Kawa affogato, czyli kawa z lodami

2017-03-08
Kawa affogato, czyli kawa z lodamiCafe affogato to rodzaj podawania kawy z porcją lodów, która doskonale komponuje się z wyrazistym, gęstym espresso. Kawa affoagto bardzo często uznawana jest bardziej za deser, aniżeli kawę jednak z całą pewnością ten sposób podawania kawy można zaliczyć do bardzo udanych i godnych polecenia.
 
Porcja zimnych lodów zatopiona w gorącym, aromatycznym espresso z pewnością umili każde popołudnie. Dodatkowo do lodów i kawy można dorzucić dodatki takie jak syrop, migdały czy wiórka kokosowe.
Cafe affogato to doskonały sposób na orzeźwienie w upalne dni, a także idealny sposób na odkrywanie kawy na nowo.
Klasyczny przepis na kawę affogato mówi o lodach waniliowych, ale bez najmniejszych oporów można wykorzystać także lody czekoladowe, orzechowy czy pistacjowe. 
 
Do przygotowania cafe affogato potrzebne będą:
  • 2 porcje kawy espresso
  • gałka lodów 
  • filiżanka do kawy
  • ewentualne dodatki - syropy, sosy

Jak przygotować cafe affogato?

Przygotowanie kawy affogato jest bardzo proste, a polega na wrzuceniu gałki lodów do filiżanki i dolaniu 2 porcji espresso. Zatopione w kawie lody nadają niepowtarzalnego charakteru, który z całą pewnością zapamiętasz na długo. Wszystkim miłośnikom kawy serdecznie polecamy przygotowanie i spróbowanie affogato.   
 
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2017

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel