Frappe - symbol greckiej kawy

Długo oczekiwany okres wakacyjny właśnie się rozpoczął, a co za tym idzie, coraz częściej będziemy narażeni na działanie wysokich temperatur. Nieważne jak bardzo uwielbiamy słoneczną pogodę i chętnie przebywamy na świeżym powietrzu podczas upałów, to zawsze warto mieć w zanadrzu coś chłodnego. Jeżeli nie umiesz obejść się bez kawy, to w czasie wakacji rewelacyjnie sprawdzi się frappe, czyli grecka kawa mrożona.
Tradycyjnie, ponieważ właśnie tak została przygotowana po raz pierwszy. Frappe wymyślił Grek Dimitrios Vakondios w 1957 roku. Był on pracownikiem firmy Nestle i właśnie prezentował nowy napój dla dzieci podczas targów w Salonikach. Jego zwyczajem było picie gorącej, czarnej kawy w czasie przerwy, ale tym razem coś poszło nie tak. Dimitrios nie miał dostępu do gorącej wody, więc do zalania kawy rozpuszczalnej użył zimnej. Następnie postanowił przelewać ją z jednej szklanki do drugiej tak, aby powstała delikatna pianka. Tak oto powstał jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Dziś frappe możemy przygotować zarówno w shakerze, jak i mikserze co jest prostsze i daje o wiele lepsze efekty.
Wszystko co jest Ci potrzebne:
Jak przygotować frappe:
Tak przygotowane frappe zaspokoi pragnienia każdego miłośnika kaw mrożonych. Szczególnie teraz w czasie wakacji, gdy częściej doświadczamy wysokich temperatur. Zachęcamy Was do eksperymentowania z frappe w swoich domach, bo jest to jedna z najprostszych metod na pyszne i skuteczne ochłodzenie.
Frappe - historia
Frappe to grecka kawa mrożona, która jest doskonałą propozycją dla kogoś, kto nie może obejść się bez słodkich napojów mlecznych. Tradycyjnie przygotowuje się ją z kawy rozpuszczalnej. Stop! Z rozpuszczalnej?Tradycyjnie, ponieważ właśnie tak została przygotowana po raz pierwszy. Frappe wymyślił Grek Dimitrios Vakondios w 1957 roku. Był on pracownikiem firmy Nestle i właśnie prezentował nowy napój dla dzieci podczas targów w Salonikach. Jego zwyczajem było picie gorącej, czarnej kawy w czasie przerwy, ale tym razem coś poszło nie tak. Dimitrios nie miał dostępu do gorącej wody, więc do zalania kawy rozpuszczalnej użył zimnej. Następnie postanowił przelewać ją z jednej szklanki do drugiej tak, aby powstała delikatna pianka. Tak oto powstał jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Dziś frappe możemy przygotować zarówno w shakerze, jak i mikserze co jest prostsze i daje o wiele lepsze efekty.
Przepis na frappe
Aktualnie niemal w każdej kawiarni możemy zamówić zimne frappe, które nieco różni się od pierwszego zrobionego przez Vakondiosa. Klasyczne frappe przygotowuje się z zimnego mleka, wody, lodu, cukru i kawy rozpuszczalnej lub espresso. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis na domowe frappe.Wszystko co jest Ci potrzebne:
- 2 espresso
- 2 łyżki cukru
- 100 ml zimnego mleka
- 100 ml wody
- lód
Jak przygotować frappe:
- Do shakera wlej 2 espresso, wodę i wsyp cukier.
- Całość energicznie wstrząśnij aż do powstania pianki.
- Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu i zalej mlekiem oraz zmiksowaną kawą.
Tak przygotowane frappe zaspokoi pragnienia każdego miłośnika kaw mrożonych. Szczególnie teraz w czasie wakacji, gdy częściej doświadczamy wysokich temperatur. Zachęcamy Was do eksperymentowania z frappe w swoich domach, bo jest to jedna z najprostszych metod na pyszne i skuteczne ochłodzenie.
Polecane produkty w tym artykule

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Bazzara DOLCEVIVACE 1kg
93,49 zł netto
114,99 zł
brutto
114,99 zł
2299.80
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Gold Extra Bar 250g
33,33 zł netto
40,99 zł
brutto
40,99 zł
819.80
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 250g
33,33 zł netto
41,00 zł
brutto
41,00 zł
820
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi