Jak zaparzyć kawę w dripperze?

2016-10-13
Jak zaparzyć kawę w dripperze?

Dripp - co to takiego?

Dripp to urządzenie dzięki któremu w prosty i szybki sposób jesteśmy w stanie przygotować sporą porcje smacznej i aromatycznej kawy. Prostota parzenia kawy w dripperze pozwala na stosowanie tej metody tak naprawdę przez każdego - Ty również w domu możesz przygotować kawę w dripperze. Ta klasyczna, przelewowa metoda parzenia kawy wymaga od nas chęci i w pewnym stopniu odrobiny wiedzy. 

Co jest potrzebne do parzenia kawy w dripperze?

Do przygotowania kawy tą alternatywną metodą parzenia będziemy potrzebowali: dripper, świeżo zmieloną kawę, papierowy filtr, gorącą wodę oraz serwer na kawę. Dodatkowymi przyrządami, które mogą się okazać bardzo pomocne są: waga, stoper, termometr oraz specjalna konewka do polewania wody.

Jak przebiega parzenie kawy w dripperze?

Zaczynamy od umieszczenia papierowego filtra w dripperze i przelewamy go gorącą wodą - taka czynność pozwoli na ogrzanie naczynia oraz rozszerzenie porów i pozbycie się papierowego posmaku w kawie. 
Dripper wraz z filtrem oraz zmieloną kawą ustawiamy na serwerze i wadzę, którą tarujemy. Włączamy stoper i wlewamy niewielką ilość wody, tak by zwilżyć całość kawy - następuje preinfuzja dzięki której "kawa się otwiera" i możliwe jest wyczucie naprawdę intensywnego aromatu.  

Po około 30 sekundach zaczynamy dolewać pozostałą cześć wody, starając się lać kulistymi ruchami wyłącznie po kawie, tak by woda nie przedostawała się bokami filtra. Podczas parzenia kawy w dripperze bardzo istotne jest zmielenie ziaren, które powinno być odpowiednio dopasowane do ilości wykorzystywanej kawy, jej rodzaju oraz sposobu nalewania wody. Musimy dobrać takie zmielenie kawy bo całość wody przeleciała do serwera w ciągu 2,5 do 3,5 minut. Jeżeli woda przelatuje zbyt szybko to najprawdopodobniej kawa jest zmielona zbyt grubo, a jeżeli zbyt wolno kapie to zmieliliśmy ją za drobno. 
 

Gdy całość wody przesączy się przez zmieloną kawę w naszym naczyniu będzie już gotowa do picia kawa. Warto jednak pamiętać aby przed spróbowaniem zamieszczać naczyniem i odczekać kilka chwil aż kawa ostygnie. 

Jaka kawa najlepsza do parzenia w drippie?

Jak już kilkakrotnie wspominaliśmy, że najlepsza kawa to pojęcie względne i do tego tematu trzeba podchodzić z dużym dystansem bo każdy z nas ma inne gusta i upodobania. Jednak podczas parzenia kawy alternatywnymi metodami, w tym również drippa najlepiej sprawdzają się kawy ziarniste świeżo mielone, jasno wypalone. Im wyższej jakości tym lepiej. Podczas parzenia kawy w dripperze jesteśmy w stanie z niej wyciągnąć naturalny smak - delikatne nuty owocowe, czekoladowe czy też kwiatowe, które przy ciemniejszym wypaleniu lub słabej jakości ziaren nie będą tak bardzo wyczuwalne. 

Podsumowanie i liczby przy parzeniu kawy w dripperze

Parzenie kawy w dripperze jest naprawdę proste, a przy tym można otrzymać świetną kawę, Zmiana temperatury wody, stopnia zmielenia kawy, ilości użytej kawy czy też czasu parzenia pozwalają na niekończącą się zabawę, dzięki której za każdym razem w Twojej filiżance może wylądować całkiem inna kawa. Wszystkie te zmienne pozwalają na zabawę i szukanie swojego idealnego przepisu na kawę z drippa, jednak istnieją pewne normy których powinniśmy się trzymać przynajmniej na początku kawowej przygody z drippem.
   
  • temperatura wody od 85 do 94 stopni
  • ilość kawy 6,5 do 7,5 grama na każde 100 ml wody
  • czas wstępnego zaparzania (preinfuzji) około 30 sekund
  • całkowity czas parzenia od 2,30 do 3,3 minuty
  • mielenie kawy dość grube
dripper kawa
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel