KAWA - baza wiedzy

Bardzo prosty i przyjemny przepis na kawę z miodem. Jeżeli znudził Ci się smak tradycyjnej kawy cappuccino to koniecznie spróbuj kawy cappuccino z miodem według naszego przepisu. 

Przeczytaj więcej

Kawiarka to jeden z najpopularniejszych sposóbów na przygotowanie kawy w domowym zaciszu. Bardzo proste, a jednocześnie funkcjonalne urządzenie, które zdobyło ogromną popularność i uznanie na całym świecie. 

Czym różnią się od siebie kawiarki dostępne na rynku? Czy lepsze są kawiarki aluminiowe czy stalowe? Jaką kawiarkę wybrać? 

Przeczytaj więcej

Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych surowców handlowych na świecie, uprawiana jest w blisko 70 krajach na świecie. W tym artykule przedstawimy Wam krótką charakterystykę największych producentów kawy.

Przeczytaj więcej

Kim jest barista?

Zawód baristy wymaga ogromnej wiedzy oraz bardzo długiej praktyki w parzneiu kawy. Każdy barista powinien umieć:
 
  • prawidłowo przyrządzić każdy rodzaj kawy
  • rozróżniać różne rodzaje i gatunki kawy
  • odpowiednio spienić mleko i przygotować artystyczne kawy (latte art)
  • doradzić klientowi przy wyborze kawy
  • dbać o ekspres do kawy

Przeczytaj więcej

Poszukując najlepszej dla siebie kawy (mieszanki) należy wziąć pod uwagę głównie to, w jaki sposób będzie ona przyrządzana. Dostępne na rynku kawy różnią się nie tylko jakością ziaren czy proporcją użytych odmian, ale też sposobem prażenia (wypalenia ziaren).

Przeczytaj więcej

Kofeina

Najbardziej znanymi źródłami kofeiny są kawa, herbata, yerba mate oraz w mniejszym stopniu kakao. Z kofeiną głównie kojarzy nam się kawa, jednak to nie ona ma w sobie najwięcej tej substancji - zdecydowanie więcej kofeiny mają tabletki odchudzające oraz leki.

Przeczytaj więcej

Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem - zastanawiamy się jaką kawę wybrać? Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć ranking kaw ziarnistych oraz ranking kaw mielonych. 

Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie klientów, opinie naszej załogi, ilość kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy oraz stosunek ceny do jakości kawy. 

 

Przeczytaj więcej

Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz. 

Przeczytaj więcej

Robusta została odkryta stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku - rośnie i owocuje zdecydowanie szybciej niż arabika.Robusta to gatunek kawy zdecydowanie bardziej odporny na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne, można ją uprawiać w niższych, łatwiej dostępnych partiach gór - przez co jej cena jest zdecydowanie niższa. 

Przeczytaj więcej
pixel