Jak zaparzyć kawę w syfonie?

Jak zaparzyć kawę w syfonie?
Jak zaparzyć kawę w syfonie?
Dla wielu osób proces parzenia kawy jest swoistym rytuałem, który należy szczególnie celebrować, doświadczać go całym sobą oraz przykładać uwagę do każdej, nawet najmniejszej czynności. Dzięki takim urządzeniom, jak aeropress, czy chemex można doznać wyjątkowych emocji podczas tak zwykłej czynności, jaką jest parzenie kawy. Istnieje jednak gadżet, który urzeka na starcie już samym wyglądem, a parząc w nim kawę, możemy poczuć się niczym szalony naukowiec tworzący dobro w czystej postaci. Przedstawiamy Wam syfon, który jest z pewnością marzeniem każdego baristy.

Co to jest syfon?


Syfon to urządzenie, które wyglądem przypomina naczynie rodem z laboratorium Dextera, a za jego pomocą możemy przygotować wyśmienitą kawę. Ten niezwykły zaparzacz powstał już w 1830 roku, a za jego początki odpowiedzialna była firma Loeff of Berlin. Jednak to francuska gospodyni z Lyonu po licznych modyfikacjach opatentowała go w 1840 roku. Urządzenie Pani Marie Fanny Amelne Massot nosiło nazwę Vassieux i składało się z 2 szklanych "balonów" połączonych rurką, które były podtrzymywane przez ramę. Jego konstrukcja wyraźnie wskazywała na to, że zaparzacz nie był przeznaczony do cichej pracy w zamkniętej kuchni bez żadnych świadków. Wynalazek musiał być dumnie prezentowany gościom w eleganckim salonie lub jadalni, gdzie każdy mógł go podziwiać i zachwalać. Elegancja Francja. 

Syfon zyskał ogromną sławę, która jednak z czasem szybko wygasła. Powodem coraz mniejszego zainteresowania zaparzaczem było społeczne zamiłowanie do wygody, która wysłała to skomplikowane urządzenie na długie lata do kąta. Wraz z trzecią falą kawową moda na parzenie kawy w syfonie powróciła ze zdwojoną siłą, a urządzenie zostało szczególnie docenione w USA i Kanadzie. Obecnie w czasach, gdy alternatywne metody parzenia kawy stały się codziennością, syfon na stałe rozgościł się na kawowym tronie, będąc wzorem elegancji, marzeniem każdego baristy oraz obiektem zainteresowania tłumów zupełnie niezwiązanych ze światem kawy.

Jak zaparzyć kawę w syfonie?


Pomimo tego, że na pierwszy rzut oka syfon wygląda na dosyć skomplikowane urządzenie, to sam proces parzenia jest niezwykle prosty. Tak jak przy każdej alternatywnej metodzie parzenia należy zachować wszystkie istotne proporcje, tak samo jest w przypadku syfonu. Ważny jest tutaj rodzaj użytej kawy, jej ilość, grubość zmielenia, temperatura, ilość oraz jakość wody.

Zacznijmy od tego, co najważniejsze, czyli kawy. Do parzenia w syfonie poleca się ziarna jakości specialty jasno lub średnio palone. Są to kawy wysokiej jakości, które wymagają od nas szczególnej uwagi. Tylko wtedy mogą odwdzięczyć się nam niezwykle bogatym smakiem i aromatem. Taką kawę musimy zmielić drobno lub średnio i wsypać do górnego zbiornika.

Następnie dolny zbiornik napełniamy wodą, którą możemy wcześniej zagotować. Pozwoli nam to zaoszczędzić sporo czasu na ogrzewaniu wody palnikiem. Oba zbiorniki łączymy ze sobą i całość umieszczamy nad palnikiem. Teraz pozostaje nam jedynie czekanie, aż podgrzana woda wytworzy ciśnienie i przeleci do górnego zbiornika. Kiedy woda opuści dolne naczynie, musimy jeszcze przez około minutę je podgrzewać na palniku. Po tym czasie należy odłożyć syfon na bok i cierpliwie poczekać, aż gotowy napar spłynie do dolnego zbiornika, który posłuży nam za dzbanek z kawą. 

Kawa jest już gotowa i możemy ją rozlać do filiżanek. Należy pamiętać, że dolny zbiornik może być rozgrzany i aby się nie poparzyć, musimy chwycić za przymocowaną do niego rączkę. 

  1. Zmiel jasno lub średnio paloną kawę (8 g/100 ml wody).
  2. Kawę wsyp do górnego, a wodę (przefiltrowaną) wlej do dolnego zbiornika.
  3. Syfon postaw nad palnikiem.
  4. Poczekaj, aż woda pod ciśnieniem przeleci do górnego zbiornika.
  5. Gdy dolne naczynie będzie puste, rozgrzewaj je jeszcze przez minutę.
  6. Odstaw syfon na bok i poczekaj, aż kawa spłynie do dolnego zbiornika.

Kawa przygotowana w syfonie jest gładka i konsystencją przypomina herbatę. Jej smak zależy od użytych ziaren. Jeżeli preferujesz smaki owocowe z lekką kwasowością, to afrykańskie kawy będą dla Ciebie odpowiednie. Fanów kaw czekoladowo-orzechowych usatysfakcjonują ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej. Syfon z pewnością stanowi jedną z najatrakcyjniejszych metod, którymi możemy przygotować kawę. Jeśli od czasów dzieciństwa ciągnęło Cię do eksperymentów naukowych lub po prostu chcesz zachwycić swoich znajomych niecodziennym spektaklem, to koniecznie musisz zaprzyjaźnić się z syfonem - królem alternatyw.

Syfon
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe 1kg
97,56 zł netto120,00 zł brutto120,00 zł2400 pkt.
Kawa ziarnista Etno Cafe Colombia Medellin 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Etno Cafe Colombia Medellin 250g
21,95 zł netto27,00 zł brutto27,00 zł540 pkt.
Pokaż więcej wpisów zLipiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel