Czym jest cascara?

Czym jest cascara?
Czym jest cascara?
Kawa posiada bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny smak, którym ludzie zachwycają się od wieków. Doskonale znamy pobudzający, czarny napar z palonych ziaren kawowca i nie wyobrażamy sobie, aby kawa mogła zaskoczyć nas czymś nowym. Istnieje jednak rodzaj kawy, której smak zupełnie odbiega od przyjętych standardów i zdecydowanie bliżej jej do owocowej herbaty lub bożonarodzeniowego kompotu z suszu. Poznaj bliżej cascarę!

Co to jest cascara?


Obróbka kawy polega na dokładnym oddzieleniu ziarna od skórki i warstwy miąższu. Uzyskane ziarno trafia do palarni, gdzie roaster doprowadza je do powszechnie znanej formy, z której parzymy pobudzający, ciemny napój. Wszystko wydaje się jasne, do momentu, gdy zastanowimy się nad tym, co dzieje się ze wspomnianą wcześniej skórką owocu kawowca. Zazwyczaj zostaje zmarnowana i ląduje na śmietnisku lub jest używana jako nawóz na plantacjach kawy. Istnieje jednak dużo ciekawsze zastosowanie tego niedocenianego produktu. Po zakończonym procesie obróbki kawy, skórka zostaje poddana suszeniu i można przygotować z niej wspaniały napar. Taki produkt nosi nazwę cascara (hiszp. łuska) lub z języka angielskiego coffe cherry tea. 

Cascara jest bardzo popularna szczególnie w Jemenie, gdzie napój o nazwie Qishr (cascara z dodatkiem imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej) jest dużo tańszy od kawy, oraz w Boliwii, gdzie jest powszechnie spożywana z suszonych na słońcu i lekko prażonych owoców. W ostatnich latach cascara stała się również popularna w USA i Europie, gdzie coraz więcej ludzi docenia niezwykły napój z suszonych owoców kawowca.

Odpowiednio zaparzona cascara w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnej kawy. Napar jest bardzo zbliżony do herbaty i dostarcza nam mnóstwo owocowych smaków. Na pierwszy plan wchodzą nuty śliwkowe i wiśniowe, a z dalszą degustacją możemy wyczuć pomarańcze, cytryny i czerwone porzeczki. Cascara jest tak charakterystyczna w smaku, że nie można jej pomylić z niczym innym.

Jak zaparzyć cascarę?

Cascarę można przygotować na różne sposoby, wykorzystując do tego wiele przyrządów. My postanowiliśmy podać Wam ciekawy przepis na cascarę z french pressu, który jest dosyć powszechnym, kawowym gadżetem w polskich domach.

  1. Do french pressu wsyp 12-15 g cascary.
  2. Wlej 300-400 ml wody o temperaturze 93°C.
  3. Całość zaparzaj przez 5-8 minut.
  4. W upalne dni możesz dodać trochę lodu dla ochłody.


Cascara podobnie jak wiele herbat może być parzona nawet 2 razy, jednak kolejny napar nie będzie już tak słodki. Jest to znakomita opcja dla osób, które za pierwszym razem cascara mocno osłodziła. W ten prosty sposób przygotujesz pyszny napój, który docenia coraz więcej producentów kawy, ale również zwykłych ludzi.
Polecane produkty w tym artykule
Aeropress - zaparzacz do kawy
( Brak opinii ) Aeropress - zaparzacz do kawy
88,62 zł netto139,00 zł109,00 zł brutto109,00 zł139,00 zł2180 pkt.
Zaparzacz do herbaty Hario - Largo tea dripper 800ml
( Brak opinii ) Zaparzacz do herbaty Hario - Largo tea dripper 800ml
137,40 zł netto169,00 zł brutto169,00 zł3380 pkt.
Zaparzacz do kawy RAFAELLA 350ml - French Press
( Brak opinii ) Zaparzacz do kawy RAFAELLA 350ml - French Press
23,17 zł netto28,50 zł brutto28,50 zł570 pkt.
Zaparzacz do kawy BARIST 1000 ml - French Press
( Brak opinii ) Zaparzacz do kawy BARIST 1000 ml - French Press
41,46 zł netto51,00 zł brutto51,00 zł1020 pkt.
Pokaż więcej wpisów zSierpień 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel