyczaj są jednorazowe i wyrzuca się je po użyciu. 

Rodzaje dripperów do kawy

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów dripperów począwszy od szklanych poprzez porcelanowe, miedziane czy plastikowe. W zależności od swoich upodobań oraz ilości przygotowywanej kawy wyróżnić także można różne wielkości dripperów do kawy. Warto wspomnieć, że rozmiar, materiał oraz konstrukcja drippera wpływają na finalny smak kawy w filiżance, dlatego kawa zaparzona w driperze V60 może różnic się w smaku od tej z Kality. 

W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo szeroki wybór tradycyjnych dripperów marek takich jak Hario, Origami, Kalita czy Tiamo oraz nowoczesnych urządzeń, które działają na zasadzie dripperów np. The Gabi Master A Coffee Dripper Glowbeans

Oprócz różnic producenta, wielkości i materiału warto także wspomnieć, że istnieją kolorowe drippery do kawy, które doskonale sprawdzają się jako prezent dla miłośników kawy. Mnogość kolorów dripperów różnych firm sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. 

Dripper czy aeropress? 

Zarówno dripper jak i aeropress są świetną alternatywą dla ekspresu do kawy. Oba urządzenia bez najmniejszych problemów możemy zabrać ze sobą w podróż lub po prostu wykorzystać w domu tworząc małą kawiarnie. Zadając sobie pytanie dripper czy aeropress tak naprawdę bardzo ciężko jest jednoznacznie na nie odpowiedzieć. Oba urządzenia mają w sobie coś co doceniają miliony miłośników kawy na całym świecie i w obu jesteśmy w stanie przygotować naprawdę świetną kawę. 

Jak zalewać dripper? 

Parzenie kawy w drippie polega na przelewaniu gorącej wody przez kawę umieszczoną w papierowym filtrze. Bardzo ważne jest zastosowanie się do ogólnej zasady proporcji około 6,5 grama kawy na każde 100 ml wody - oznacza to że parząc kawę z 500 ml wody powinniśmy użyć około 33 gram kawy. 

Jak zaparzyć kawę w dripperze opisaliśmy w jednym z artykułów w naszej bazie wiedzy, warto jednak nadmienić najważniejsze elementy:

  • temperatura wody  około 85 do 94 stopni
  • ilość kawy 6,5 do 7,5 grama na każde 100 ml wody
  • czas wstępnego zaparzania (preinfuzji) około 30 sekund
  • całkowity czas parzenia od 2,30 do 3,3 minuty
  • mielenie kawy dość grube

Dripper kawa - jaką wybrać? 

W drippie zaparzyć można tak naprawdę każdą zmieloną kawę, jednak zdecydowanie najlepiej sprawdzają się kawy jakości speciality wypalone dość jasno. Wybór kawy to oczywiście kwestia indywidulana, uzależniona od upodobań jednak warto wybierać kawy dedykowane właśnie do parzenia w drippie i mielić je bezpośrednio przed przygotowaniem. Stopień mielenia kawy dobieramy w zależności od rodzaju kawy oraz ilości parzonej kawy, ale pamiętać należy iż mielenie powinno być dość grube. 

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel