Krótko o białej herbacie

Biała herbata to wśród koneserów najbardziej ceniony, najrzadziej spotykany i co za tym idzie najdroższy gatunek herbaty.
Produkcja białej herbaty odbywa się głównie w Chinach i przebiega według starej, chińskiej metody. Zbiory białej herbaty trwają bardzo krótko (ok. 4 dni) i odbywają się wczesną wiosną, tuż po zimie, w celu zebrania pąków liści, jeszcze nie zabarwionych na zielono, tylko pokrytych charakterystycznym białym puszkiem. Tak specyficzna pora zbiorów i wymogi odnośnie jakości listków, wpływają na cenę gotowego suszu, który w Polsce waha się od 20 do 100 zł.
Napar z białej herbaty powinien wyjść klarowny, przejrzysty o delikatnej słomkowo-cytrynowej barwie. Wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem, w którym nie powinno być wyczuwalnej goryczki. Warto pamiętać, że z jednego suszu można przygotować herbatę trzykrotnie, a każdy napar będzie charakteryzował się nieco innym smakiem i właściwościami.
Jakie są właściwości białej herbaty?
- zawiera polifenole, przez które herbata nazywana jest eliksirem młodości
- bardzo duża zawartość związków antyoksydacyjnych i antymutagennych
- wysoka zawartość teiny, przez co działa pobudzająco i orzeźwiająco
- zawiera bardzo dużo witaminy C

