Konserwacja Ekspresu do Kawy

2014-08-08
Konserwacja Ekspresu do Kawy
Konserwacja ekspresu do kawy to czynność niezbędna, o której każdy posiadacz tego urządzenia powinien bezwzględnie pamiętać. Niestety często zdarza się, że nasi Klienci zwracają się do nas z problemem, który powstał na skutek nieczyszczenia lub nieodkamieniania ekspresu lub z problemem dyszą spieniającą mleko, która nie daje pary.

Aby zapewnić doskonałą jakość kawy za każdym razem należy dbać o ekspres do kawy i od czasu do czasu go wyczyścić, odkamienić oraz wykonać inne wymagane czynności - w zależności od modelu i rodzaju ekspresu. Jak wiadomo kamień w ekspresach osadza się bardzo szybko i konieczne jest jego usuwanie. Aby zapobiec osadzaniu się kamienia należy używać filtrów do wody, wtedy proces odkamieniania ekspresu stanie się zdecydowanie rzadszą czynnością. Dodatkowo warto pamiętać o regularnym czyszczeniu ekspresu - wewnętrznym oraz tym zewnętrznym.  

Konserwacja ekspresów kolbowych

Ekspresy kolbowe zarówno te domowe jak i te profesjonalne używane w kawiarniach wymagają regularnej opieki, dzięki której będą w stanie funkcjonować dłużej bez zakłóceń swojej pracy. Bez względu na intensywność używania ekspresu powinniśmy pamiętać o regularnym czyszczeniu, odkamienianiu oraz czyszczeniu dyszy do spieniania mleka. Rodzaj zastosowanych podzespołów oraz budowa ekspresu kolbowego wpływają na sposób w jaki powinniśmy wykonywać w nim poszczególne czynności, dlatego przed rozpoczęciem czyszczenia czy odkamieniania powinieneś się zapoznać z zaleceniami i instrukcjami producenta Twojego ekspresu. 

Jak odkamienić ekspres kolbowy?

Odkamienianie ekspresu kolbowego to czynność, która wymaga od nas pewnej wiedzy, zaangażowania oraz poświęcenia czasu. Na wstępie pojawia się dość istotne pytanie: jak często odkamieniać ekspres do kawy? Częstotliwość odkamieniania ekspresu zależy od tego czy stosujemy jakikolwiek filtr wody i od tego jakiej jakości (bardo liczy się twardość) woda trafia do naszego ekspresu. Do odkamieniania ekspresów kolbowych stosuje się specjalne tabletki lub płyny odkamieniające, z których w zbiorniku na wodę sporządza się roztwór odkamieniający.

Pierwszą, dość ważną czynnością jaką wykonujemy podczas odkamieniania ekspresu jest wyjęcie filtra wody ze zbiornika, jeżeli go posiadamy. Następnie w zbiorniku na wodę sporządzamy roztwór odkamieniający - stężenie zależy od rodzaju stosowanego odkamieniacza, zaleceń producenta ekspresu oraz stopnia zakamienienia ekspresu.

Proces odkamieniania ekspresu kolbowego odbywa się w następujący sposób: wypuszczamy niewielką ilość roztworu przez dyszę oraz kolbę, następnie wyłączamy ekspres do kawy na około 20 minut. Po 20 minutach włączamy ekspres i przepuszczamy resztę roztworu i wyłączamy ekspres. Po upływie kolejnych 20 minut włączamy ekspres, napełniamy zbiornik świeżą wodą i przepuszczamy ją przez dyszę i kolbę aby przepłukać obwody z odkamieniacza, a nasz ekspres jest już gotowy do użycia.    

Czyszczenie ekspresu kolbowego, czyli jak wykonać backflushing?  

Czyszczenie ciśnieniowego ekspresu kolbowego to czynność o której koniecznie musimy pamiętać, pozwoli nam na uzyskanie zawsze smacznej i aromatycznej kawy. Czyszczenie ekspresu kolbowego przebiega w następujący sposób:

  • do kolby zakładamy "ślepe sitko" i wsypujemy proszek czyszczący
  • włączamy parzenie kawy, odczekujemy 5 sekund i wyłączamy
  • czekamy 5 sekund i powtarzamy poprzednią czynność 5-krotnie
  • następnie płuczemy kolbę w czystej wodzie i ponownie zakładamy ją ze ślepym sitkiem
  • włączamy parzenie na 5 sekund i odczekujemy 5 sekund i tą czynność również powtarzamy 5-krotnie.
Bardzo dobrą praktyką jest również moczenie portafiltra wraz z sitkiem w roztworze przygotowanym z wody i środka czyszczącego, w takim przypadku również należy pamiętać o dokładnym wypłukaniu elementów pod bieżącą wodą. Oczywiście podczas czyszczenia ekspresu kolbowego powinniśmy zwrócić uwagę na zalecenia producenta, ponieważ nie wszystkie ekspresy da się wyczyścić w ten sposób.   

Konserwacja ekspresów automatycznych

Ekspresy automatyczne podobnie jak ekspresy kolbowe wymagają stałej konserwacji, musimy je czyścić oraz odkamieniać na bieżąco, ponieważ tylko odpowiednio konserwowane urządzenia będą w stanie przygotować naprawdę smaczną kawę oraz będą mogły pracować przez długi czas bez konieczności naprawiania. Większość automatycznych ekspresów do kawy posiada zaprogramowane procesy czyszczenia i odkamieniania, czyli tak zwane zintegrowane programy czyszczące oraz odkamieniające. Wystarczy użyć odpowiedniego środka i wybrać odpowiedni przycisk, a ekspres wykona wszystkie czynności za nas. 
Warto pamiętać o regularnej konserwacji ekspresu automatycznego, ponieważ znajdujące się w jego wnętrzu niewielkiej średnicy przewody oraz inne elementy bardzo łatwo ulegają zatkaniu przy dłuższym braku czyszczenia czy odkamieniania. 

Jak odkamienić ekspres automatyczny? 

Odkamienianie ekspresu automatycznego najczęściej polega na stworzeniu w zbiorniku na wodę roztworu odkamieniającego i uruchomieniu programu odkamieniania, czyli krótko mówiąc jest banalnie proste. Do stworzenia roztworu odkamieniającego używa się specjalnie przeznaczonych do tego tabletek odkamieniających lub płynów do odkamieniania, każdy ze środków wymaga zastosowania trochę innych proporcji (z reguły podawane są one na opakowaniu lub w instrukcji obsługi). Należy pamiętać aby przed rozpoczęciem odkamieniania ekspresu wyjąć filtr ze zbiornika na wodę - w innym przypadku w naszym filtrze pozostaną resztki roztworu odkamieniającego i kilka najbliższych kaw będzie miało dość dziwny smak. 

Jak wyczyścić ekspres automatyczny?

Czyszczenie ekspresu automatycznego to czynność, która pozwala na długą i bezawaryjną eksploatacje ekspresu. Ponadto środki stosowane do czyszczenia ekspresów automatycznych skutecznie oczyszczają wewnętrzne elementy ekspresu z olejków kawowych oraz pozostałości kawy co pozwala na utrzymanie jakości parzonej kawy zawsze na najwyższym poziomie. Czyszczenie ekspresów automatycznych to również bardzo prosta czynność, wystarczy wrzucić tabletkę czyszczącą do przeznaczonej do tego komory/szuflady i uruchomić program czyszczenia ekspresu, resztę maszyna wykona za nas. 

Oprócz podstawowych czynności, czyli czyszczenia i odkamieniania ekspresów powinniśmy także pamiętać o regularnym:

  • czyszczeniu systemu mlecznego w ekspresach automatycznych
  • czyszczeniu dyszy do spieniania mleka 
  • wyciąganiu i czyszczeniu modułu zaparzającego w przypadku ekspresów automatycznych (o ile w ekspresie jest taka możliwość)
  • wyciąganiu i czyszczeniu zbiornika na wodę
  • wymienianiu wody w zbiorniku na wodę
  • wymienianiu filtra wody
  • opróżnianiu i myciu tacki ociekowej i zbiornika na fusy  
  • czyszczeniu dozownika kawy

Akcesoria do konserwacji ekspresu, które mogą Ci się przydać:

Akcesoria do ekspresów SAECO Akcesoria do ekspresów JURA Akcesoria do ekspresów SIEMENS Akcesoria do ekspresów DELONGHI
Akcesoria do ekspresów NIVONA Akcesoria do ekspresów BOSCH Akcesoria do ekspresów KRUPS Uniwersalne akcesoria do ekspresów
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2014

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij