Kawa latte - przepis od Konesso.pl
Kawa Latte to mleczny specjał kawowy, który podbił serca ludzi na całym świecie. Przygotowanie kawy latte jest bajecznie proste - wystarczy do porcji kawy espresso dolać odpowiednio spienione mleko.
Klasyczna wersja kawy latte to połączenie spienionego mleka z porcją kawy, jednak coraz częściej spotyka się różne wariacje kawy latte z dodatkami np. cynamon, miód, kardamon. Najlepszym, jednak niejedynym sposobem na przygotowanie latte jest ekspres ciśnieniowy wyposażony w dyszę do spieniania mleka.
Jak przygotować kawę latte? - przepis na kawę latte
Dominującym składnikiem w kawie latte jest mleko, jednak to nie ono jest najważniejsze - odpowiednio przygotowana kawa espresso stanowi klucz do sukcesu (smacznej kawy latte). Świeżo zmieloną kawę parzymy w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce i wlewamy do wysokiej szklanki (około 20- 50 ml kawy). Następnie spieniamy mleko i dolewamy do szklanki. Latte zazwyczaj serwowane jest w szklankach o pojemności około 250 - 300 ml z czego sama kawa stanowi tylko około 20%, pozostałą część stanowi mleko. Ogromne znaczenie ma to jaką kawę wykorzystamy do przygotowania naszego specjału - kawa wpływa na moc, aromat oraz wyrazistość całego napoju. Dla osób ceniących sobie łagodny smak mlecznej kawy polecamy kawy z dużą przewagą arabiki, jednak jeżeli lubisz "kawy z charakterem" to powinieneś przygotować latte z użyciem kawy o dużej zawartości robusty, która doskonale współgra z mlekiem.
Czym różni się kawa latte od latte macchiato?
Kawy latte i latte macchiato zazwyczaj w kawiarniach występują pod dwoma osobnymi pozycjami jednak w gruncie rzeczy są to bardzo zbliżone, a nawet identyczne kawy podane w nieco innej formie. Latte przygotowuje i podaje się tak jak wcześniej zostało wspomniane, zaś latte macchiato to trójwarstwowa kawa, którą podajemy w wysokich, przeźroczystych szklankach. Składniki z których przygotowuje się cafe latte macchiato to podobnie jak w przypadku kawy latte spienione mleko oraz kawa. Różnica tkwi w tym, że w przypadku latte macchiato najpierw wlewamy spienione mleko, a dopiero później porcję kawy. Po spienieniu mleka przelewamy je do szklanki i odczekujemy około minuty, po tym czasie mleko powinno się rozwarstwić na ciepłe mleko oraz mleczną piankę. Dolewana do mleka kawa jest lżejsza od mleka, a cięższa od pianki i rozdziela oba elementy tworząc cieszący nie tylko smakiem, ale również wyglądem doskonały napój nazywany latte macchiato.