Artykuły i ciekawostki o kawie

Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane. 

Włoska kawa dla wielu jest synonimem najlepszej kawy, wśród włoskich palarni znaleźć możemy te gorsze jak również takie, które jakością swoich produktów zadowalają miłośników kawy na całym świecie. Jedną z takich palarni z całą penowścią jest Bazzara

Kawy Bazzara charakteryzują się bardzo wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. Rzemieślniczy proces produkcji oraz wybór ziaren kawy z najlepszych plantacji na świecie sprawiają, że kawy Bazzara to zdecydowanie jedne z najlepszych włoskich kaw. Popularne mieszanki takie jak Piacerepuro czy Doddicigrancru zdobyły serca miłośników kawy nie tylko w naszym sklepie, ale na całym świecie. 

Przeczytaj więcej

Wybór odpowiednich filiżanek do kawy jesyt bardzo istotny i może mocno wpływać na smak kawy w filiżance. Każdy rodzaj kawy wymaga nieco innego naczynia, w którym powinniśmy ją podać i nie chodzi tu tylko o kwestie wizualną estetyczną czy kulturową, ale o sam smak kawy który w zależności od wybranego naczynia może się zmieniać. Kształt, materiał i kolor to podstawowe cechy na które powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze naczynia na swoją ulubioną kawę. Filiżanki do kawy espresso oraz filiżanki do kawy cappuccino mają ściśle określone cechy z którymi się warto zapoznać by osiągnąć jak najlepsze rezultaty i nie strzelić gafy wśród znajomych.

Przeczytaj więcej

Ranking kawy 2016

Najlepsze kawy ziarniste oraz mielone w najnowszym zestawieuniu pt. "Ranking kawy 2016". Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem kawy, która spełni nasze oczekiwania i nie będziemy żałować wydanych pieniędzy. Zauważyliśmy że wielu naszych klientów korzysta ze stworzonych przez nas rankingów, dlatego postanowiliśmy stworzyć nową, uaktualnioną wersje, w której prezentujemy 5 kaw ziarnistych oraz 5 kaw mielonych. W rankingu znalazły się kawy bardziej i mniej popularne oceniane pod względem kilku parametrów.   

Przeczytaj więcej

Włoska kawa może być synonimem doskonałej jakości kawy, ale również kiepskiej, spalonej smoły. Do oceny ogólnej zagadnienia włoska kawa trzeba podejść bardzo ostrożnie i najpierw zwrócić uwagę na to co mamy na myśli mówiąc włoska kawa. 

Włochy to kraj w którym palarni kawy jest naprawdę bardzo dużo i można trafić na takie, które oferuję bardzo dobre kawy jak również na takie, których jakość jest naprawdę podła. W zależności od tego co mieliśmy okazję próbować i jak nam to smkaowało teraz możemy określać "włoską kawę" najgorszą lub najlepszą na świecie. Bardzo ważne jest to, aby sobie uświadomić, że "włoska kawa" nie określa w żaden sposób konkretnego produktu, a jest jedynie synonimem wielu palarni czy regionów włoskich, które mogą się kojarzyć pozytywnie jak również negatywnie.  

Przeczytaj więcej

Nowa kawa w naszej ofercie to zdecydowanie propozycja dla prawdziwych miłośników dobrego smaku. Włoska kawa producenta Caffe Del Faro zachwyciła nas od samego początku. Pomimo krótkiej działalności palarnia kawy Caffe Del Faro osiągnęła naprawdę sporo: 2 miesjce za najlepsze espresso, cappuccino oraz koktajl kawowy na zawodach "Italian Barista Championship" w 2015 oraz 2 miejsce w kategorii najlepszej palarni kawy na zawodach "Italian Coffee Roasting Championship 2015". Nagrody które otrzymała palarnia utwierdzają nas w przekonaniu o wysokiej jakości ich kaw, które zdecydowanie powinieneś spróbować!  

Przeczytaj więcej

Kawa to najchętniej spożywany przez nas napój, wokół niej coraz częściej prowadzone są różne eksperymenty i testy mające na celu zbadanie wpływu kawy na nasz organizm. 
Jakiś czas temu naukowcy postanowili zbadać jak spożywanie kawy wpływa na naszą pamięć. Okazało się, że wypicie jednej filiżanki kawy ma bardzo korzystny wpływ na długotrwałe zapamiętywanie. Eksperyment został przeprwadzony na 160 osobach, które na codzień nie spożywały produktów zawierających kofeinę. 

Przeczytaj więcej

Kawa po turecku

Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności. 

Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej. 

Przeczytaj więcej

Cappuccino to włoski specjał kawowy znany na całym świecie. Ten rodzaj kawy został odkryty przez zakonników ze wspólnoty Braci Kapucynow - po włosku Cappuccini. Kawa cappuccino to połączenie porcji kawy espresso z odpowiednio spienionym mlekiem, które ma konsystnecje przypominającą jogurt. Poprawnie przygotowana kawa cappuccino na powierzchni ma mleko z brązową, kawową obwódką. Odpowiednia technika nalewania mleka do kawy pozwala na stworzenie różnych, finezyjnych wzorów nazywanych latte art.

Przeczytaj więcej

Crema

Crema to wierzchnia warstwa kawy espresso, powstająca w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym. Jej głównym zadaniem jest ochrona aromatu kawy skrywającego się pod jej powierzchnią, tak aby dopiero po jej rozdzielniu aromat mógł się w pełni ulotnić z filiżanki. Crema na kawie powinna być równomierna, tj. powinna pokrywać całą powierzchnię kawy, mieć jasno brązowy kolor oraz charakterystyczne ciemnejsze przebarwienia nazywane tygrysimi cętkami. Crema to bardzo ważny element kawy espresso po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa zostala poprawnie przygotowana.

Przeczytaj więcej

Co to jest Tamper?

Tamper to przedmiot służący do ubijania kawy w portafiltrze, jest podstawowym wyposażeniem każdego posiadacza ciśnieniowego ekspresu kolbowego. Dzięki niemu będziesz w stanie równo ubić kawę i przygotować ją w odpowiedni sposób. To w jaki sposób ubijemy kawę bardzo mocno wpływa na finalny smak kawy w naszej filiżance. Im lżejsze ubicie kawy tym woda ma łatwiejszą drogę do filiżanki, z kolei im mocniej ubijemy kawę tym będzie ona stawiałą większy opór wodzie i czas parzenia kawy się wydłuży.  

Przeczytaj więcej
pixel