Dripper zaparzacz do kawy

( ilość towarów: 22 )

Dripper to niewielkie, pomysłowe urządzenie, w którym można ławo przygotować filiżankę ulubionej kawy lub herbaty. Jest niezastąpiony w torbie każdego miłośnika kawy, który wybiera się w podróż, ponieważ jest lekki i nie zajmuje dużo miejsca. Poza tym, daje możliwość rozkoszowania się dobrą kawą w każdym miejscu. Składa się z porcelanowego, plastikowego lub szklanego naczynia, na które nakładany jest papierowy filtr. Jego zadaniem jest przytrzymanie kawy, lub herbaty tak, aby cały aromat, moc i smak mógł swobodnie przejść do wody. Jednocześnie filtr nie pozwala na mieszanie się fusów z naparem. Filtry są jednorazowe i wyrzuca się je po użyciu. 

Rodzaje dripperów

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów dripperów począwszy od szklanych poprzez porcelanowe, miedziane czy plastikowe. W zależności od swoich upodobań oraz ilości przygotowywanej kawy wyróżnić także można różne wielkości dripperów. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo szeroki wybór tradycyjnych dripperów oraz nowoczesnych urządzeń, które działają na zasadzie dripperów np. The Gabi Master A Coffee Dripper Glowbeans

Dripper czy aeropress? 

Zarówno dripper jak i aeropress są świetną alternatywą dla ekspresu do kawy. Oba urządzenia bez najmniejszych problemów możemy zabrać ze sobą w podróż lub po prostu wykorzystać w domu tworząc małą kawiarnie. Zadając sobie pytanie dripper czy aeropress tak naprawdę bardzo ciężko jest jednoznacznie na nie odpowiedzieć. Oba urządzenia mają w sobie coś co doceniają miliony miłośników kawy na całym świecie i w obu jesteśmy w stanie przygotować naprawdę świetną kawę. 

Jak zalewać dripper? 

Parzenie kawy w drippie polega na przelewaniu gorącej wody przez kawę umieszczoną w papierowym filtrze. Bardzo ważne jest zastosowanie się do ogólnej zasady proporcji około 6,5 grama kawy na każde 100 ml wody - oznacza to że parząc kawę z 500 ml wody powinniśmy użyć około 33 gram kawy. 

Jak zaparzyć kawę w dripperze opisaliśmy w jednym z artykułów w naszej bazie wiedzy, warto jednak nadmienić najważniejsze elementy:

  • temperatura wody  około 85 do 94 stopni
  • ilość kawy 6,5 do 7,5 grama na każde 100 ml wody
  • czas wstępnego zaparzania (preinfuzji) około 30 sekund
  • całkowity czas parzenia od 2,30 do 3,3 minuty
  • mielenie kawy dość grube

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel