KAWA - baza wiedzy

Od owoców kawowca do gotowych ziaren kawy - obróbka kawy

Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz. 

Przeczytaj więcej
Robusta - gatunek kawy

Robusta została odkryta stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku - rośnie i owocuje zdecydowanie szybciej niż arabika.Robusta to gatunek kawy zdecydowanie bardziej odporny na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne, można ją uprawiać w niższych, łatwiej dostępnych partiach gór - przez co jej cena jest zdecydowanie niższa. 

Przeczytaj więcej
Kopi Luwak - mityczna kawa?

Kopi Luwak to rodzaj kawy, której cena przyprawia o zawrót głowy niejednego laika kawy. Gatunek tej kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyje niewielki ssak Łaskun Muzang, który w pewnym stopniu przyczynia się do produkcji tej kawy.

Staję się tak, ponieważ zwierze to zjada najlepsze owoce kawowca, których jednak nie trawi w całości, a jedynie miąższ.

Przeczytaj więcej
Gatunki, odmiany kawy: ARABIKA ROBUSTA

Na całym świecie uprawia się kawę - wyróżniamy dwa główne gatunki: Arabika oraz Robusta, na których opiera się cała światowa produkcja kawy.

Uprawa każdego gatunku kawy wymaga specjalnych warunków klimatycznych oraz większej lub mniejszej opieki, czynniki te uzależnione są od rodzaju uprawianego gatunku.
Główne gatunki kawy na świecie to Arabika i Robusta
, różnią się od siebie głównie miejscem pochodzenia i "charakterem" - szacuje się że 98% światowej produkcji kawy przypada właśnie na te dwa gatunki.

 

 

Przeczytaj więcej
ARABIKA - szlachetny gatunek kawy

Arabika to gatunek kawy, który stanowi około 70% całej światowej produkcji kawy. Mimo tego iż Arabika jest trudniejsza w uprawie i mniej odporna na szkodniki i czynniki atmosefryczne niż robusta to uprawia się jej więcej ze względu na jej walory smakowe i aromatyczne, które są zdecydowanie lepsze aniżeli w ziarnach robusty. Kawa Arabika uprawiana jest głównie w Brazylii oraz Kolumbii na wysokościach powyżej 700 m n.p.m. i wymaga klimatu tropilkanego. Ziarna kawy Arabika charakteryzują się podłużnym kształtem i jasną, falistą bruzdą po środku oraz niewielką zawartością kofeiny (około 1% do 1,7%). 

Przeczytaj więcej
Parzenie Kawy znanymi sposobami

Jesteś smakoszem, który nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej, pobudzającej kawy? Często w ciągu wykonywania swojej pracy sięgasz po filiżankę kawy? Mleczna kawa Latte to sposób na Twoje idealne popołudnie? Bez znaczenia jest to jaką kawę lubisz - powinieneś ją odpowiednio zaparzyć.

Przeczytaj więcej
Kawa - podstawowe informacje

Kawa to napój z ziaren kawowca, które podlegają specjalnej obróbce w wyniku której są palone lub pieczone, a następnie mielone. Krzew kawowca pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu p.n.e. z dziko rosnącego kawowca zebrano ziarna i ugotowano je, w takiej też postaci ją spożywano.

Przeczytaj więcej
pixel