Kawa świąteczna w prostych krokach - z nią poczujesz magię Bożego Narodzenia!
Gdy za oknem pojawiają się pierwsze świąteczne światełka, a w domu unosi się zapach piernika i pomarańczy, nie może zabraknąć aromatycznej kawy świątecznej. To idealny sposób, by na chwilę zwolnić, ogrzać się i poczuć prawdziwą magię Bożego Narodzenia.
Poniżej znajdziesz pyszny i prosty przepis na kawę, który bez problemu przygotujesz w domowym zaciszu. Jest to ciekawa, interesująca i słodka propozycja na zimowy specjał. Może troszkę inna niż wszędzie obecna, bo przebija się w niej posmak syropu z przyprawami zimowymi.
Kawa świąteczna - dlaczego ją pokochasz?
Świąteczna kawa to połączenie głębokiego smaku dobrej kawy, korzennych przypraw, delikatnej słodyczy i wyjątkowego, zimowego aromatu.
Taki napój świetnie sprawdzi się podczas grudniowych poranków, spotkań z bliskimi lub jako mały rytuał tylko dla Ciebie. Możesz sprawić przyjemność swojej rodzinie i przyjaciołom przygotowując im coś wyjątkowego.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak, wybierz kawę o nutach czekoladowych, orzechowych lub korzennych. My wybraliśmy mieszankę kaw specialty z Gwatemali i Salwadoru, polskiej marki Foundation Coffee Roasters - Winter, w którym odnajdziemy nuty orzechów laskowych, śliwki oraz karmelu. Idealna do specjału w słodkim, zimowym wydaniu.
Foundation Coffee Roasters - Winter - ekspres automatyczny
- Kawa: Foundation Coffee Roasters - Winter
- Skład: Blend / Gwatemala i Salwador
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: orzechy laskowe, śliwka i karmel
- Ekspres: Nivona 9101
- Mielenie: 3/5
- Pojemność szklanki: 360 ml
- Dedykowana do: ekspresów automatycznych, ekspresów kolbowych, kawiarek
Przepis na kawę świąteczną - składniki
Oto nasz przepis na niebanalną, ciekawą i pyszną kawę z nutami przypraw, które nawiązują do magicznego klimatu.
Do przygotowania zimowego specjału potrzebujesz:
- 40 ml świeżo zaparzonej kawy (espresso lub kawa czarna)
- 300 ml spienionego mleka (krowiego lub roślinnego)
- 15 ml syropu piernikowego
- 15 ml syropu Winter Spice Monin
- opcjonalnie: bita śmietana
- do dekoracji: cynamon, kawałek suszonego jabłka, kakao lub starta czekolada
Kawa świąteczna w prostych krokach
Krok 1: Zaparz kawę
Przygotuj ulubioną kawę - najlepiej świeżo mieloną, aby wydobyć pełnię aromatu. Może to być espresso z ekspresu lub kawa z kawiarki.
Krok 2: Dodaj syropy
Na spód wysokiej szklanki dodaj syropy.
Krok 3: Podgrzej i spień mleko
Wybierz opcję kawy latte macchiato w swoim ekspresie automatycznym i podstaw szklankę z syropem pod wylewkę. U nas ustawiliśmy wielkość kawy na maksymalną, czyli 360 ml, (w tym 40 ml espresso). Jeśli nie masz ekspresu automatycznego - podgrzej mleko i delikatnie je spień. Możesz użyć do tego frenchpressu lub ręcznego spieniacza, albo dyszy spieniającej w ekspresie kolbowym. Wlej spienione mleko do szklanki z syropem.
Krok 4: Świąteczne wykończenie
Na wierzchu kawy świątecznej możesz dodać bitą śmietanę i posypać całość cynamonem, kakao lub startą czekoladą. Możesz ozdobić plasterkiem suszonego jabłka.
Ten prosty przepis na kawę sprawi, że świąteczna atmosfera zagości w Twoim domu na dobre. Kawa świąteczna to idealny wybór na zimowe dni - aromatyczna, rozgrzewająca i pełna smaku.