Ciastko kawowe - co to jest?

Ciastko kawowe - co to jest?
Ciastko kawowe - co to jest?
Słownik kawiarza to zbiór pojęć, które powinien znać każdy, kto planuje na dłużej zacumować w kawowym porcie. Znajdują się w nim nazwy słownikowe lub bardzo często umowne określające wszystko, co związane ze światem kawy, a oswojenie się z nimi znacznie ułatwia nam życie. Jednym z pojęć, które powinien znać każdy kawowy amator, jest ciastko kawowe i wcale nie chodzi nam o słodką przekąskę podawaną do filiżanki kawy.

 

Co to jest ciastko kawowe?

Ciastko kawowe to nic innego jak pozostałości po kawie zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym. Są to ubite fusy kawy, przez które została przeciśnięta pod odpowiednim ciśnieniem woda, dając nam w efekcie kawowy napar. Ciastko kawowe w ekspresie kolbowym znajduje się w portafiltrze i to my musimy go opróżnić, a w automatycznym ekspresie po zrobieniu kawy urządzenie od razu wyrzuca ciastko do pojemnika na fusy. Dobrze zbite ciastko kawowe, które nie jest rozmoknięte, jest oznaką dobrze przygotowanej kawy. Jeżeli jednak po zrobieniu kawy w portafiltrze mamy fusiastą zupę, to znaczy, że nie wszystko poszło idealnie.
  
Ciastko kawowe jest bardzo często nazywane również kawowym krążkiem, ponieważ do złudzenia przypomina hokejowy krążek. Warto wiedzieć o tym, że kawowy krążek nie musi kończyć swojego żywotu w koszu na śmieci, a może Ci posłużyć również po zaparzeniu kawy. Jeżeli chcesz poznać wiele ciekawych sposobów na wykorzystanie fusów z kawy, to polecamy zapoznać się z artykułem poświęconym temu tematowi w naszej Bazie Wiedzy.

 

Portafilter
Pokaż więcej wpisów zSierpień 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel