Każdy miłośnik kawy nie wyobraża sobie dnia bez możliwości delektowania się nią o poranku bądź podczas przerwy w pracy. Niestety ze względów zdrowotnych nie każdy może sobie pozwolić na korzystanie z usług czarnego złota. Po wypiciu filiżanki kawy odczuwają dyskomfort w żołądku. Idealnym dla nich rozwiązaniem jest kawa niskodrażniąca - czym jest taka kawa i jak ona smakuje?
Artykuły i ciekawostki o kawie
Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane.
Zielona kawa stała się bardzo popularnym produktem polecanym na odchudzanie. Wiele osób uważa, że dzięki niej z łatwością straci na wadze. Czy rzeczywiście jest to prawda i samo picie naparu z zielonej kawy pomoże zredukować kilka kilogramów? Czym w ogóle jest zielona kawa i czy warto ją pić? Konesso podpowiada.
Dystrybutor kawy firmy Lelit to małe okrągłe urządzenie, które pomaga nam idealnie wyrównać kawę w portafiltrze, dzięki czemu uzyskamy doskonałe espresso. Dystrybutor najlepiej sprawdza się wtedy, kiedy na wszystko brakuje nam czasu, a musimy zrobić kawę. Małe i niepozorne, ale bardzo pomocne urządzenie, które musi poznać każdy miłośnik dobrej kawy.
Konesso dokładnie prezentuje dystrybutor kawy firmy Lelit.
Każdy z nas chce pić najlepszą kawę na świecie. Jednak jak ją znaleźć kiedy wybór jest tak wileki? Przede wszystkim trzeba wiedzieć co się lubi i dobrać kawę idealna dla siebie. Na smak i aromat kawy wpływa wiele czynników, które Wam przedstawiamy. Dzięki temu poradnikowi będziesz wiedział jaką kawę wybrać dla siebie.
W kolejną kawową podróż udajemy się do Brazylii. Opowiemy Wam, skąd właściwie wzięła się kawa w tym południowoamerykańskim kraju. Dowiecie się najważniejszych informacji na temat brazylijskich upraw oraz przybliżymy Wam temat cafezinho - czyli najpopularniejszego napoju wśród mieszkańców Kraju Kawy. Zapraszamy w niezwykłą podróż do Brazylii.
Woda ma niebagatelny wpływ na smak i aromat zaparzonej w niej kawy. Należy zadbać o jej najwyższą jakość, jednak i to nie zawsze wystarcza. Parząc kawę, musimy pamiętać o idealnej temperaturze wody, która pomoże nam wydobyć z ziaren to, co najlepsze. Jaka powinna być odpowiednia temperatura parzenia i co się stanie, gdy kawę zalejemy wrzątkiem? O tym wszystkim dowiecie się w dzisiejszym artykule.
Kawa posiada niepowtarzalny smak, który jednak wiele osób stara się urozmaicać na różne sposoby. Jednym z prostszych jest stosowanie dobrze nam znanych przypraw. Jeśli chcemy kawie nadać smak naszych ulubionych owoców lub słodkich deserów, to w tym celu możemy użyć sosów i syropów do kawy. Jest to ciekawa metoda i jednocześnie alternatywa dla dobrze nam znanego mleka i cukru.
Japonia słynie przede wszystkim z herbaty. Jednak wybierając się w podróż do Japonii, nie musimy obawiać się o brak kawy najwyższej jakości. Kultura kawowa w Japonii bardzo szybko się rozwinęła i aktualnie Azjaci mogą stanowić pod tym względem wzór dla wielu. Znacznie do tego przyczyniła się firma Hario produkująca niezywkłe akcesoria do parzenia kawy. Artykuł jest kolejna odsłoną naszej kawowej podróży.
Świeżość kawy wpływa na jej smak i aromat. Każdy z nas powinien wiedzieć, że w bardzo prosty i szybki sposób możemy pogorszyć naszą kawę. Nigdy nie uda nam się utrzymać jej świeżości na zawsze, ale dzięki niektórym praktykom sprawimy, że jej wspaniałym smakiem będziemy się cieszyć długo. W tym artykule przedstawimy Wam sprawdzone sposoby i ostrzeżemy przed najczęstszymi błędami.
Często Włochy są kojarzone jako kolebka wyśmienitej kawy i rzeczywiście coś się kryje za tym stwierdzeniem. Prawdziwe włoskie espresso jest nie tylko codziennym rytuałem każdego Włocha, ale także symbolem tego pięknego kraju. Zamawiając kawę we Włoszech, w prosty sposób możemy popełnić faux pas. Aby ustrzec się niezrozumiałych uśmiechów skierowanych w naszą stronę, przedstawiamy kilka najważniejszych zasad panujących we włoskich kawiarniach.