Jak utrzymać świeżość kawy?

2017-09-13
Jak utrzymać świeżość kawy?Świeżość kawy jest jednym z bardzo ważnych czynników, który wpływa na jej smak i aromat. Każda kawa posiada swoją datę przydatności i powinniśmy wiedzieć, że im jest świeższa, tym lepsza. Czy często zdarza się Wam, że kupione, świeżo palone ziarna w bardzo szybkim tempie tracą swoje walory? Dzieje się tak poprzez nieodpowiednie przechowywanie kawy w domu. W tym artykule przedstawimy Wam kilka przykładów, których nie powinniśmy praktykować jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym smakiem kawy przez dłuższy czas.

Co wpływa na świeżość kawy?

  • Wilgoć - Kawa posiada skłonności do pochłaniania wilgoci. Jeśli pragniemy utrzymać jej świeżość, musimy przechowywać ją w miejscu suchym, z dala od takich urządzeń jak kuchenka, na której gotujemy. Pojemnik, w którym znajduje się kawa, również powinien być suchy.
  • Powietrze - Często możemy spotkać kawę w opakowaniach strunowych. W ten sposób coraz więcej producentów stara się ułatwiać nam ochronę kawy przed kontaktem z powietrzem. Woreczek strunowy jest świetnym rozwiązaniem do przechowywania kawy. Musimy jednak pamiętać, że przed zamknięciem opakowania, należy wypuścić z niego całe powietrze i trzymać w suchym i czystym miejscu. Jeśli kawa nie posiada zamykanego opakowania to z powodzeniem możemy użyć klipsów lub spinaczy, aby odizolować ziarna od powietrza.
  • Światło słoneczne - Kolejnym czynnikiem, który negatywnie wpływa na świeżość i jakość kawy, jest działanie światła słonecznego. Dlatego pamiętajmy, aby przechowywać ją w nieprzezroczystym i szczelnym pojemniku.
  • Wysoka temperatura - Przechowując kawę pamiętajmy, aby trzymać ją z dala od miejsc nasłonecznionych lub narażonych na wysoką temperaturę. Podwyższona temperatura przyśpiesza utratę jakości i świeżości ziaren kawy.
  • Ostre zapachy - Musimy pamiętać o tym żeby nie przechowywać kawy w pobliżu produktów, które posiadają dość ostre zapachy. Silny aromat przypraw czy środków czyszczących z łatwością może przenieść się na kawę i być wyczuwalny w naparze.

Jak utrzymać świeżość kawy?

Kupując kawę musimy być świadomi tego ile rzeczywiście jej potrzebujemy. Jeśli miesięcznie spożywamy 500 g kawy, to zakup jednego kilograma może sprawić, że jej długie przechowywanie, wpłynie negatywnie na świeżość. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszych opakowań, które spełniają nasze oczekiwania, ale częściej.
Kolejnym błędem jest zbyt duże napełnianie pojemników na ziarna w ekspresach automatycznych. Pojemniki na kawę potrafią pomieścić nawet kilka kilogramów ziaren, jednak sypanie do nich ilości, której nie jesteśmy w stanie spożyć w krótkim czasie powoduje, że kawa wietrzeje i traci swoją świeżość. Dlatego warto częściej uzupełniać brak kawy w naszym zbiorniku niż bezczynnie czekać, aż ziarna stracą swoją pełną moc. 
Świeżość kawy zależy również o tego czy została zmielona, czy jest ziarnista. Kawa mielona bardzo szybko wietrzeje i tarci swój aromat. Jeśli posiadamy młynek do kawy, to pamiętajmy, aby nie mielić jej na zapas. Kawa ziarnista natomiast swoją świeżość zachowuje dłużej.

Czy przechowywać kawę w lodówce?

Bardzo częstym błędem jest przechowywanie kawy w lodówce. Jest to tym bardziej niezrozumiałe, jeśli znajduje się ona w nieszczelnym opakowaniu, a w lodówce są produkty o silnym zapachu. Kawa w takim towarzystwie z łatwością przejmie aromaty wędlin, serów czy warzyw. Poprzez równoważenie się temperatury kawy z temperaturą otoczenia po wyciągnięciu z lodówki, kawa również będzie pochłaniała wszelakie zapachy. Dlatego zdecydowanie odradzamy trzymania kawy w lodówce.

jak przechowywać kawę



Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel