Artykuły i ciekawostki o kawie

Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane. 

Czym jest cascara?

Suszone łuski owoców kawowca, czyli cascara staje się coraz bardziej popularna i doceniana przez kawowych ekspertów. Cascara zupełnie nie przypomina tradycyjnie zaparzonej kawy, a w jej smaku możemy znaleźć wiele owocowych nut. Poznaj bliżej cascarę i sprawdź nasz prosty przepis na cascarę z french pressu.

Przeczytaj więcej

Peaberry to ziarno kawy, które powstało w wyniku mutacji genetycznej. Owoc takiej kawy zawiera wyłącznie jedno zamiast dwóch ziaren. Czy wpływa to na smak i jakość Peaberry? Czy z Peaberry otrzymamy lepszy napar niż z tradycyjnych ziaren kawy? Poznaj bliżej ziarna perłowe.

Przeczytaj więcej

Turcja odegrała bardzo istotną rolę w historii kawy. To właśnie dzięki Turkom Europa poznała właściwości niepozornych zielonych ziaren kawy. To właśnie kawa po turecku jest najstarszą metodą parzenia. Poznaj niezwykle ciekawą historię, która łączy Turcję i kawę.

Przeczytaj więcej

Alternatywne metody parzenia kawy stały się niemal codziennością i to nie tylko w dużych miastach. Niezwykłe urządzenia, którymi możemy przygotować rewelacyjną kawę, potrafią zachwycić swoją konstrukcją oraz działaniem. Na ich czele stoi syfon, który wyglądem przypomina naczynie rodem z laboratorium chemicznego. Poznaj z bliska syfon i naucz się parzyć w nim kawę.

Przeczytaj więcej

Mrożony napój kawowy wywodzący się z Grecji, który podbił cały świat. Frappe powstaje na bazie wody, mleka, cukru, lodu i kawy. Jest to idealne rozwiązanie w upalne dni, gdy potrzebujemy skutecznego i pysznego ochłodzenia. Poznaj historię frappe i skorzystaj z prostego, domowego przepisu.

Przeczytaj więcej

Druga część ciekawostek o kawie, które musisz poznać. Kawa to niezwykły produkt, który zachwyca miliony ludzi na całym świecie i wielu ludzi nie potrafi wyobrazić sobie bez niej życia. Jeżeli kawa nie jest Ci obojętna, to zapraszamy do lektury.

Przeczytaj więcej

Duża kawa czarna tworzona na bazie włoskiego espresso, która jest od niego zdecydowanie łagodniejsza. Pomimo tego, że jest niedoceniana w gronie kawowych specjalistów, to ma wielu zwolenników na całym świecie. Poznaj ciekawą historię americano.

Przeczytaj więcej

Caturra jest naturalną mutacją odmiany Bourbon, która została odkryta w Brazylii. Posiada niskie rośliny, które gwarantują bardzo ekonomiczną produkcję wysokiej jakości ziaren. Caturra to bardzo ceniona na całym świecie i popularna w Ameryce Środkowej odmiana kawy.

Przeczytaj więcej

Typica to najstarsza odmiana kawy z rodziny Arabica. Wydaje na świat ziarna najwyższej jakości, które są cenione przez wielu koneserów na całym świecie. Typica preferuje duże wysokości, a im wyzej rośnie, tym produkuje lepsze owoce. Poznaj bliżej jedną z najpopularniejszych odmian arabiki.

Przeczytaj więcej

Przerwa na kawę w Szwecji nosi nazwę fika i na stałe zapisała się w szwedzką kulturę. Dla Szwedów, którzy są w gronie liderów, jeśli chodzi o spożywanie kawy na osobę, fika to bardzo ważny zwyczaj. Jednak fika to dla Szwedów znacznie więcej niż wyłącznie picie kawy. Na czym polega ten niezwykły rytuał, przedstawiamy w dzisiejszym artykule.

Przeczytaj więcej
pixel