Herbata Oolong - podstawowe informacje i właściwości

2014-08-13

Herbata Oolong w Polsce bardzo często określana również jako czerwona herbata.

     
  

Produkowana głównie w Chinach i Tajwanie, gdzie poddawana jest tylko połowicznemu procesowi fermentacji, co stawia ją pomiędzy herbatą zieloną a czarną. Mało popularna w Polsce i na Zachodzie, dlatego też jest ciężko dostępna w normalnych sklepach. 

  

Produkcja tej herbaty rozpoczyna się od więdnięcia liści, następnie umieszczane są one w wiklinowych koszach, w których są potrząsane w celu otarcia brzegów blaszek liściowych. Po tych zabiegach ułatwiony jest proces fermentacji, który odbywa się w ok. 20% dla produkcji chińskiej i ok. 60% dla produkcji z Tajwanu. Po kilku godzinach fermentacji następuje suszenie liści. Wyróżniającym procesem przy obróbce tego rodzaju herbaty jest prażenie, które zmniejsza kwaśny i cierpki smak, jak również łagodniej działa na żołądek. Gotowa herbata Oolong wyróżnia się całymi liśćmi, gdyż nie są one zwijane przy produkcji.

Ciekawostką może być nazwa ?Oolong?, która pochodzi od chińskiej nazwy oznaczającej ?herbatę czarnego smoka?. W Chinach zaliczana jest do grupy herbat ? niebieskich? lub ?szmaragdowych?.
  
  
  

Właściwości herbaty Oolong : 

   

  • Zmniejsza ryzyko nowotworów
  • Zmniejsza ciśnienie krwi 
  • Wspiera spalanie tłuszczu 
  • Reguluje poziom cukru 
  • Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia

 

W kolejnych wpisach przedstawimy sposób parzenia tej wyjątkowej herbaty. 
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2014

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij