Ładowanie...

Americano - niedoceniana kawa

Americano - niedoceniana kawa
Americano - niedoceniana kawa
Przeglądając menu pobliskiej kawiarni, nie zawsze wiesz, który specjał będzie dla Ciebie odpowiedni. Latte, cappuccino, flat white, espresso, espresso doppio i tak można wymieniać przez długi czas. O ile takie napoje jak espresso, czy cappuccino są powszechnie znane i szanowane, to już widząc nazwę americano nie każdy wie, na co się decyduje. W dzisiejszym artykule przybliżymy Wam ten kawowy napój, który pomimo swojej nazwy wcale nie pochodzi z USA.

Americano - początki

Americano to napój, który według legendy swoje powstanie zawdzięcza amerykańskim żołnierzom stacjonującym w Europie. Podczas II Wojny Światowej dolewali oni do włoskiego espresso (które było dla nich zbyt mocne i nie do wypicia) wody, aby złagodzić jego smak. I tak oto amerykańscy żołnierze (tym razem nie naukowcy) wymyślili kawę americano.

Inna wersja opowiada o amerykańskich turystach we Włoszech. Nie potrafili oni również pić intensywnego espresso i prosili, aby barista mieszał je z wodą. W ten sposób dostawali łagodniejszą kawę w amerykańskim rozmiarze XXL. Włosi - znawcy kawy, dla których najważniejszy jest smak, stwierdzili, że ten napój jest niedobry i nazwali go americano. Był on przeznaczony dla przybyszów z USA.

Czym jest americano?

Americano to nic innego, jak czarna kawa powstała z połączenia wody i espresso. Zasada parzenia americano jest bardzo otwarta na potrzeby klienta. Ilość wody, do której dolewa się espresso (o pojemności 25-35 ml) może wahać się od 25 do nawet 400 ml. Co ciekawe, americano parzone w proporcjach 1-1 (espresso-woda) w Stanach Zjednoczonych nazywane jest nie inaczej jak... italiano.

Zmieszanie espresso z wodą pozwala stworzyć kawę, która jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, ale tak samo pobudza. Niestety americano nie jest i nigdy nie będzie ulubieńcem koneserów kawy. Powstała w ten sposób kawa nie posiada już charakterystycznego smaku oraz konsystencji espresso przez co, jest bardzo często uznawana za "ubogiego krewnego" włoskich specjałów kawowych.

Pomimo tego, że americano nie jest docenianą pozycją w menu przez kawowych znawców oraz krytyków, to ma wielu swoich zwolenników na całym świecie. Pasjonująca przygoda z kawą nie musi zaczynać się wyłącznie od jasno palonych przelewów, czy tradycyjnego espresso. Jej początkiem może być łagodniejsza, duża kawa czarna, co zostało już potwierdzone naukowo, czyli w naszym gronie.
Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów zCzerwiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel