Hario - czyli kawa po japońsku

2017-09-26
Hario - czyli kawa po japońskuJeśli mówimy o Japonii, to przede wszystkim myślimy o herbacie. Tradycje herbaciane w Japonii praktykowane są od wieków, a Japończycy produkują tyle herbaty, że sami nie są w stanie jej wypić. Jednak dzisiejszy artykuł jest zupełnie o czymś innym. O produkcie, który w Japonii zdobywa coraz większe uznanie i z roku na rok staje się dla wielu czymś ważniejszym niż herbata. Mowa tu oczywiście o kawie. Japończycy nigdy jej nie uprawiali, ale nie znaczy to, że dziś nie mają z nią nic wspólnego. W tej chwili Japonia jest w czołówce krajów, które importują kawę, zwłaszcza tę wysokogatunkową. Dużą sławą cieszy się tam arabika, szczególnie Jamaica Blue Mountain oraz indonezyjski Kopi Luwak, które swoja wysoką ceną nie odstraszają Japończyków. Kawa stała się tam tak istotna, że powstało jej narodowe święto, które przypada na dzień 1 października.

syphon konesso drip hario hario drip

Hario - japoński król szkła

Hario to japońska huta szkła, która od blisko 100 lat zajmuje się produkcją akcesoriów do parzenia kawy oraz herbaty. Do najbardziej popularnych przedmiotów Hario należą ręczne młynki, filtry i zaparzacze, które często możemy spotkać w naszych domach. Ich urządzenia są wykorzystywane przez profesjonalnych baristów i domowych miłośników kawy. Szkło Hario cechuje odporność na wysokie temperatury i najwyższa jakość, która wynika z wieloletniego doświadczenia w produkcji szkła laboratoryjnego. Dziś wielu ludzi (również my) nie wyobraża sobie życia bez produktów Hario. 

Firma stała się światowym potentatem w produkcji akcesoriów do parzenia kawy metodami alternatywnymi. Bardzo popularnym urządzeniem jest drip, który wydaje się być prostym przedmiotem. Jak przygotować wyśmienity napar z tradycyjnego dripa możemy przeczytać tutaj. Hario jednak produkuje również inne niesamowite przyrządy, przypominające bardziej akcesoria super tajnego laboratorium niż pobliskiej kawiarni.
Kawa parzona przy użyciu produktów japońskiej firmy staje się rytuałem i niesamowitym doświadczeniem. Aby uzyskać naprawdę wyśmienity napar, musimy dostosować się do wielu zaleceń. Zaczynając od odpowiedniej kawy, właściwego stopnia zmielenia, temperatury wody i czasu parzenia.

Japońska firma zyskała ogromną sławę na całym świecie. Obecnie wielu ludzi alternatywne metody parzenia kawy, kojarzy przede wszystkim z Hario. Pamiętajmy o tym, że wybierając się w podróż do pięknej Japonii, nie musimy obawiać się o brak wyśmienitej kawy. W samym Tokio istnieje blisko 10 tysięcy kawiarni. Dodatkowo na ulicach znajdują się liczne automaty oraz stoiska z kawą. Japończycy szybko stali się świadomymi konsumentami. Kultura nie tylko picia, ale przede wszystkim parzenia kawy, jest w Japonii czymś szczególnym. Mamy ogromną nadzieję, że zamiłowanie Polaków do tego wspaniałego surowca, wkrótce stanie się porównywalnie wielkie jak w Japonii. Jest z kogo brać przykład.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel