KAWA - baza wiedzy

Czym jest cascara?

Suszone łuski owoców kawowca, czyli cascara staje się coraz bardziej popularna i doceniana przez kawowych ekspertów. Cascara zupełnie nie przypomina tradycyjnie zaparzonej kawy, a w jej smaku możemy znaleźć wiele owocowych nut. Poznaj bliżej cascarę i sprawdź nasz prosty przepis na cascarę z french pressu.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Rumowe Iced Latte

Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich kaw mlecznych i interesują Cię przygody karaibskich piratów, to znajdujesz się w odpowiednim miejscu. Dzisiejszy przepis na kawę z dodatkami Monin bazuje na syropie o smaku rumowym. Jest to rewelacyjne połączenie zimnego mleka, wspaniałej kawy oraz rumowego syropu.

Przeczytaj więcej
Co to jest Peaberry?

Peaberry to ziarno kawy, które powstało w wyniku mutacji genetycznej. Owoc takiej kawy zawiera wyłącznie jedno zamiast dwóch ziaren. Czy wpływa to na smak i jakość Peaberry? Czy z Peaberry otrzymamy lepszy napar niż z tradycyjnych ziaren kawy? Poznaj bliżej ziarna perłowe.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Różane Iced Latte

Różane Iced Latte to doskonała recepta na letnie upały. Zapoznaj się z naszym przepisem i ciesz się smakiem wspaniałej kawy mrożonej z dodatkiem syropu różanego Monin. Przygotowanie napoju trwa jedynie kilka minut, a efekty zachwycą każdego miłośnika słodkich kaw mlecznych.

Przeczytaj więcej
Kawa w Turcji - historia

Turcja odegrała bardzo istotną rolę w historii kawy. To właśnie dzięki Turkom Europa poznała właściwości niepozornych zielonych ziaren kawy. To właśnie kawa po turecku jest najstarszą metodą parzenia. Poznaj niezwykle ciekawą historię, która łączy Turcję i kawę.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Ananasowe Frappe

Frappe to klasyczny grecki napój, który od lat zachwyca miliony ludzi na całym świecie. Frappe w naszej wersji z dodatkami Monin sprawi, że na chwilę zapomnisz o codzienności. Ananasowe Frappe to niezwykle lekki, delikatny i orzeźwiający napój, który możesz przygotować w swoim domu.

Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w syfonie?

Alternatywne metody parzenia kawy stały się niemal codziennością i to nie tylko w dużych miastach. Niezwykłe urządzenia, którymi możemy przygotować rewelacyjną kawę, potrafią zachwycić swoją konstrukcją oraz działaniem. Na ich czele stoi syfon, który wyglądem przypomina naczynie rodem z laboratorium chemicznego. Poznaj z bliska syfon i naucz się parzyć w nim kawę.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Truskawkowa Mocha

Mleczna kawa na bazie sosu czekoladowego z dodatkiem syropu truskawkowego Monin, która zachwyci każdego miłośnika słodkości i wyrazistej kawy. Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez słodkich kaw mlecznych to Truskawkowa Mocha spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

Przeczytaj więcej
Frappe - symbol greckiej kawy

Mrożony napój kawowy wywodzący się z Grecji, który podbił cały świat. Frappe powstaje na bazie wody, mleka, cukru, lodu i kawy. Jest to idealne rozwiązanie w upalne dni, gdy potrzebujemy skutecznego i pysznego ochłodzenia. Poznaj historię frappe i skorzystaj z prostego, domowego przepisu.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Pistacjowe Latte

Rewelacyjna kawa mleczna z dodatkiem syropu pistacjowego Monin, która będzie świetnym uzupełnieniem przyjacielskiego spotkania. Pistacjowe Latte łączy w sobie smak intensywnej kawy, delikatnego mleka oraz syropu pistacjowego. Przygotowanie kawy jest bardzo proste i trwa jedynie kilka minut.

Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel