Krótko o białej herbacie

2014-08-13
Krótko o białej herbacie

Biała herbata to wśród koneserów najbardziej ceniony, najrzadziej spotykany i co za tym idzie najdroższy gatunek herbaty.

Produkcja białej herbaty odbywa się głównie w Chinach i przebiega według starej, chińskiej metody. Zbiory białej herbaty trwają bardzo krótko (ok. 4 dni) i odbywają się wczesną wiosną, tuż po zimie, w celu zebrania pąków liści, jeszcze nie zabarwionych na zielono, tylko pokrytych charakterystycznym białym puszkiem. Tak specyficzna pora zbiorów i wymogi odnośnie jakości listków, wpływają na cenę gotowego suszu, który w Polsce waha się od 20 do 100 zł. 

Napar z białej herbaty powinien wyjść klarowny, przejrzysty o delikatnej słomkowo-cytrynowej barwie. Wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem, w którym nie powinno być wyczuwalnej goryczki. Warto pamiętać, że z jednego suszu można przygotować herbatę trzykrotnie, a każdy napar będzie charakteryzował się nieco innym smakiem i właściwościami.  

Biała herbata to najdroższy z gatunków herbatyJakie są właściwości białej herbaty?  

  • zawiera polifenole, przez które herbata nazywana jest eliksirem młodości
  • bardzo duża zawartość związków antyoksydacyjnych i antymutagennych 
  • wysoka zawartość teiny, przez co działa pobudzająco i orzeźwiająco
  • zawiera bardzo dużo witaminy C
   
   
Zobacz także:
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2014
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel