Artykuły i ciekawostki o kawie

Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane. 

Dobry kubek termiczny to bardzo pożądany produkt, który bardzo ciężko znaleźć w sklepach. Jednak, gdy zapoznasz się już z naszym poradnikiem, to zakupy nie będą dla Ciebie niczym trudnym. Dowiedz się jak wybrać kubek termiczny i na, co zwracać uwagę podczas zakupów.

Przeczytaj więcej

Kolumbia to jeden z największych producentów kawy na świecie. Jej ziarna słyną z niezwykłego smaku i najwyższej jakości. Można powiedzieć, że kolumbijska kawa jest synonimem doskonałości. Ogromny wpływ na taką sytuację ma fikcyjna postać wymyślona przez Narodową Federację Kawy - Juan Valdez, który stał się ikoną kolumbijskiej kawy na całym świecie.

Przeczytaj więcej

Mocha to kawa, która jest idealną propozycją dla miłośników słodkości. Jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju ciast i deserów, a jej przygotowanie nie jest trudnym zadaniem. Poznaj bliżej kawę mochę i skorzystaj z naszego prostego przepisu na ten niezwykły napój.

Przeczytaj więcej

Espresso macchiato to idealna propozycja dla osób, które pragną rozkoszować się intensywnym smakiem kawy, ale jego przełamanie gwarantuje im odrobina spienionego mleka. Poznaj bliżej ten włoski przysmak, a być może stanie się Twoim ulubionym specjałem.

Przeczytaj więcej

Kawa jest bardzo ważną częścią historii i potrafiła wpływać na losy wielu ludzi. Kawa jest obecna w literaturze, muzyce i kinie. Od początku odkrycia jej właściwości kawa jest wszechobecna. Zapoznaj się z 3 częścią kawowych ciekawostek, bo im więcej wiesz na jej temat, tym bardziej stajesz się jej bliższy.

Przeczytaj więcej

Wiele osób czuje niemałe zaskoczenie, znajdując w opakowaniu z kawą błyszczące ziarna. Nie ma się czego obawiać, bo tłusta kawa to jak najbardziej naturalne zjawisko, które jest zależne od sposobu wypalenia ziaren. Jeżeli zastanawiasz się, czy możesz spożywać tłustą kawę, to rozwiewamy wszystkie Twoje wątpliwości.

Przeczytaj więcej

Czym jest cascara?

Suszone łuski owoców kawowca, czyli cascara staje się coraz bardziej popularna i doceniana przez kawowych ekspertów. Cascara zupełnie nie przypomina tradycyjnie zaparzonej kawy, a w jej smaku możemy znaleźć wiele owocowych nut. Poznaj bliżej cascarę i sprawdź nasz prosty przepis na cascarę z french pressu.

Przeczytaj więcej

Peaberry to ziarno kawy, które powstało w wyniku mutacji genetycznej. Owoc takiej kawy zawiera wyłącznie jedno zamiast dwóch ziaren. Czy wpływa to na smak i jakość Peaberry? Czy z Peaberry otrzymamy lepszy napar niż z tradycyjnych ziaren kawy? Poznaj bliżej ziarna perłowe.

Przeczytaj więcej

Turcja odegrała bardzo istotną rolę w historii kawy. To właśnie dzięki Turkom Europa poznała właściwości niepozornych zielonych ziaren kawy. To właśnie kawa po turecku jest najstarszą metodą parzenia. Poznaj niezwykle ciekawą historię, która łączy Turcję i kawę.

Przeczytaj więcej

Alternatywne metody parzenia kawy stały się niemal codziennością i to nie tylko w dużych miastach. Niezwykłe urządzenia, którymi możemy przygotować rewelacyjną kawę, potrafią zachwycić swoją konstrukcją oraz działaniem. Na ich czele stoi syfon, który wyglądem przypomina naczynie rodem z laboratorium chemicznego. Poznaj z bliska syfon i naucz się parzyć w nim kawę.

Przeczytaj więcej
pixel