Kawa mrożona to coś więcej niż zwykły napój dodający energii. Aż trudno uwierzyć, że jego historia rozpoczęła się dopiero w drugiej połowie XX wieku! Poznaj rodzaje kawy mrożonej, zobacz, jak powinna być podawana i kiedy smakuje najlepiej.
Artykuły i ciekawostki o kawie
Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane.
Aromat kawy przygotowanej ze świeżo zmielonych ziaren, pochodzących z dobrej palarni, palonych kilka tygodni temu i prawidłowo przechowywanych to nasza kawowa nirwana. Co zrobić, abyśmy jak najczęściej mogli cieszyć się całą głębią aromatów i smaków ukrytą w ziarnie, czy ziarna kawy można mrozić?
Koneserzy kawy na pewno znają określenie Omniroast, a ci, którzy odwiedzają sklepy kawowe okazjonalnie, z pewnością też spotkali się z nim przynajmniej raz. Czym są kawy Omniroast? W jaki sposób się je wypala? I co nam to właściwie daje? Czas na podróż przez świat kaw Omniroast.
Pomimo tego, że właściwie nie jest kawą, to jej smak i aromat do złudzenia przypomina to, co znamy z filiżanki czarnego, pobudzającego naparu. Chociaż nie zawiera kofeiny, to posiada wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dowiedz się czym jest kawa z cykorii.
Kawa i chili to duet idealny. Subtelność ziaren kawowca zmieszana z pikanterią chili to istna rozkosz dla kubków smakowych niejednego kawosza. Poznaj bliżej kawę z chili i przygotuj ją w swoim domu.
Kuchnia hiszpańska większości kojarz się z takimi daniami, jak paella, gazpacho, czy kiełbasa chorizo. Nie wolno nam jednak zapomnieć o tym, że Hiszpanie mają swoje kawowe tradycje i to im zawdziczamy wiele niezwykłych specjałów. Jednym z nich jest słodkie Cafe Bombon, które jest połączeniem skondensowanego mleka i wyrazistego espresso.
We włoskiej palarni kawy Pellini właśnie zakończył się audyt przeprowadzony przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez The British Retail Consortium. Słynna palarnia uzyskała najwyższą możliwą ocenę AA+, co oznacza, że jest jedyną włoską palarnią kawy i jedną z sześciu na świecie, które mogą pochwalić się tym osiągnięciem.
Okrzyknięty w tym roku przez magazyn Wired najlepszym przenośnym urządzeniem do parzenia espresso, Nanopresso wykorzystuje mechanizm ręcznej pompy, która buduje ciśnienie konieczne do ekstrakcji kawy metodą ciśnieniową. Poznaj bliżej Nanopresso.
Poranna mała czarna nie zawsze jest czarna. Często dodaje się do niej mleka i cukru, czasem mleka skondensowanego lub śmietanki do kawy. I w tym momencie kawa przestaje być napojem fit. Z drugiej strony – czy faktycznie kawa z cukrem to grzech osób na diecie? Sprawdzamy, ile kalorii ma kawa.
Dobry wybór ziaren kawy to dopiero połowa drogi do sukcesu. Równie ważne jest to, w jaki sposób ją przyrządzimy. Nie trzeba inwestować w skomplikowany i droższy ekspres do kawy, aby otrzymać wymarzony efekt. Alternatywą dla tego rozwiązania może być kawiarka na indukcję.