Artykuły i ciekawostki o kawie

Kawowiec

Kawowiec to rodzaj wiecznie zielonych krzewów i drzew z rodziny marzanowatych. Obejmuje 104 gatunki drzew kawy. W większości pochodzą one z terenu Afryki, niektóre z Azji. 

Kawowce uprawiane są od ok. 575 roku n.e. na plantacjach w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Najczęściej są to gatunki kawy Arabica (80-90% produkcji światowej) i kawa robusta – ok. 10% światowej produkcji kawy.

Przeczytaj więcej

Druga edycja pomocnego przy zakupie kawy rankingu kaw. Przedstawiamy 5 najlepszych kaw z oferty sklepu Konesso.pl 

 

Podczas tworzenia rankingu braliśmy pod uwagę opinie naszych klientów, naszą opinię oraz stosunek ceny do jakości kawy. Zobacz które kawy zostały najlepiej ocenione.

Przeczytaj więcej

Egzotyczny, orzeźwiający smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Espresso romano to bardzo prosta w przygotowaniu kawa, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Do prawidłowo przygotowanego espresso wystarczy wrzucić plastrek cytryny lub skórkę sparzonej cytryny

Przeczytaj więcej

Nazwa kawa rozpuszczalna u osób, które lubują się w świeżo zmielonej, parzonej w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym kawie wywołuje odrazę i zniesmaczenie.
Ciężko w kawie rozpuszczalnej doszukiwać się jakichś specjalnie przyjemnych doznań smakowych czy też czerpać radość z jej parzenia - szybka i prosta w przygotowaniu, ale nie do końca smaczna i dobrej jakości.
 

Przeczytaj więcej

Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych surowców handlowych na świecie, uprawiana jest w blisko 70 krajach na świecie. W tym artykule przedstawimy Wam krótką charakterystykę największych producentów kawy.

Przeczytaj więcej

Kofeina

Najbardziej znanymi źródłami kofeiny są kawa, herbata, yerba mate oraz w mniejszym stopniu kakao. Z kofeiną głównie kojarzy nam się kawa, jednak to nie ona ma w sobie najwięcej tej substancji - zdecydowanie więcej kofeiny mają tabletki odchudzające oraz leki.

Przeczytaj więcej

Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem - zastanawiamy się jaką kawę wybrać? Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć ranking kaw ziarnistych oraz ranking kaw mielonych. 

Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie klientów, opinie naszej załogi, ilość kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy oraz stosunek ceny do jakości kawy. 

 

Przeczytaj więcej

Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz. 

Przeczytaj więcej

Kopi Luwak to rodzaj kawy, której cena przyprawia o zawrót głowy niejednego laika kawy. Gatunek tej kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyje niewielki ssak Łaskun Muzang, który w pewnym stopniu przyczynia się do produkcji tej kawy.

Staję się tak, ponieważ zwierze to zjada najlepsze owoce kawowca, których jednak nie trawi w całości, a jedynie miąższ.

Przeczytaj więcej
pixel